[O2] Sprawdzenie stanu oleju w skrzyni biegów

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • szoso
    Drive
    • 2016
    • 63
    • Octavia II (1Z3)
    • BJB 1.9 TDI PD 105 KM

[O2] Sprawdzenie stanu oleju w skrzyni biegów

Witam
    Opcja szukaj nie dała mi konkretnej odpowiedzi na to pytanie. Chciałbym sprawdzić stan oleju w skrzyni biegów. Czy to prawda, że skrzynia w 1,9 tdi bjb jest pochylona i nie sprawdzę stanu bo otwór kontrolny jest poniżej lustra oleju? Zastanawiałem się także nad wymianą, ale po przeczytaniu kilku postów chyba sobie odpuszczę.
  • Nedar
    Ambiente
    • 2009
    • 209
    • Octavia II combi (1Z5)
    • BKD 2.0 TDI 140 KM

Tak jak sam napisałeś:

Sprawdzanie oleju przekładniowego dotychczas stosowaną metodą nie jest możliwe.
    Pochylenie zespołu silnika ze skrzynią biegów uległo zmianie, w wyniku czego dolna krawędź otworu wlewowego znajduje się pod lustrem oleju.
    Olej przekładniowy można sprawdzić tylko poprzez jego całkowite spuszczenie i ponowne napełnienie

Dotyczy obu stosowanych rodzajów skrzyń biegów (GQQ oraz JCR)

Pozdrawiam

Komentarz

• szoso
      Drive
      • 2016
      • 63
      • Octavia II (1Z3)
      • BJB 1.9 TDI PD 105 KM

No to nie sprawdzę, szkoda.

Komentarz

• River
        Classic
        • 2016
        • 24
        • BSE 1.6 MPI 102 KM
        • CXXB 1.6 TDI CR 110 KM

A nie myślisz, że warto by w tej sytuacji wymienić? Koszt za dobry polecany zamiennik to tylko około 90zł za 2l. Jak tak zrobiłem i nie żałuje bo skrzynia pracuje dużo lepiej. Wiesz niby piszą, że oleju w naszych skrzyniach się nie wymienia, ale to nie prawda. Wszyscy którzy wymieniali tu na forum w tym i ja sobie chwalili tym bardziej, że było widać po takim oleju, że był zużyty i przepracowany.

Komentarz

• szoso
          Drive
          • 2016
          • 63
          • Octavia II (1Z3)
          • BJB 1.9 TDI PD 105 KM

Wstępnie jestem umówiony na wymianę. Zamówiłem taki olej http://www.castrol.com/pl_pl/poland/...fe-75w-80.html
          Ostatnio edytowany przez szoso; 42079.

Komentarz

• szoso
            Drive
            • 2016
            • 63
            • Octavia II (1Z3)
            • BJB 1.9 TDI PD 105 KM

Znalazłem taki poradnik wymiany oleju w skrzyni, może się komuś przyda, jak widać nie jest to takie proste.

Komentarz

• River
              Classic
              • 2016
              • 24
              • BSE 1.6 MPI 102 KM
              • CXXB 1.6 TDI CR 110 KM

Tu na forum też są wątki jak to powinno się robić Generalnie jak już zapewne wiesz wejdzie Ci 1,7l co jest jak najbardziej prawidłowe.

Komentarz

• szoso
                Drive
                • 2016
                • 63
                • Octavia II (1Z3)
                • BJB 1.9 TDI PD 105 KM

Starego oleju było 1,5l. Kolor lekko brązowy, ale przezroczysty, nie był za bardzo przepracowany. Świeży zalany w ilości 2l. Nie zauważyłem poprawy ani pogorszenia pracy skrzyni. Według autodaty prawidłowa ilość oleju to 1,7-1,9l.

Komentarz

• River
                  Classic
                  • 2016
                  • 24
                  • BSE 1.6 MPI 102 KM
                  • CXXB 1.6 TDI CR 110 KM

Kolego weszło Ci całe 2l?!

Komentarz

• szoso
                    Drive
                    • 2016
                    • 63
                    • Octavia II (1Z3)
                    • BJB 1.9 TDI PD 105 KM

A czemu miałoby nie wejść? Ten olej 75w80 też dobry zalałem, potwierdził to nawet serwis. Powiedzieli, że 75w90 byłby za gęsty.

Komentarz

• River
                      Classic
                      • 2016
                      • 24
                      • BSE 1.6 MPI 102 KM
                      • CXXB 1.6 TDI CR 110 KM

Bo u mnie u innych tylko mówie tu akurat o silniku benz. 1.6, nie ma takiej opcji żeby weszło 2l. Tzn może i byś na chama wepchał, ale nadmiar oleju to nic dobrego. U mnie i u innch przy naszym silniku wchodzi 1,7l i jest to wartość prawidłowa (te brakujące 0,3l zawsze gdzieś w skrzyni zostaje, bo nie da się spuścić całego oleju przy normalnej procedurze jego spuszczania). Ty masz diesla więc masz inną skrzynię więc pewnie dlatego, ale to niech może dla pewności wypowiedzą się inni użtkownicy z podobnym do Twojego silnikiem.

Komentarz

• klarus
                        RS
                        ModeratoRS
                        • 2013
                        • 5392
                        • Octavia III combi (5E5)
                        • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Mam pytanie do fachowców. Czy w 1,8 tsi CDAA z napędem 4x4 (no właśnie nie wiem czy to ma jakieś znaczenie, czy nie) jest jakaś inna skrzynia biegów? Bo śledzę te wątki i...
                        Mój mechanik spuścił olej i przez otwór wlewowy wlał 2,3 litra bez żadnych kombinacji w stylu uniesienie przodu samochodu przy spuszczaniu starego oleju, wlewanie przez czujnik biegu wstecznego itp...

Komentarz

• szoso
                          Drive
                          • 2016
                          • 63
                          • Octavia II (1Z3)
                          • BJB 1.9 TDI PD 105 KM

River, jeśli miałbym za dużo oleju, to powinno go wyrzucić odpowietrznikiem. Jeśli nawet jest te 200-300ml więcej, to nie powinno być problemu

Komentarz

• River
                            Classic
                            • 2016
                            • 24
                            • BSE 1.6 MPI 102 KM
                            • CXXB 1.6 TDI CR 110 KM

Powinno i oby tak było Musiałbyś poszukać wątków i ludzi, którzy wymieniali w aucie takim jak Twoje olej w skrzyni i zapytać jak to u nich było, ale skoro jeździsz i jesteś zadowolony to chyba nie ma co.

Kolego klarus a co do Twojego przypadku to faktycznie musiałby się wypowiedzieć ktoś, kto ma takie auto. U mnie do 1.6 benz wchodzi 1,7l, u szoso do 1.9TDI 2l, więc może i u Ciebie wejdzie te 2,3l. Nie wiem niech wypowiedzą się inni, którzy mogą wiedzieć. Zawsze możesz zadzwonić do aso pod pretekstem takiej wymiany, że chcesz to u nich zrobić i zapytać jak to wygląda w sensie ile tego oleju, co przy okazji, jakie koszta itd, itp. Jakbyś tak zrobił daj ewentualnie znać co Ci powiedzieli.
                            Ostatnio edytowany przez River; 41340.

Komentarz

Pracuję...