Pomocy !!! Awaria reduktora w Octavia II 4x4 (1,9tdi)

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • qbation
    Ambiente
    • 2018
    • 111
    • Octavia II (1Z3)
    • BGU 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez himi
    Po rozmowie z brokerką, która mnie ubezpieczała w Warcie - polisa jest na mnie, dzięki temu miałem zniżki. Leasing jest właścicielem, ja użytkownikiem i ,,dawcą zniżek'' i płatnikiem polisy.

Więc zgłaszając to z OC momentalnie dostaję zwyżkę w OC także w Hestii na octę - a mam maxa zniżek.

To chyba jednak nie do końca 160-200 zł na dwóch autach, bo to nie będzie jednorazowa zwyżka. Brak zniżek przełoży się na kolejne, droższe polisy w następnych latach. Będzie trzeba wypracować zniżki wyższą stawką - tak mi się wydaje.
    Z doświadczenia mojego teścia, szwagra:
    Szwagier jadąc autem tescia spowodował stłuczkę (taki sam rodzaj słuczki - wjechanie w dupę).
    Zostało spisane oświadczenie. Na jego podstawie poszkodowany naprawił auto.
    Auto teścia było w PZU. Po całej akcji przy kolejnym wznawianiu ubezpieczenia tesciu
    na wszyskich swoich polisach (miał jeszcze ciągnik i inne auto) miał zmniejszone
    zniżki o 10%. Po roku od zawarcia nowego OC (ze zmniejszoną zniższką) wartość zniżek
    wróciła to stanu przed stuczką.

Inny przykład:
    Auto: Ford Focus. Kuzyn dostał w dupę od faceta. Zderzak do wymiany. Na miejscu zadzwonili do do swoich mechaników. Współnie ustatlili - naprawa 1000zł obydwie strony
    zaakceptowały sytuację. Kasa została wypłacona - panowie się rozstali.

Pozdrawiam
    Eryk
  • qbation
    Classic
    • 2014
    • 2

Witam. Szukam przekładni kątowej (niektórzy nazywają to reduktorem) do mojej Octavki II 4x4 1,9TDI (kod silnika BLS). Autko z 2007r, skrzynia biegów ozn. KDX, oznaczenie na reduktorze 409053H + literkowe: AT SDP. Reduktor padł w dopiero co zakupionym samochodzie - nie zdążyłem dojechać nim do domu:/ Powód: brak oleju. Szukam od kilkunastu dni takiej części i lekkie echo - do 2.0tdi może by i był a do 1,9tdi póki co ofert brak. Wie ktoś czy mogę z powodzeniem założyć reduktor o innym oznaczeniu? Podejrzewam, że kwestia przełożeń, średnic wałków itd...,ale może jest ktoś kto temat przerabiał i wie na 100%. A może wiecie o kimś (prywatnym lub zakładzie) który taką częścią dysponuje. Tak czy inaczej będę wdzięczny za wszelką pomoc bo zamiast jeździć to od m-ca stoję w warsztacie. Pozdrawiam.

Komentarz

• Maicroft
      Moderator
      S_OCP MemberModeratorr
      • 2004
      • 25757
      • Audi

Co poprzedni wlasciciel na fakt, braku oleju ??

Czy to kolejna perelka sprowadzona, gotowa do jazdy
      Spritmonitor.de

Komentarz

• qbation
        Classic
        • 2014
        • 2

Tak to właśnie to - perełka, świeżo ściągnięta, gotowa do jazdy:/ Szukam i szukam - jest niby niedaleko skrzynia FWZ z reduktorem, ale czy reduktor podejdzie? Próbuje się doszperać czy mogę do swojej skrzyni KDX założyć inny reduktor - czy przełożenia będą dobre, czy wałki i otwory montażowe są idento oraz czy ten reduktor zgra się ładnie z ori dyfrem... Gdyby ktoś mógł coś doradzić, pokierować, byłoby miło

[ Dodano: Pon 15 Wrz, 14 22:14 ]
        I co? Nikt nie pomoże? Doszukałem się zamienników tej przekładni - rzekomo podejdzie z golfa V 2.0TDI - numery OAV409053P lub OAV409053S. Czy może ktoś potwierdzić? Czy będzie pasować przełożenie? Nich wypowie się ktoś kto ma pojęcie, bo może nie mam się co stresować tylko zakładać i śmigać....

Komentarz

Pracuję...