Kup oryginalne i nie kombinuj . Oryginalne sa idealnie dociete, mają orazu stopery i sprawują się bardzo dobrze. Nie ma sensu pchać sie w jakieś badziewie.
ja od 2 lat (30tys km) mam takie jak na fotkach ponizej, zero przetarc ani zadnych oznak zuzycia, po wyczyszczeniu moglbym je sprzedac jako nowki
ogromne plusy ->
:arrow: wysokie 'korytko" wiec nic nie wylewa sie na wykladzine, nawet po sporym odtajaniu sniegu z butow/spodni
:arrow: zabki od spodu nie pozwalajace sie poruszac po wykladzinie
:arrow: duza wytrzymalosc dywanikow
:arrow: bardzo dobre dopasowanie
oto dywanik kierowcy
wierzch
spod
kupilem je od gostka z allegro
widze ze po 2 latach dalej ma je w ofercie
Ja tez mam ori i sa wiele lepsze niz ori do OI. Po prawie 5 latach i 114kkm nie widac zadnych sladow zuzycia po nich, co w tych co mialem w OI bylo duzo bardziej zaznaczone.
Wlasnie szukam do O1 (sie podczepie) i zastanawiam sie nad ZPV i REZAW-PLAST, mat-gum (chyba bo dokladnie nie powiem) mialem w innym aucie, wygladaly podobnie (wzor przetloczen) i byly do kitu, szybko sie przetarly pod pieta, widac bylo cholernie wbity brud - dywanik sie jakby od nich wycieral tez, duzo rysek itd.
Teraz chce kupic cos markowego... polecane wyzej schonki odpadaja - beznadziejny wzor ;-) i czarne (O1 ma szara tapcierke no i na czarnych dywanach brud widac znacznie bardziej!)
REZAW PLAST do O1 (polskie ale teraz reklamują w TV by kupowac nasze bo dobre...)
albo
ZPV do O1 (czeskie, tutaj jest ich strona. Na dodatek jak widac robia oryginalne dywaniki dla skody, nawet idetyczne co ASO sprzedaje sa na fotce! A o tych roznie ludzie pisza - ze sie strzepia np. Wiec juz mam mieszane uczucia do ZPV hmm. Na ich stronie nie ma dzialow z dedykowanymi dywanikami dla roznych marek wiec kurcze nie wiem sam! )
Sa szare oba (rezaw jasniejsze) ale nie wiem czy Rezaw bedzie idealnie przylegac z tymi swoimi duzymi burtami do podlogi, chce by to wygladalo na spasowane idealnie.
Rezaw-Plast maja wade wg mnie - moze zbyt duze burty i brak przetloczen czyli malych komor gdzie woda siedzi! Wszystko scieknie zaraz na dol (w O1 pod okolice fotela) i bedzie tam siedziec, w sumie chyba lepiej jak woda sie zbiera rownomiernie w malych komorach na wiekszej powierzchni?
Oryginalne do O1 (z ASO) to jakie sa? Macie fotki? I naprawde taki szajs? A cena?
Duzo szukalem i wybor zawezilem do tych dwoch marek natomiast co do jakosci produktu tego juz nie wiem.
Jestem z Wroclawia i nie moge namierzyc firmy gdzie bedzie mozna takie dywaniki zobaczyc w realu.... eh
Rezaw Plast mam od roku, rant 3 cm kolor czarny nie śmierdzą i pasują jak ulał. Zero kaszany mate bagażnika też mam od nich i to samo pełen pozytyw.
A nie uwazasz ze ten mini rant w miejscu zatrzasku (patrzac na zdjecie) w Rezawach to smiech? Ja nie mam oryginalnie bolcow - stoperow, ale bym sobie dodal uniwersalne i wszystkie dywaniki mnie przerazaja - mikro rant w miejscu gdzie ma byc stoper i DZIURA z kawalkiem plastiku przeciez!
To smiech, woda wycieknie taka droga i pieknie wsiaknie w tapcierke (suszysz to pozniej tygodniami). Rant powinien byc na 1cm a w srodku miejsce na zatrzask, to by mialo sens :-( Wiec chyba nie bede stosowal stoperow a ufam ze sa tak dobrze dopasowane (REZAW) ze sie same przesuwac latwo nie beda. Podobno te REZAW sa lekkie - to taka sobie zaleta bo im ciezsze tym sie slabiej beda przesuwac bez stoperow...
Czy REZAW maja takie "kolce" na spodzie by sie lepiej trzymac tapcierki? ->
Samo sobie odpowiadam po ogladnieciu tych REZAW - nie, nie maja kolców ale dopasowanie jest bardzo dobre (nie idealne) i sie nie przesuwa. Chyba je kupie, ZPV nie mieli na stanie (choc prowadza) i kolor to dosc ciemny szary, a do O1 przed FL trzeba szare by ladnie wygladało. Stoperow nie montuje bo bedzie przeciekac pewnie
Na fotkach które zamieściłeś NIE MA dywaników identycznych ze sprzedawanymi w ASO (no chyba że w którymś ASO ktoś sprzedaje jakieś nieoryginalne dywaniki)
Oczywiście mowa o dywaniikach do O II, bo takich dotyczy ten temat.
W zimę sprawują się super, brzegi wysokie i nie ma problemu, żeby wodę z roztopionego śniegu wylać. Na lato mam ori, ale chyba nie będę ich zakładał. Ich guma jest dość gruba, ale nie sztywna, nie przesuwają się i są dokładnie "docięte" do O2. Nic nie odstaje, nie zagina się.
Zawsze kupowalem dywaniki petexa. Ojciec mial je we wszystkich mercedesach fabrycznie i bardzo sie do nich przekonalem. Bylo ich kilka sztuk i byly bardzo wytrzymale. Dla mnie to byla jedna marka dywanikow ktore waro bylo kupowac i polecalem je wszystkei w ciemno. jako ze do swojej O2 rowniez potrzebowalem dywaniki kupilem te petexy z linku powyzej za cene 83 zlotych. Jest to jedyna taka cena na allegro ponizej 110 zl z wysylka. Troche mnie to dziwilo ze sa tansze od calej reszty. Taka dumpingowa cena:-) Doszly i okazaly sie BEZNADZIEJNE. Nie chialem oskarzac sprzedacy o handel podrobkami, bo moze petex obnizyl standard ostatnio. Wygladaja identycznie jak inne petexy z jakimi mialem do czynienia, ale te z tej aukcji sa mega cienkie. Wyladaja jakby mialy przetrzec sie po jednym dniu. Wkurzylem sie i nawet ich nie zalozylem tylko poszedlem do ASO i kupilem Oryginal. Mam mocne przekonanie ze to podrobki i stad ta cena nizsza o kilka zlotych. Jezeli ktos kupowal petexy z innych aukcji (tych powyzej 99PLN) i tez ma wrazenie ze sa kiepskiej jakosci to niech sie wypowie.
Zostały mi czesci, po szkodniku:
VCDS 11.2 oddam za 90 PLN!
Instrukcja Skoda Amundsen POLSKA, sterowniki komfortu 1K0959433C AK, CN. oraz dużo cześci do Passata B6
Czy REZAW maja takie "kolce" na spodzie by sie lepiej trzymac tapcierki?
Rezaw ma takie mini kolce, wycieraczka się nie przesuwa
Zamieszczone przez pepiczek
To smiech, woda wycieknie taka droga i pieknie wsiaknie w tapcierke
Niewiem jak ty ale ja nie czekam aż wycieraczka napełni się do granic wytrzymałości, poprostu ją wylewam. Dla przewrażliwionych polecam folie pod spód :wink: Tylko kto by się w to bawił :?:
Normalnie, wyjmuję dywanik i otrzepuję. Jesli ktoś poprowadza do tego że na dywaniuku stoi kałuza wody to po co mu dywanik jak nie dba o auto??
POwiem ci kolego, że dodatkowo mam jasnobezową tapicerke eminent Ivory wiec gdyby z tego dywanika cokolwiek wyciekało to orazu było by to widac na oryginalnych jasnobezowych dywanach podłogi, ale nic takiego nie ma miejsca
Dlatego proponuję zakup tych oryginalnych dwyaników bo są bardzo dobrze dopasowane do auta i dodatkowo maja stopery.
Rezaw ma takie mini kolce, wycieraczka się nie przesuwa
Nie ma! Sprawdzalem osobiscie czarne REZAW do O1/GOLF4. Sa gladkie, maja wklęśnięcia od spodu (co jest wytloczeniem w ksztalcie 8-ek widocznym od gory), reszta gladka. Czy te pseudo kolce w innych cos daja tego do konca nie wiem, moje stare gumy z guzkami niewiele pomagaja, dywanik uniwersalny i sie przesuwa latwo. Rezaw pozyczylem ze sklepu, pasowal bdb i przesuwac probowalem reka mocno naciskajac - nie przesuwaly sie bo dobrze dopasowane. Nie probowalem nogami kopac - real test, bo bym ubrudzil a je tylko wypozyczylem do testu. Mysle ze dadza rade, zamowilem je nawet. Robia do O2 takze wiec polecam sprawdzenie. We Wroclawiu namierzylem conajmniej 3 firmy tym handlujace a ceny roznily sie o 50zl miedzy nimi wiec sie oplacalo poszukac :P
Kupiłem REZAW-PLAST do OII przed FL i okazuje się, że u mnie bolce do stoperów są w innych miejscach niż przygotowane wytłoczenia w gumie. Wyciąłem dziury i zamontowałem zatrzaski a tu.... zonk. Ciekawe czy były jakieś zmiany ? Teoretycznie przy oryginalnych dywanikach też może być problem z montażem stoperów skoro zmienił się rozstaw. Rezaw-Plast przygotował rozstaw stoperów na około 27cm a u mnie jest 32 i 34 ...nie pamiętam dokładnie po której stronie ile. Warto zmierzyć przed zakupem i montażem.
Podtrzymuję opinię że oryginalne sprawują się bez zarzutów, ponadto są zwyczajnie ładniejsze (przynajmniej te do O2FL, nie wiem czy przed FL były inne).
P.S. Mała przestroga, miałem w drugim aucie 4 dniowe suszenie podłogi bo zostawiłem na zimę na tapicerce dywaniki letnie i na nich zimowe, woda się przedostawała przez cały sezon i pewno gdybym nie zauważył to by mi ładnie zagniło.
Więc polecam sprawdzić co jakiś czas co jest pod gumą gdyż woda nie ma możliwości odparowania.
Troche odgrzane, ale lepsze to niż zakładanie tematu. Po przeczytaniu widzę, że macie dobre doświadczenia z dywanikami oryginalnymi. Nie wiem czy teraz produkują je z gorszego materiału, ale w naszej skodzie po 20 tys km dywanik sie przedziurawił w miejscu gdzie trzyma sie piętę przy pedale gazu. Nie wytrzymał nawet roku. Jak dla mnie lipa. :/
Komentarz