Skrzynia biegów

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • art_de
    Classic
    • 2018
    • 0

Skrzynia biegów

Problem jak w temacie.
    Najbliższe miejsce jakie znalazłem to Kotuń prawie pod Siedlcami. No i Kozienice.
    Szukałem na allegro i tablicy.
    Może jest coś bliżej.
    Ktokolwiek słyszał, ktokolwiek wie...

Andrzej.

Szukam do leona, golfa 4, toledo 2, audi a4 no i oczywiście Octavii.
    Ponoć wszystkie wymienione pasują.
  • art_de
    Classic
    • 2014
    • 1

Skrzynia biegów

Witam wszystkich.

Jestem " świeżym" użytkownikiem Skody Octavii II Hatchback z 2006 r. 2.0 TDI 140 km silnik BKD. Poruszam temat skrzyni biegów ponieważ nie znalazłem żadnych postów na forum z usteką i obajwami tego typu które wystepują w moim samochodzie, a mianowicie: 2 tyg. temu wymieniłem sprzęgło, dwumasę, wysprzęglik - juz był na to czas ( wibrację stuki przy zmianie biegów 200tyś przeiegu i inne ojawy przy uszkodzonej dwumasie) i rzeczywiście po wyciągnięciu okazało się ,że był to juz ostatni dzwonek. Przed wymianą w/w części w samochodzie przy zmianie biegów z 1-2,2-3,3-4 z tyg na tydz nasilał się dziwny dzwięk jakby szum i lekki gwizd przy wciskaniu sprzęgła i również przy puszczaniu pedału gazu ( podczas lekkiego zwalniania bez "wciskania" sprzęgła). Mechanik ( dodam, że zufany nie żaden naciągacz) stwierdził żużycie łożyska na wałku skrzyni ( nie chodzi o łozysko oporowe) i jeszcze jakiś łożysk. Koszt tego łożyska 700 zł podono dostępne tylko w serwisie. Moje pytanie co to za łożysko?? czy są jakieś zamienniki ? ile jest tych łozysk w skrzyni biegów które powinienem wymienić ( szukam w necie jakiegoś schematu ale nic nie mogę znaleźć). Co jeszcze trzeba wymienić regenerując skrzynię biegów? Prosze o jakąś poradę!!! Może ktoś miał podobne objawy. Z góry dziękuję.
    Rookie

Komentarz

Pracuję...