[O2FL] Uszkodzone tylne zawieszenie po kolizji.

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • rafi163
    Classic
    • 2011
    • 0

Ja mam gwint Ap sport i nie narzekam. fela 18 i się jezdzi :diabelski_usmiech
    Rafał
  • piotrek_02ks
    Ambiente
    • 2010
    • 116
    • Octavia II (1Z3)
    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Witam.
    Jak w temacie wczoraj miałem kolizję drogową jako poszkodowany - zostałem uderzony przez przód auta sprawcy ( starsza wersja forda fiesty) w okolice drzwi tylne prawe i koło na skrzyżowaniu. Uderzenie było tak silne że tył zarzuciło mi w lewą stronę tak że auto dodatkowo uderzyło lewym kołem w zaczynający się krawężnik po minięciu skrzyżowania.
    Uszkodzenia po wstępnych oględzinach:
    - przekrzywione prawe tylne koło,
    - przekrzywione tylne lewe koło i połamana felga (te odbicie od krawężnika było bardziej szkodliwe dla auta)
    - pogięte tylne prawe drzwi,
    - pogięty tylny prawy błotnik ,
    - pogięty tylny prawy próg,
    po podniesieniu na podnośnik:
    - widoczne pogięcie wahacza tylnego lewego ( tego największego)
    - osłona lewego amortyzatora trze o nadkole,
    Wymieniłem tylne lewe koło na zapas aby dojechać do mechanika i po przekroczeniu 60km/h tył tańczy raz do lewej raz do prawej - gdy auto porusza się do przodu tylne koła się rozjeżdżają, a gdy porusza się do tyłu koła się schodzą na prosto.
    Widzę że bez wymiany belki, kompletnych tylnych wahaczy, zwrotnic kół tylnych z piastą się nie obejdzie.

Pytania moje są następujące:
    - co jeszcze będę musiał wymienić oprócz wyżej wymienionych części.
    - ile mniej więcej wyniesie mnie ta cała naprawa (oczywiście w grę wchodzi głównie wymiana elementów tylnego zawieszenia, a nie prostowanie ich) + blacharz,
    - jak mam rozmawiać z panem z likwidacji szkód który będzie mi opisywał to auto i na co zwracać uwagę przy rozmowie z nim,
    - robić bezgotówkowo czy brać gotówkę (sprawca ubezpieczony w Uniqua) i czy warto wstawić auto do Skody,
    - czy po tej całej sprawie będę dokładał z własnej kieszeni, czy jest szansa że nic nie dołożę.

I proszę nie linczujcie mnie za założenie tego tematu, ale nie mogłem nic znaleźć.
    Jeżeli już coś o tym było to porostu przekierujcie mnie a ja go usunę.
    Pozdrawiam
    Piotr.
    mail: [email protected]

Komentarz

• Adrian
      Rider
      S_OCP Member
      • 2005
      • 662
      • Octavia II combi (1Z5)
      • BKD 2.0 TDI 140 KM

z tego co wiem to Moleda chyba bardzo cieszy się dobrą opinią w Ciechanowie. Dowiedz się gdzie robi Aso w Ciechanowie możliwe że u niego właśnie i oddaj na bezgotówkowe do aso i będziesz miał mniejszy problem. Wtedy za nic nie dopłacisz bo Ciebie to już nie interesuje4 ile to będzie kosztować to Aso dogada się z ubezpieczycielem i Tobie wtedy nic do tego.
      PerfectService by DGW
      Skoda Octavia 2FL Combi L&K 2.0 TDI BKD+
      Skoda Octavia 1 Combi 1.9 TDI AHF
      Skoda Fabia RS 1.9 TDI ASZ+

Komentarz

• piotrek_02ks
        Ambiente
        • 2010
        • 116
        • Octavia II (1Z3)
        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Dzięki.
        Też słyszałem że ma dobrą opinię jako fachowiec.
        Czyli jeżeli Skoda robi blacharkę u Moledy to zostawić na bezgotówkowo w Skodzie.
        Czy tak?
        Pozdrawiam
        Piotr.

Komentarz

• Adrian
          Rider
          S_OCP Member
          • 2005
          • 662
          • Octavia II combi (1Z5)
          • BKD 2.0 TDI 140 KM

Pewnie. Wtedy masz pewność że nie będziesz dokładał do interesu.
          PerfectService by DGW
          Skoda Octavia 2FL Combi L&K 2.0 TDI BKD+
          Skoda Octavia 1 Combi 1.9 TDI AHF
          Skoda Fabia RS 1.9 TDI ASZ+

Komentarz

• piotrek_02ks
            Ambiente
            • 2010
            • 116
            • Octavia II (1Z3)
            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Jeszcze jedno drobne pytanie.
            Ponieważ ten samochód jest mi niezbędny do użytku codziennego (dojeżdżam codziennie do pracy w obie strony 160km) to czy mogę od firmy ubezpieczeniowej sprawcy domagać się auta zastępczego, lub od salonu na koszt ubezpieczenia sprawcy?
            Pozdrawiam
            Piotr.

Komentarz

• xcracer
              Elegance
              • 2014
              • 851
              • Octavia II (1Z3)
              • BKD 2.0 TDI 140 KM

Oczywiście, firma ubezpieczeniowa nie ma prawa odmówić Ci samochodu zastępczego. Sam po wypadku korzystałem prawie miesiąc.
              Moja FLka:

http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...hlight=xcracer

Komentarz

• piotrek_02ks
                Ambiente
                • 2010
                • 116
                • Octavia II (1Z3)
                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Nie na co dzień ulegam wypadkom, więc nie jestem na bieżąco w tych sprawach
                dlatego tak marudzę tymi pytaniami.
                Ale dzięki za info, na bieżąco poinformuję jak się sprawa ma.

[ Dodano: Sro 09 Lip, 14 18:04 ]
                Jak na razie nie idzie źle:
                - w pn. 8.00 tel od firmy ubezp. - przyjęli zgłoszenie i nadali nr szkody,
                - w wt. 15.00 rzeczoznawca umawia się na oględziny.
                - w śr. 10.00 przyjeżdża rzeczoznawca i opisuje,
                o 11.30 dzwonię do firmy ubezp. po auto zastępcze,
                o 16.00 odbieram auto zastępcze,
                Auto robi skoda bezgotówkowo - blacharstwo umowa skody z Zajkowskim.
                Opis auta przez rzeczoznawcę na pierwszy raz średnio na jeża, ale skoda twierdzi że będzie wymieniała elementy do momentu aż geometria będzie na perfect.
                Zobaczymy.
                Ps.
                Info dla wszystkich. O auto zastępcze upominajcie się wcześniej jak już macie nr szkody.
                Ja upomniałem się dopiero dzisiaj, ale i tak po około 4 i pół godzinach odebrałem je.
                Co prawda ford fokus w nowej budzie z silnikiem 1.6 77kW jakiś taki mułowaty :?
                ale nie ma to jak moje poczciwe 1.9 tdi BXE drapnięte na ok 105kW.
                które jak depnę to zawsze pójdzie.

[ Dodano: Sob 12 Lip, 14 08:21 ]
                Jak na razie z tego co widzę blacharka idzie ok,
                natomiast mechanika za bardzo mi się nie podoba - w zawieszeniu wymieniono tylko jeden wahacz główny, jeden jakiś mały, jedną zwrotnicę, i podobno przyrządy pokazały że pomiary są ok.
                I mam pytanie.
                - Czy jak odbiorę auto już po całej naprawie to czy przysługuje mi na przykład jakaś gwarancja
                rozruchowa, czy coś w tym stylu, czy odbiór auta mogę im pokwitować w terminie późniejszym?
                Auto ma 90000km i do zdarzenia było wszystko ok, wręcz bym rzekł idealnie.
                - Czy nie zacznie mi się teraz po zdarzeniu zacząć coś krzaczyć (np 4ślady zamiast 2, noszenie tyłu samochodu) i co wtedy?
                - A i jeszcze jedno. Jeżeli opona jest uszkodzona po zdarzeniu, a koszty naprawy pokrywa polisa sprawcy to przy wymianie na nową muszę zapłacić 50% jej wartości jeżeli uszkodzona jest z 2008r no i jest trochę zużyta?
                Pozdrawiam
                Piotr.

Komentarz

Pracuję...