[O2FL] 1.6 TDi Terkotanie przy ruszaniu

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • iceman
    Classic
    • 2016
    • 2

Producenci robią coraz cieńsze pierścienie, coraz mniejsze odstępy (aby uzyskać wyższa sprawność) przy których mniejsza lepkość zapewnia grubszy film olejowy. Dlatego XW-30 a nie długo XW-20 a nawet XW-12, a wy dalej xW -40. Te silniki już się skończyły i nie wrócą.
    HRT
  • oktan1983
    Classic
    • 2013
    • 9

Witam koledzy, stałem się szczęśliwym posiadaczem drugiej Octy, tym razem 1.6 TDi z 2011 roku. Autko ma najechane 109 000 km i jest z nim jeden problem. Przy ruszaniu słychać i czuć dość intensywnie terkotanie gdzieś z silnika lub skrzyni. Podobnie jest gdy autko już na drodze ma trochę za niskie obroty względem prędkości. Czy jest to objaw kończącego się dwumasu? W sumie to jedyne objawy. Są zgoła inne niż te, które miałem w AXR-e I gen. Dzięki za wszelkie sugestie. PZDR

Komentarz

• Julek83
      Classic
      • 2013
      • 9

Re: 1.6 TDi Terkotanie przy ruszaniu

pewnie padł Ci wtrysk i masz spalanie stukowe. potrafił też pęknąć docisk sprzęgła i terkocze po obudowie. jedz lepiej zdiagnozuj

Komentarz

• misza_zabrze
        L&K
        • 2013
        • 1371
        • Octavia II combi (1Z5)
        • BLR 2.0 FSI 150 KM

Ja w swoim od roku z tym walcze i nie umie zlokalizowac. Szczegolnie slyszalne przy opuszczonych szybach podczas ruszania i dodawaniu gazu Nie wystepuje na postoju. Wymienilem sprzeglo, dwumas, lancuch i dalej to samo. Nalatalem tak juz z 10000km i nic wiecej sie nie dzieje. Czekam az samo sie wysypie Wtedy bede wiedzial co i jak Dodam ze moj to 2.0 FSI
        Obecnie -> Skoda OCTAVIA II 2.0 FSI
        Obecnie -> Seicento 900+LPG
        Bylo -> Renault LAGUNA II 1.8
        Bylo ->GOLF 3 1.8

Octavia http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=87045

Seicento http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...461776#1461776

Komentarz

• MQ1977
          Ambiente
          • 2014
          • 120
          • Octavia II (1Z3)
          • AKL 1.6 MPI 101 KM
          • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Spalanie stukowe. U mnie występowało wtedy gdy filtr DPF był przytkany. Po wypaleniu problem znikł.

Komentarz

Pracuję...