[O2] Kontrolka Spalin + okresowo EPC - opis z filmikiem

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • geshoo
    Classic
    • 2015
    • 9

blackrs, 306 konny diesel jest wolniejszy o ile są idealne warunki na drodze :lol:

Zacząłem troszkę wolniej jeździć wiec wolniejsza nowa bryka mi nie przeszkadza, ważne aby mozna było sprawnie wyprzedzać, reszta się mniej liczy.

Jeżdżąc octą często dochodziłem do zbyt dużych prędkości a to nie jest bezpieczne dlatego potrzebuje coś bardziej masywnego co będzie się stabilnie prowadzić, będzie w miarę komfortowe i dostatecznie dynamiczne.
    Starszym X moje ulubione zakręty pokonuje z podobna prędkością jak octą wiec w nowszym musi być tylko lepiej :wink:
  • peter221
    Ambiente
    • 2013
    • 130
    • Octavia II combi (1Z5)
    • BSE 1.6 MPI 102 KM

witam, swoją skodę kupiłem 3 tygodnie temu. użytkuję ją od tygodnia, auto jest po wymianie rozrządu z pompą wody, paska wielorowkowego, filtrów, świec, zbiorniczka płynu chłodniczego. Auto jest po czyszczeniu kolektora dolotowego, w którym było sporo oleju.

okresowo zapala się kontrolka epc ale gaśnie po zgaszeniu auta i ponownym ruszeniu.
    od 3 dni na stałe zapala się kontrolka spalin.

zeskanowałem błędy http://www.fotosik.pl/u/peter221/album/1573327
    silnik zaś drga dość mocno, czuć to nawet na fotelu kierowcy http://youtu.be/Ik_jjKu2r80
    jeśli chodzi o użytkowanie, mam wrażenie że momentami szarpie przy nagłym puszczeniu gazu + trochę brak mu mocy

Poradźcie, czy to czas na kolejną wizytę w warsztacie? Mam do mechanika ponad 30km i nie chcę robić km na pusto.

Komentarz

• tom007
      Rider
      • 2011
      • 536
      • Octavia III (5E3)
      • BZB 1.8 TSI 160 KM
      • CJSA 1.8 TSI 180 KM

peter221, bez podpięcia pod kompa to trochę szukanie na ślepo.
      Może być sonda lambda, mogą być kable, może być nieszczelność w dolocie i kilka innych możliwości. Wystarczy, że po czyszczeniu dolotu coś zostało niedociśnięte lub gdzie uszczelka jest uszkodzona.
      Drgania, szarpania są bo jest niewłaściwa mieszanka paliwa lub wypada zapłon.
      Możesz sprawdzić czy wszystko pod maską jest na swoim miejscu. Jak nic nie będzie widać to najlepiej znajdź kogoś blisko, kto podepnie się tylko pod kompa i odczyta błędy. Jak zapalają się kontrolki to na 100% jest coś zapisane. I będziesz wiedział czy musisz jechać do swojego mechanika, czy sam to jakoś szybko ogarniesz.
      Octavia Tour Ice+ 1.6Mpi
      Octavia 2 Elegance 1.8TSI

Komentarz

• peter221
        Ambiente
        • 2013
        • 130
        • Octavia II combi (1Z5)
        • BSE 1.6 MPI 102 KM

tom007, masz link powyżej do 2 zdjęć z błędami, które sam sczytałem.

Komentarz

• tom007
          Rider
          • 2011
          • 536
          • Octavia III (5E3)
          • BZB 1.8 TSI 160 KM
          • CJSA 1.8 TSI 180 KM

peter221, sorki, mój bład faktycznie nie doczytałem :roll:
          Błąd 16955 - światła hamowania to najprawdopodobniej przełącznik nad/za pedałem hamulca, koszt około 60-70 zł w aso, wymienisz sam w 10 min. Zdejmij osłonę nad pedałami i powinieneś go zobaczyć. Z tego co pamiętam to wyjmuje się go przekręcając i potem odpina tylko kostkę. Możesz zobaczyć czy się nie zacina, tylko trzeba to robić delikatnie bo łatwo go zepsuć. Zobacz czy stopy ci się zapalają, to by wiązało się z kontrolką EPC.

Błąd 16555 - zła mieszanka, czyli możliwości jak napisałem wcześniej. Jak masz możliwość podglądu pomiarów na kompie to zobacz korekty z sondy lambdy i pomiary przepływomierza. Lambde mozesz też sprawdzić multimetrem, ale będziesz musiał dostać się do złącza po samochodem. instrukcja sprawdzenia była gdzieś na forum. Patrząc, że kolektor był czyszczony to szukałbym nieszczelności.
          Octavia Tour Ice+ 1.6Mpi
          Octavia 2 Elegance 1.8TSI

Komentarz

• peter221
            Ambiente
            • 2013
            • 130
            • Octavia II combi (1Z5)
            • BSE 1.6 MPI 102 KM

skasowałem błędy i kontrola spalin znikła. silnik natomiast nadal chodzi jak galareta. zobaczymy, co będzie po przejażdżce.

byłem u mechanika, po podpięciu pod kompa stwierdził, że wszystko jest ok, a że silnik się tak telepie, bo "chyba taki urok"

kontrolka spalin więcej się nie zapaliła.

Komentarz

Pracuję...