pompa paliwa sie konczy ?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • bobik77
    Classic
    • 2010
    • 15

2.0-16v Michał, to może czujnik wstecznego w skrzyni? światła wsteczne się zapalają?
  • Johnny_B
    Rider
    • 2008
    • 372

Witam
    Posiadam O2 1,6mpi z LPG.
    Auto ma już 6 lat, przebieg 204kkm i ostatnio usłyszałem dziwne odgłosy.
    Normalnie przy otwieraniu drzwi kierowcy ( po długim postoju ) słychać krótkie brzęczenie pompy paliwa, ostatnio jednak przy otwieraniu drzwi usłyszałem głośne skrzeczenie.
    Dodatkowo w czasie jazdy słyszę również dziwny odgłos z tyłu, który faluje ( raz głośniej , raz ciszej).
    Dodam ze staram się zawsze mieć min 1/2 baku paliwa żeby pompa nie pracowała na sucho.

Czy te objawy wskazują na kończącą się pompę, czy nie mam się czego obawiać ?

Komentarz

• piotrek_os
      RS
      S_OCP Member
      • 2006
      • 8162
      • Octavia II (1Z3)
      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Johnny_B, a kiedy wymieniałes filtr paliwa? Był przypadek juz na forum, że w ASO chcieli pompe wymieniac za xx$, a wystarczyła wymiana filtra paliwa.
      Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• Johnny_B
        Rider
        • 2008
        • 372

Wymieniałem filtr paliwa 15kkm wcześniej ( na poprzednim przeglądzie ).
        Byłem przy wymianie i widziałem jak to robi mój mechanik tak wiec tu nie mam wątpliwości.

Komentarz

• logan_x
          Rider
          • 2011
          • 401
          • Octavia I (1U2)
          • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Moja OI ma przejechane prawie 160 kkm, ja mam ją od 20 kkm.
          Od momentu zakupu słyszałem dziwny dźwięk podczas jazdy, po poszukiwaniach okazało się, że to pompa paliwa.
          Na razie podkręcam radio i jeżdżę dalej , po zatankowaniu do pełna jest ciszej.
          Jak będzie za głośno albo padnie to wymienię.
          W razie awarii można auto awaryjnie odpalić na LPG.

Komentarz

• Goofer
            Drive
            • 2006
            • 81

Polecam założyć automatyczny wyłącznik pompki, odpalamy na benzynie przeskakuje potem na gas i automatycznie wyłącza pompkę paliwa. Plusy ? Pompa nie działa jak latamy na gazie, co za tym idzie oszczędzamy na późniejszej wymianie tej części i przedłużamy żywotność pompy
            Była O1 1.6 AEE
            Było A4 B5 1.6 ADP
            Jest O2 FL 1.9 BXE

Komentarz

• mrblack
              Classic
              • 2010
              • 45

Siemka

Hmmm to jak latamy na LPG to pompka działczy ???? Myślałem, że jak się ma sekwencyjny wtrysk gazu to powinien sterownik sam później odłączyć pompkę .....

No chyba, że się mylę? Choć sam ostatnio wymieniłem pompę paliwa bo się skubana zawieszała i musiałem gumowym młotkiem w nią parę razy pizgnąć aby tapczan zaskoczył :P

Pompa ma symbol 1K0 919 051M i nowa VDO to koszt ok 500+VAT (ale nie w ASO hehe :lol: ) a ja kupiłem sprawną na alledrogo za 118 zyli z przesyłką i jest teraz

Pozdrówki .

Komentarz

Pracuję...