Drgania podczas szybkiej jazdy autostradowej.

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • boogoo
    Ambiente
    • 2012
    • 239

sylwester.kida, u mnie winne były opony.Też drgał mi samochód podczas jazdy. Momentami aż podłokietnik wpadał w rezonans i skrzypiał..... :?
    Podczas wymiany opon zimowych na letnie -''notabene kupiłem letnie rok temu nowe''- specjalista poradził mi jesienią nie zakładać ,,starych zimówek'', bo one mogą właśnie przy większych prędkościach obniżać komfort jazdy.Na nich przy 140km/h niezbyt spokojnie się jechało.
    Dziś zrobiłem autostradkę ok. 200km,przy stałej prędkości 180-190km/h w absolutnie stabilnej jeździe....
    Radzę ci spróbuj może z oponami.....
    Następna będzie panamera....????
    Bo trzeba leczyć przyczyny, a nie skutki...

Komentarz

• sylwester.kida
      Drive
      • 2008
      • 47

Zamieszczone przez kapi
      spoq, https://www.youtube.com/watch?v=deabEiVE9i4 od 1:36
      temat ciekawy, im więcej elementów tłumiących ( gum) , tym ciężej coś znaleźć.
      Dzięki za link, troszkę to podpowiada, ale hanter u mnie nie pomógł i doważanie też nie.

[ Dodano: Nie 12 Kwi, 15 21:40 ]
      Zamieszczone przez vaz
      Felgi są oryginalne?
      Masz pierścienie dystansowe?
      Śruby kół są sferyczne czy stożkowe?
      Było sprawdzane bicie promieniowe kół/nierównomierność sprężystości opon?
      Drgania są zależne tylko od prędkości czy pojawiają się przy określonych obrotach silnika?
      ad;
      felgi oryginalne
      nie mam pierścieni
      śruby sferyczne
      koła były sprawdzane i optymalizowane na hanterze, tak jak na filmie z postu powyżej i doważane dynamicznie na aucie.
      Drgania zależne od prędkości, nie zależne o tego czy jadę na 5-6b, czy dodaję gazu czy jadę na luzie, z górki czy pod górkę

[ Dodano: Nie 12 Kwi, 15 21:42 ]
      Zamieszczone przez boogoo
      sylwester.kida, u mnie winne były opony.Też drgał mi samochód podczas jazdy. Momentami aż podłokietnik wpadał w rezonans i skrzypiał..... :?
      Podczas wymiany opon zimowych na letnie -''notabene kupiłem letnie rok temu nowe''- specjalista poradził mi jesienią nie zakładać ,,starych zimówek'', bo one mogą właśnie przy większych prędkościach obniżać komfort jazdy.Na nich przy 140km/h niezbyt spokojnie się jechało.
      Dziś zrobiłem autostradkę ok. 200km,przy stałej prędkości 180-190km/h w absolutnie stabilnej jeździe....
      Radzę ci spróbuj może z oponami.....
      Sprawdzałem na trzech kompletach kół, do tego na moim komplecie szwagier jeżdził swoją O II i u niego nie drgało.

[ Dodano: Sob 25 Kwi, 15 19:05 ]
      I udało się problem mam nadzieję trwale usunięty, sprawdziłem dzisiaj rozpędzając auto do 170km/h, i chwilę jadąc z prędkością 150/5 km/h.
      Pomogło dokładne oczyszczenie piast i felg szczotą drucianą, niestety trochę skorodowanego materiału tam było i żaden spec nie pomyślał o wyczyszczeniu tego miejsca.
      Mam nadzieję że teraz czekają mnie same raczej przyjemne chwile ze "szkodnikiem"

Komentarz

Pracuję...