Na wstępie przepraszam jeśli nie w tym miejscu ale mój problem jest nietypowy jak sądzę.
Otóż okazało się dzisiaj że moja skrzynia 5biegów manual skonczyła żywot :P ..
Oczywiście przy silniku BXE.
I teraz dylemat jaki mam jest następujący..
Muszę kupić drugą skrzynię.. z tym że chciałbym 6 biegów i z wyjściem na wał do tyłu..
Jak się za to zabrać.. z tego co widzę 6biegów są zazwyczaj z 2.0 silnikiem to po pierwsze..
a po drugie czy jeśli nie podłączę wału to coś się stanie skrzyni? Czy muszę od razu kompletnie zrobić skrzynię tylny dyfer itd?
Mam nadzieje że nie namieszałem..
Chodzi o to czy skrzynia z 2.0 tdi przypasuje do 1.9 tdi i czy jeśli wyjście na wał zostanie przez jakiś czas niewykorzystane to czy coś się stanie.. oczywiście jakoś trzeba by było zabezpieczyć to wyjscie na wał..
Ewentualnie jakie rozwiązanie w ogóle proponujecie?
Naprawę obecnej skrzyni za jakieś 1500zł
czy wstawienie 6 biegowej z wyjsciem na wał lub bez..
Mogę podpowiedzieć tyle, że w moim 4x4 BXE jest skrzynia JLS. Jak z wałem - nie wiem, pewno by trzeba wyjście jakoś zaślepić. Przygotuj się tylko na więcej machania wajchą, bo skrzynia 6b w 4x4 ma krótsze przełożenia.
Piter tarasik.eu - tarasy i balkony z drewna i kompozytu
KM i Nm dołożył gregor10
któraś skrzynia miała dołożoną szóstkę do przełożeń standardowej piątki - ale to chyba było jakieś 2.o.
Z tego co pamiętam moment rozglądania się za moją i przeglądania specyfikacji, to skrzynie 5b/6b do 1.9 miały swoje ostatnie przełożenia prawie identyczne, więc to bezsensowna operacja.
Z tego co oglądałem skrzynie 4x4 na allegro, to nic nie musisz zaślepiać skrzynia jest zakończona odpowiednim wałkiem zakończonym trójramiennym wypustem do podłączenia tylnego napędu.
Pozdrawiam, Robreg.
----
furmanka.blogspot.com fan ;-)
robreg, tak wiem ze jest zakonczona tym wypustem ale niestety na razie nie bede mógł podłączyć wału i tylnego napędu.
Dlatego pytam czy coś się stanie skrzyni jeśli zostawię to tak jak jest niepodłączone
krzynol, czyli z 2.0 do mojego bxe nie podejdzie jednym słowem?
I powiedz mi jeszcze jeśli możesz czy rocznikowo to się jakoś różni między sobą? znaczy czy do mojego podejdzie skrzynia z 2008
EDIT
A no jeszcze raz ponawiam pytanie..
Czy jeśli kupię skrzynię 6b 4x4 i nie założę na razie wału i tylnego dyfra to czy coś skrzyni grozi czy nic się jej nie stanie?
Nic się nie powinno stać. Skojarzyłem właśnie, że mój ojciec w Suzuki SX4 kiedyś wymontował wał i oddał do wyważania. Po wyważaniu jakoś schodziło i pół roku auto jeździło bez wału, z napędem tylko na przód. Mechanik zrobił zaślepkę z blachy. Nic się nie działo. Znajomy ma Land Rovera Freelandera i wał zakłada tylko na zimę, bo auto ma stały 4x4 i mu dużo pali. Z tymi Freelanderami to podobno częsta praktyka.
Piter tarasik.eu - tarasy i balkony z drewna i kompozytu
KM i Nm dołożył gregor10
No to skrzynia niby znaleziona.. jeden z forumowiczów napisał mi że posiada 6 biegów z 4x4 z 2010 roku..
Teraz krótkie pytanko.. Co jeszcze bedzie mi potrzebne zeby zastąpić swoją 5b tą drugą 6b?
Oczywiście gałki nie liczę bo ale pewnie jakiś wybierak itp..
Swoją drogą kolega zbigniewpaluch z pomorza ma skrzynie i teraz tylko zastanawiam się nad zakupem.
Komentarz