[O2] Skrzynia biegow ?? HELP!!

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • krzychuzzz
    Classic
    • 2016
    • 26

rafiki, pstrykacz bogacze :satan
    aryziomex ja też nie płace
  • misza_zabrze
    L&K
    • 2013
    • 1371
    • Octavia II combi (1Z5)
    • BLR 2.0 FSI 150 KM

Witam serdecznie.
    Od jakiegos czasu trapi mnie problem "chyba" ze skrzynia. Podczas jazdy z okolic skrzyni dobiega dziwny odglos. Slychac go podczas opuszczonych szyb i czasem wewnatrz pojazdu. Przypomina on brzmieniem prace rozciagnietego lancucha. (takie tyrkotanie). Autem wjechalismy na podnosnik i .... cisza. Dopiero przy puszczaniu sprzegla i lekkiego wcisniecia hamulca wystepuje w/w dzwiek. Byl bardzo wyrazny od strony sprzegla i dwumasy.

W miedzy czasie duzo naczytalem sie na temat skrzyn 02S (mechanizm roznicowy). Podobno scieraja sie nity i pin ukladu roznicowego, co powoduje w przyszlosci eksplozje skrzyni. Kolejnym etapem byla wymiana oleju. I tu niespodzianka. Olej bez zadnych opilkow metalu jedynie lekko brazowy. Wiec "chyba" w moim przypadku nity jeszcze sie nie scieraja.

Po kilku dniach namyslow wczoraj wymienilem sprzeglo+dwumas. Oczywisicie zeby bylo trudniej skoda postawila tutaj na sprzeglo samonastawne wiec musialem jeszcze wypozyczyc narzedzie do jego instalacji.

Po kilku godzinach pracy i zlozeniu wszystkiego, niemila niespodzianka. Oprocz braku wibracji pojazdu na postoju i chrupotania przy starcie (dwumas) dzwiek "lancucha,brzeczenia" nadal obecny. Dodam ze podczas jazdy jest on caly czas i szczegolnie slyszalny podczas dodawania gazu.

Dodam ze kilka miesiecy temu wymienielm lancuch walka dolotowego, bo auto brzmialo jak diesel a nie jak benzyna.

Koncza mi sie juz pomysly Jedyny jaki mi pozostal to wymiana skrzyni lub oddanie do regeneracji.

Czy ktos mial moze podobny problem ?

Z gory dzieki.
    -------------------------------------
    Skrzynia -> 02S 6 biegow manualna
    Silnik 2.0 FSI
    Wymienone sprzeglo+dwumas (zestaw LUK )
    Wymieniony lancuch i napinacz.
    Obecnie -> Skoda OCTAVIA II 2.0 FSI
    Obecnie -> Seicento 900+LPG
    Bylo -> Renault LAGUNA II 1.8
    Bylo ->GOLF 3 1.8

Octavia http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=87045