Woda w bagażniku - dren bagażnika

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • stefanzcmentar
    Classic
    • 2019
    • 0

Jeszcze jedno pytanie który olej na starcie przy temp 0 stopni na zewnątrz złapie szybciej temperaturę 0W czy 5W
  • stefanzcmentar
    Classic
    • 2015
    • 9

Czesc

Mam problem z woda w bagażniku. Wszystko wyglada sucho ale w miejscu na kolo zapasowe gromadzi sie woda. Dowiedzialem sie, ze moze sie tak dziac, jak sie parkuje samochodz na gorce, a ja wlasnie tak parkuje. Poza tym niedlugo wioze auto na przeglad i zglosze jako usterke gwarancyjna, wiec na razie nie bede z tym walczyl.
    Interesuje mnie, czy jest jakis punkt drenowy w bagazniku zeby spuscic nagromadzona wode?

PZDR

Komentarz

• miodowy
      Rider
      • 2015
      • 534

A masz pod kołem takie czarne gumowe okrągłe zaślepki?

Ja u siebie mam. Wystarczyło wyjąć koło zapasowe, gumkę zaślepiającą dziurę i woda spłynęła sobie bez problemu.

Wytarłem do sucha pozostałości po wilgoci i mam spokój.

It's nice to be important but more important is to be nice

Komentarz

• stefanzcmentar
        Classic
        • 2015
        • 9

Hej

nie mam nic gumowego niestety. Mam tak jak na fotce. Sa niby jakies cztery zaslepki, i nawet wygladaja na dreny, bo sa w najnizszym miejscu, ale nie chce tego zniszczyc otwierajac jezel to nie to co trzeba.

Fotosik.pl to idealne miejsce na Twoje zdjęcia i realizowanie pasji fotografią.

PZDR

Komentarz

• miodowy
          Rider
          • 2015
          • 534

To jest właśnie to o co mi chodziło.

Spokojnie, to tylko guma

Bez problemu wyjmiesz. Wsadzenie jej z powrotem też nie powinno Ci sprawić mega dużo problemów.

Ale jakoś mocno nie masz tam wody. Przynajmniej na zdjęciu nie wiele widać, żeby Ci woda tam stała. Owszem, zapocony jest, ale masz tam kałużę czy po prostu zbiera się jakaś wilgoć?

Komentarz

• stefanzcmentar
            Classic
            • 2015
            • 9

Wytarlem przed zrobieniem zdjecia, normalnie woda stoi. Musze wejsc z latarka do bagażnika w czasie deszczu i poobserwowac skad leci.

Dzieki, wyciagne po jednym korku z kazdej strony.

PZDR

Komentarz

• roberta
              Rider
              • 2006
              • 413
              • Superb III (3V3)
              • BSE 1.6 MPI 102 KM
              • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Przechodziłem historię z wodą w bagażniku (w miejscu koła zapasowego) zwłaszcza po opadach deszczu, jak się okazało woda dostawała mi się przez uszczelkę pod lewą tylną lampę odkręcenie lampy i poprawienie uszczelki załatwiło problem raz na zawsze i tak już wody nie ma od 5 lat.
              pozdrawiam
              roberta

Skoda SuperB 1,4 TSI iV Hybryda

http://chomikuj.pl/Roberta9

Komentarz

• Deo
                RS
                • 2009
                • 1729
                • Volkswagen
                • CRMB 2.0 TDI 150 KM

Ja miałem podobny kłopot i winowajcą okazał się pęknięty przewód tylnego spryskiwacza.
                Pozdrawiam,
                Grzesiek

Była: O2@MY07@BXE / O2FL@MY10@BXE
                Jest: O3@MY13@CHPA / B7@MY12@CFFB

Bartek "Dedon" 05.06.1988 - 07.08.2011[*]

Komentarz

• czernobyl
                  L&K
                  • 2008
                  • 1276
                  • Octavia III (5E3)
                  • BFQ 1.6 MPI 102 KM
                  • BSE 1.6 MPI 102 KM
                  • CZDA 1.4 TSI 150 KM

temat był na forum - poza wymienionymi przyczynami jest jeszcze możliwość nieszczelności uszczelki tylnej wycieraczki. jak już masz sucho w aucie, to wywal wszystko włącznie z wykładziną z bagażnika i przejedź się na myjnię ręczną, wylej ile wlezie wody na tył auta i obserwuj skąd leci.

a wylewanie wody dolną zaślepką to tylko usuwanie skutku a nie przyczyny.

Komentarz

• stefanzcmentar
                    Classic
                    • 2015
                    • 9

No i juz wiem skad leci.

Wszystko wokol bylo suche, tylko ta woda w miejscu kola. Wykladzina bagaznika sucha, podsufitka, klapa, wszystko suche.
                    Ale cieknie z otworow ktorymi wchodza kable (chyba od czujnikow cofania). Wczoraj czyscilem samochod, bo wozilem troche drewna do kominka na przyszly sezon no i zdjalem wszystko w bagazniku i w tych otworach znalazlem pelno wody. No i dlatego wszystko powyzej bylo suchutkie.
                    Jak pisalem wczesniej, samochod jest na gwaranacji i jade na przeglad za jakis czas, wiec nie chcialbym robic nic wielkiego, ale jak mozna to naprawic latwo to oczywiscie to zrobie. Macie jakies pomysly?

Fotka ->

PZDR

Komentarz

• pawel_breslau
                      Ambiente
                      • 2014
                      • 175

Można spróbować silikonem. Tylko zrób to jak wszystko będzie suche, najlepiej na wiosnę.
                      Pozdrawiam.
                      Powoli ale do celu-"gdy się człowiek spieszy to się diabeł cieszy"

Komentarz

• boogoo
                        Ambiente
                        • 2012
                        • 239

stefanzcmentar spróbuj na zewnątrz auta przywiązać jakąś sznurówkę na tym przewodzie, tylko tak żeby końcówka sznurka wisiała w dół. Wtedy woda płynąc po przewodzie ,później spłynie po sznurówce. Ja mam tak na przewodzie CB od anteny,bo mi lało się też. Prosty i łatwy sposób. ????
                        Następna będzie panamera....????
                        Bo trzeba leczyć przyczyny, a nie skutki...

Komentarz

• miodowy
                          Rider
                          • 2015
                          • 534

Zamieszczone przez boogoo
                          Prosty i łatwy sposób.
                          A jak to się ma w zimę?
                          Woda zamarzająca nie rozsadza Ci otworu?

Komentarz

• dudek_t
                            L&K
                            • 2008
                            • 1421

stefanzcmentar, muszą Ci dociągnąć klapę bagażnika, 2 minuty roboty. miałem identycznie to samo, od 1.5 roku problem nie powrócił

Komentarz

• boogoo
                              Ambiente
                              • 2012
                              • 239

miodowy, jak może rozsadzać jak nie dopływa w otwór, tylko spływa przed otworem po sznurku.
                              Następna będzie panamera....????
                              Bo trzeba leczyć przyczyny, a nie skutki...

Komentarz

• miodowy
                                Rider
                                • 2015
                                • 534

Zamieszczone przez boogoo
                                spływa przed otworem po sznurku
                                a no to nie rozsadzi

Komentarz

• Chomik
                                  Ambiente
                                  • 2007
                                  • 161

Witajcie. Dziś w moim szkodniku zajrzałem do wnęki bagażnika. Prócz koła zapasowego znalazłem około litra wody. Nie wiem jak długo się zbierała ale ostatni raz zajrzałem do wnęki koła dwa lata temu przy oględzinach auta przed zakupem. Było sucho. Wykładzina bagażnika sucha. Rozebrałem nieci i nam wrażenie, że scieka po krawędzi klapy ta woda i wcieka między uszczelkę bagażnika a plastik chroniący rygiel w bagażniku. Widoczne są ślady wody na znajdujących się na pionowej blasze z tyłu bagażnika otworach . Nie udało ki się wyjąć uszczelek gumowych w dnie bagażnika i wybierałem szmatą. :-( Jakaś masakra. Przy okazji dodam, że dolna krawędź pokrywy trze o zderzak. W klapie rdza wokół otworu odpływowego jak i na ocierającej krawędzi. Trzeba odwiedzić blacharza. Dzwona niby nie było i prócz tego ocierania wszystko wygląda na dobrze spasowane...
                                  była O1 1,9 tdi ahf ( 125 KM, 275 nm ), jest O2 fl, 1,9 tdi bxe ( 143,8 KM, 336,6 nm ) Biała Strzała:
                                  http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...173266#1173266
                                  Serwis By DGW

Komentarz

• oliwek
                                    Classic
                                    • 2023
                                    • 1

Mam dokładnie to samo, parują kosmicznie szyby, dziś otworzyłem bagażnik, patrzę pod koło a tam basen - wylałem z litr jak nie lepiej. Leje się wg mnie właśnie tak jak opisywał kolega powyżej, przez gumę i pod plastik koło zamka i tylną grodzią do bagażnika. Woda stała też w plastiku tylnej klapy tym co osłania silnik wycieraczki. Jak go zdjąłem to w tym zagłębieniu stała woda, nie wiem czy nie leci przypadkiem przez uszczelkę wycieraczki tylnej.

Komentarz

Pracuję...