Witam serdecznie i z góry informuję że jestem laikiem w sprawach mechaniki i chyba tak pozostanie. A więc moi drodzy mam mianowicie niewdzięczny problem z klimatyzacją w mojej o2 podam może model o2 rok 2008 wersja mint silnik 1.9tdi 105 kucyków. Przejdźmy do usterki wiec po kolei pewnego ładnego dnia klimatyzacja w moim o2 odmówiła posłuszeństwa to znaczy działa w momencie kiedy silnik rozgrzeje się do temp 90 stopni trzeba go jeszcze trochę pocisnąć z jakieś 15min to wtedy jest Czary Mary Klima się włącza lodówka pracuje wiatrak się kręci nie ma szans by Klima włączyła się na zimnym za żadne skarby. A teraz napisze co wymieniłem i co sprawdziłem po wizycie w serwisie wymianie został poddany czujnik wysokiego ciśnienia dalej bez skutku po podłączeniu do komputera brak jakiego kolwiek błędu kompresor ok ciśnienie ok szczelność ok klima dobita odgrzybiona olej w sprężarce wymieniony co dalej dziwi mnie jeden fakt w tym pojeździe występuje jeden wentylator do klimy i do chłodzenia chłodnicy w momencie włączenia klimy wentylator stoi a powinien się załączyć na chłopski rozum być może jest uszkodzony moduł lub sterownik wentylatora klimy tylko pytanie gdzie on jest bo w etk pokazuje pod skrzynką bezpieczników tam też zaglądałem rzeczywiście jest przekaźnik wygląda na sprawny nie zalany ciężko mi zgadywać wiec fachowców proszę o konkretną pomoc i z góry dziękuję.
Jak prawidłowo zalać sprężarkę klimatyzacji podczas jej montażu do układu? Zalecenia producentów dotyczące ilość podawanego oleju do sprężarek i układów klimatyzacji samochodowej.
Komentarz