Hej koledzy, może gdzieś było... :wink: .... Problem błahy ale zagadkowy dla mnie? Zauważyłem,że gdy włączone auto postoi na dużym przechyle przodem w dół to za chwilę z wydechu leci biała chmura... Ki pieron? Ogółem to nie ma żadnego dymu,no chyba,że daję w palnik. A tu dosłownie przez kilkanaście sekund dymi na biało,a potem spoko. :?:
Ma ktoś jakąś myśl? Ja pomyślałem,że może olej z intercoolera przelał się i trafił do spalania?
Następna będzie panamera....????
Bo trzeba leczyć przyczyny, a nie skutki...
Spoko wiem o takich kolorach spalin. U mnie kolor dymu wskazywał na spalony olej silnikowy. Tylko pytanie skąd by się tam dostał i jaki to może mieć związek z dużym przechyłem przodem w dół. Kiedyś, 2 lata temu miałem podobnie, też po postoju na dużym spadku. :?:
Następna będzie panamera....????
Bo trzeba leczyć przyczyny, a nie skutki...
Przy dużym przechyle przodem w dół woda skroplona w końcowym odcinku układu wydechowego przepływa w stronę początku układu. Tam temperatura jest znacznie wyższa co powoduje gwałtowną zmianę wody w parę wodną i stąd kłęby białego dymu. Po kilkunastu sekundach woda odparowuje i kolor spalin staje się normalny.
Komentarz