Wczoraj zrobiłem przegląd po 90 tys. km i wymiana paska rozrządu. Koszt całkowity w ASO (materiały + robocizna) 2550 zł. Czy to drogo ?
przeglad po 90 tys, km i wymiana paska rozrządu
Zwiń
X
-
Zamieszczone przez roberta Zobacz wpisBardzo drogo, komplet pasek pompa rolka oryginalny VW do 1,6 MPI to 420zł plus za przegląd jakieś nie całe 200zł
http://allegro.pl/rozrzad-pompa-wody...158580299.html
Z kolei na rozrzad.pl cena oryginalnego kompletu to 569 zł:
http://www.rozrzad.pl/pl/p/Rozrzad-p...6B121011Q/4531
W ASO ceny nie sprawdzałem zakładając że będzie duuużo wyższa ale kto wie... ?Ostatnio edytowany przez Jaroslav92525; 7495.Pozdrawiam,
Jaroslav92525
-----------------------
VAG ECONOMY czyli Skoda 1.6 MPI z LPG :-)
Komentarz
-
-
Zbieram się powoli do wymiany rozrządu w BFQ i zorientowałem się w cenach.
Komplet rozrządu do benzyny 1.6 to około 420 do 460zł -pasek, napinacz, i jakieś 220zł pompa wody. To ceny w ASO.
Do tego koszt robocizny, w ASO pewnie 400zł minimum.
U Ciebie doszedł przegląd po 90tkm. Jakby tego nie liczył i tak coś dużo wyszło. Pytanie czy była dodatkowo wymiana świec, przegląd klimatyzacji, itp."coś być musi, do cholery, za zakrętem"
O1 Tour BFQ+LPG LR - BARRACUDA
O2 Tour BSE+LPG LR - MED
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez fajny52 Zobacz wpisKoszt całkowity w ASO (materiały + robocizna) 2550 zł. Czy to drogo ?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez gardan Zobacz wpisSłyszałem, ze bez względu na przebieg trzeba wymienić pasek rozrządu co 5 lat. Prawda to jest?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Jaroslav92525 Zobacz wpis
Te 420 zł za oryginalne części VW to cena w ASO ? Pytam bo sam niedługo będę wymieniał rozrząd a na Allegro najtańszy oryginalny komplet znalazłem za 480 zł
http://allegro.pl/rozrzad-pompa-wody...158580299.html
Z kolei na rozrzad.pl cena oryginalnego kompletu to 569 zł:
http://www.rozrzad.pl/pl/p/Rozrzad-p...6B121011Q/4531
W ASO ceny nie sprawdzałem zakładając że będzie duuużo wyższa ale kto wie... ?
dane z faktury:
F.H.U VOLVER Wojciech Klasa
ul. Szuwarowa 6/89
30-384 Kraków
a wymieniać wymieniałem przy 90000 ( po 8 latach)
co do wymiany to jest w tym silniku tak prosta że aż szkoda komuś płacić.Tylko potrzeba dzień czas (na spokojnie) i garażOstatnio edytowany przez roberta; 1013.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez roberta Zobacz wpis
Ja kupowałem na Allegro w styczniu cały komplet rolka, pasek i pompa
dane z faktury:
F.H.U VOLVER Wojciech Klasa
ul. Szuwarowa 6/89
30-384 Kraków
a wymieniać wymieniałem przy 90000 ( po 8 latach)
co do wymiany to jest w tym silniku tak prosta że aż szkoda komuś płacić.Tylko potrzeba dzień czas (na spokojnie) i garaż
Przy okazji zapytam na jaki rozrząd się zdecydowałeś ? (Chodzi o producenta i o to czy pompa wody wzmocniona (06B121011QX) czy zwykła (06B121011Q), bo chyba zakładając wymianę co 5 lat to zwykła markowa powinna wystarczyć ?)Pozdrawiam,
Jaroslav92525
-----------------------
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Jaroslav92525 Zobacz wpis
Dziękuję za odpowiedź. U mnie zaczął się 8 rok eksploatacji (ponad 70000 km) więc też zamierzam stoczyć osobistą walkę z rozrządem
Przy okazji zapytam na jaki rozrząd się zdecydowałeś ? (Chodzi o producenta i o to czy pompa wody wzmocniona (06B121011QX) czy zwykła (06B121011Q), bo chyba zakładając wymianę co 5 lat to zwykła markowa powinna wystarczyć ?)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez roberta Zobacz wpis
oryginalny grupy VW od sprzedawcy jak powyżej podałem co do pompy to muszę sprawdzić na pudełku bo mam je gdzieś w piwnicyPozdrawiam,
Jaroslav92525
-----------------------
Komentarz
-
-
Ja pier...! Ponad 2,5 "koła" za przegląd i wymianę rozrządu w silniku BSE. 2550zł za "stempel" w książce przeglądów w O2T. Obłęd!
Widzę że wykarmienie "krawatów" z ASO jest coraz droższe! Dobrze że mnie od upływu gwarancji nie "strzygą".
Ostatnio edytowany przez Rosomak; 19138.Oblicz ile więcej pali Twój samochód przez włączone światła w dzień:
http://dadrl.pl/bin/KosztySwiatelMijania.zip
Jacy ustawodawcy takie prawo. Jakie prawo taki kraj. Jaki kraj takie w nim życie...
Komentarz
-
-
"Zauważyłem" w tym wątku ( robiąc wszystko w ASO ) niestety dwie osoby, które przepłaciły. Pierwsza to autor wątku a drugą jest kolega Leon, który zapłacił cyt: "...Na wiosnę robiłem rozrząd w Emidziecałość mnie kosztowała 1100zł, materiały były moje doliczyli tylko za śruby mocujące sinik..." wnioskuje, że kupiłeś sobie rozrząd sam, więc przycięli Cię na robociźnie.
Na przestrzeni 6 lat robiłem rozrząd w ASO ( ich materiały i robocizna ) w 4 Octaviach:
- Octavie II FL 1,6 MPI - 1040 zł
- Octavia I 1,9 TDI PD - 1100 zł
- Octavia I 1,8 T - 1100 zł ja dokupiłem tłumik drgań INA za ok 130 zł.
- ostatnio Octavia I 1,6 - 1050 zł.
Moim skromnym zdaniem nawet jak sie robi rozrząd poza ASO to i tak warto dołożyc "stuwkie" do oryginalnych części. A na all.... to bym się chyba bał kupować rozrząd, biorąc pod uwagę, że nawet oryginały są juz z CHRLOstatnio edytowany przez yunior81; 15463.
Komentarz
-
-
Kompletny rozrząd (Bosch) + pasek wielorowkowy + rolka + uzupełnienie płynu + robocizna - 670zł. Zmiana po 8 latach i 92tys. km. Póki co pół roku śmiga bez problemów, czas pokaże jak te graty się będę spisywaćSkoda Octavia II 1.6 Mint 2008 LPG (@STAG)
FSO Polonez Caro Plus 1.6 GSi 1999 LPG
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez yunior81 Zobacz wpis"Zauważyłem" w tym wątku ( robiąc wszystko w ASO ) niestety dwie osoby, które przepłaciły. Pierwsza to autor wątku a drugą jest kolega Leon, który zapłacił cyt: "...Na wiosnę robiłem rozrząd w Emidziecałość mnie kosztowała 1100zł, materiały były moje doliczyli tylko za śruby mocujące sinik..." wnioskuje, że kupiłeś sobie rozrząd sam, więc przycięli Cię na robociźnie.
Nawet wczoraj wpadła mi w ręce faktura za tą wymianę;
Sama robocizna rozrząd 334,56 + wymiana świec 83,64 + śruby silnika 119,77 = 537,97 tyle zostawiłem w ASO
Moje części komplet rozrząd SKF VKMC 01113-1 280,00 + komplet paska Gates K046PK1043 140,00 + świece Denso K20 TT 48,00 = 468,00
Ostatnio edytowany przez leonn; 17008.
Komentarz
-
-
Witam ja właśnie jestem po wymianie rozrządu razem z pompa Skoda Octavia II FL 1.6 MPI rocznik 2009 całość na oryginalnych częściach wymiana po 8 latach i 50 tys km. Wymieniłem w moim ulubionym ASO Dąbrowa Górnicza. Części całość 490 zł wymiana robocizna 360 zł płyn 80 zł tak że całość 930 zł tak że jak dla mnie rewelacja. Najpierw negocjowałem ceny i od tej ceny żeby było śmiesznie dostałem jeszcze 30% rabatu na robociznę i 10% na części. Przy okazji skorzystałem z akcji klimatyzacja pełna obsługa z dobiciem czynnika czyszczeniem i wymianą filtra kabinowego 150 zł. Ja w sumie od kiedy powstało ASO Dąbrowa Górnicza korzystam z niego przy obu moich Skodach idzie wynegocjować fajne ceny i spoko jest obsługa. Ostatnio kupowałem u nich też klocki tył przód wyszły mnie w originale na pierwszy montaż 293 zł tył przód tak że myślę też dobra cena. Kumple się ze mnie śmieją że przepłacam ale w sumie czasami dają mi ofertę na części tańszą jak w sklepie a robociznę taniej ja w miarę dobrym warsztacie.OCTAVIA 2 FL MINT 1.6 MPI + GAZ Landi Renzo
CITIGO 1.0 MPI + GAZ Landi Renzo
PIŁEŚ NIE JEDŹ - JECHAŁEŚ NIE DZWOŃ
Komentarz
-
Komentarz