[O2] Uszkodzenie progu

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • xtremesystems
    RS
    • 2010
    • 2254
    • Hyundai

mowilem zrob sam bo w aso jak rozbabrza to bedzie wiecej szkod niz pożytku .
    zaczna szlifowac to masz pozamiatane. bo juz nie bedzie to integralna robota

ja bije sie z myslami czy jechac do aso z terkotaniem w desce rozdzielczej (cos obija sie jedno o drugie i rezonuje. ). ale boje sie ze jak zdemontuja deske to cos zjebia)

Komentarz

• nobody
      Ambiente
      • 2011
      • 119

Zamieszczone przez xtremesystems
      mowilem zrob sam bo w aso jak rozbabrza to bedzie wiecej szkod niz pożytku .
      zaczna szlifowac to masz pozamiatane. bo juz nie bedzie to integralna robota

ja bije sie z myslami czy jechac do aso z terkotaniem w desce rozdzielczej (cos obija sie jedno o drugie i rezonuje. ). ale boje sie ze jak zdemontuja deske to cos zjebia)
      Masz rację, ale teraz jest zimno, a ja nie mam za bardzo warunków. Widzę, że naprawa mogła być trywialna - sądziłem, że na blacharni mają jakieś pobijaki drewniane i zrobią to z wyczuciem. Akurat. Pewnie gdybym wziął kawałek deski i sam delikatnie naprostował to byłoby 100 razy lepiej. A meches od razu - poleciał po trzy młotki i zanim się obejrzałem już wyklepał.

Komentarz

• xtremesystems
        RS
        • 2010
        • 2254
        • Hyundai

zamiast wyklepywac po prostu zaprawic tak jak pisalem.
        kazde kolejne klepanie zginanie . powoduje to ze lakier i metal pracują . a w tym przypadku im mniej pracuja tym lepiej
        nawet jesli nie masz warunkow to trzeba bylo wziac mokra scierke . wytrzec syf . zalac bitexem i gitara. bylo by lepiej niz to co zrobili

Komentarz

• norbert.s.
          Classic
          • 2008
          • 37

Zamieszczone przez Maicroft
          Zadnych przewodow nie ma w prograch. Przewody leca w srodku auta
          Tak jest.
          Zamieszczone przez Polon
          Specjaliści od dodatkowego wyposażenia samochodu mogą jednak tamtędy coś puścić, jeśli będzie im tak wygodnie.
          Praktycznie niemożliwe, a przynajmniej ja się z tym w swojej dwudziestoletniej karierze nie spotkałem.
          Potocznie mówi i pisze się na przykład o szukaniu przewodów w progu, czy puszczeniu wiązki progiem, a chodzi tu o przestrzeń przyprogową wewnątrz pojazdu.
          Instrumedley multi display full version

Komentarz

• Polon
            Rider
            • 2010
            • 315

Zamieszczone przez norbert.s.
            Zamieszczone przez Maicroft
            Zadnych przewodow nie ma w prograch. Przewody leca w srodku auta
            Tak jest.
            Zamieszczone przez Polon
            Specjaliści od dodatkowego wyposażenia samochodu mogą jednak tamtędy coś puścić, jeśli będzie im tak wygodnie.
            Praktycznie niemożliwe, a przynajmniej ja się z tym w swojej dwudziestoletniej karierze nie spotkałem.
            Potocznie mówi i pisze się na przykład o szukaniu przewodów w progu, czy puszczeniu wiązki progiem, a chodzi tu o przestrzeń przyprogową wewnątrz pojazdu.
            Dzięki za wyjaśnienie. Jest to zresztą logiczne - takie prowadzenie ułatwia dostęp do wiązki i zmniejsza ryzyko jej uszkodzeń podczas naprawy progów.
            Wracając do rozszczepionego rantu - wynika z doświadczenia kolegi, że lepiej było samemu przy pomocy imadła ręcznego z miękkimi nakładkami ściągnąć to rozszczepienie niż korzystać z "fachowej" usługi.
            Pozdrawiam

Komentarz

• nobody
              Ambiente
              • 2011
              • 119

Zamieszczone przez Polon
              Wracając do rozszczepionego rantu - wynika z doświadczenia kolegi, że lepiej było samemu przy pomocy imadła ręcznego z miękkimi nakładkami ściągnąć to rozszczepienie niż korzystać z "fachowej" usługi.
              Teraz jestem mądry; ale auto na gwarancji, pomyślałem, że jak sam zacznę grzebać to będę mogą mi ją zakwestionować; ludzie, którzy przy tym robią powinni mieć trochę oleju w głowie ... Po co wtedy nam ASO, skoro wszystko trzeba samemu; wyregulowac gaz (6 wizyt w ASO - dopiero jak sam interweniowałem o pomoc w LR, to coś dało), kawałek rantu się zegnie, to samemu prostować, żeby jakiś głupi q..s nie wpadł na pomysł walenia na oślep młotkiem, kiedy kierownik zmiany w kanciapie czyta gazetę, tak nawiasem mówiąc. Przecież to bez sensu, najlepiej kupić stare auto i jeżdzic do pana Mietka. Ja jestem tylko człowiekiem, który pracuje na chleb w innycm zawodzi, czy ja muszę się na wszystkim znać w tym samochodzie i ślęczeć na formu, pytając dobrych ludzi o radę?. Czy w tym kraju nikomu nie wolno zaufać? Bo dokładnie tak to się odbywa, jadę do serwisu i ufam ludziom, że są fachowcy, że widzą nowe auto i może mają trochę wyobraźni, ile musiałem się napracować aby je kupić. Najgorsze jest to, że chodzi o tochę zwykłej ludzkiej życzliwości i wyobraźni.

Mam ostatnie pytanie, czuję się zupełnie beznadziejnie z tym wszystkim. Przeraża mnie, co piszecie o unikaniu uszkodzeń lakieru. Czy korozja tego progu naprawdę może się szybko ujawnić?

Komentarz

• przemek88
                Rider
                • 2009
                • 613

W środę byłem na przeglądzie pan diagnosta zaprosił mnie do kanału a tam kur** :klnie: progi po oby dwóch stronach pozaginane. Mam do was takie pytanie czy dam rade sam je wyprostować czy jechać do jakiegoś blacharza. Myślałem żeby wziąć deskę i wyklepać da rade tak?

Moja Octavia 1.9 TDI AGR

Komentarz

• xtremesystems
                  RS
                  • 2010
                  • 2254
                  • Hyundai

nobody wez zdjecia porob

Komentarz

• nobody
                    Ambiente
                    • 2011
                    • 119

Zamieszczone przez xtremesystems
                    nobody wez zdjecia porob
                    Zrobię, muszę trochę ochłonąć.

Komentarz

• pskosz
                      Rider
                      S_OCP Member
                      • 2006
                      • 703

te ranty na progach
                      bardzo trudno wyklepać
                      pozdrowienia

Komentarz

• Polon
                        Rider
                        • 2010
                        • 315

Zamieszczone przez nobody
                        ...Mam ostatnie pytanie, czuję się zupełnie beznadziejnie z tym wszystkim. Przeraża mnie, co piszecie o unikaniu uszkodzeń lakieru. Czy korozja tego progu naprawdę może się szybko ujawnić?
                        Dopóki jest cynk, nawet obok, korozja nie wystąpi. Kilka lat na pewno. Dlatego dalsze naprawy w ASO nie są konieczne, tym bardziej szlifowanie tego miejsca. Trzeba tylko udrożnić odpływ wody, całość (razem z tym klejem) pokryć np. BITEX'em w spray'u i jak najszybciej zapomnieć o incydencie.
                        Pozdrawiam

Komentarz

• nobody
                          Ambiente
                          • 2011
                          • 119

Zamieszczone przez Polon
                          ...Mam ostatnie pytanie, czuję się zupełnie beznadziejnie z tym wszystkim. Przeraża mnie, co piszecie o unikaniu uszkodzeń lakieru. Czy korozja tego progu naprawdę może się szybko ujawnić?
                          Dopóki jest cynk, nawet obok, korozja nie wystąpi. Kilka lat na pewno. Dlatego dalsze naprawy w ASO nie są konieczne, tym bardziej szlifowanie tego miejsca. Trzeba tylko udrożnić odpływ wody, całość (razem z tym klejem) pokryć np. BITEX'em w spray'u i jak najszybciej zapomnieć o incydencie.
                          Polon dzięki za pocieszenie, bo czuję sie zdruzgotany. Mam swoje lata, tłumaczę sobie, że to tylko auto, ale boli jak cholera... Tak się cieszyłem kilka dni z zakupu... Mam nadzieję, że masz rację, kupiłem Tectyl BodySafe i chcę tym pokryć te najbardziej newralgiczne miejsca.

Komentarz

• Polon
                            Rider
                            • 2010
                            • 315

... kupiłem Tectyl BodySafe i chcę tym pokryć te najbardziej newralgiczne miejsca.
                            Dobry wybór. Preparat zachowuje elastyczność w szerokim zakresie temperatur i dobrze trzyma się podłoża.
                            Pozdrawiam

Komentarz

• nobody
                              Ambiente
                              • 2011
                              • 119

Zamieszczone przez Polon
                              ... kupiłem Tectyl BodySafe i chcę tym pokryć te najbardziej newralgiczne miejsca.
                              Dobry wybór. Preparat zachowuje elastyczność w szerokim zakresie temperatur i dobrze trzyma się podłoża.
                              No przyda się. Dzisiaj siedzę od południa w kanale u sąsiada. Mityczny klej do szyb zszedł jak spalona skóra. W zasadzie nie chce mi się nawet pisać, próbuę to ogarnąć ale to prowizorka. Może wytrzyma przez zimę, na wiosnę muszę znaleźć dobrego blacharza.

Komentarz

• abstinent
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2007
                                • 4842
                                • Octavia II combi (1Z5)
                                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

nobody, ja mam krechę tak na 2cm na baranku, kupiłem środek z bolla do konserwacji i jak jutro będę miał czas to się pobawię trochę

Komentarz

• nobody
                                  Ambiente
                                  • 2011
                                  • 119

Zamieszczone przez abstinent
                                  nobody, ja mam krechę tak na 2cm na baranku, kupiłem środek z bolla do konserwacji i jak jutro będę miał czas to się pobawię trochę
                                  Ale masz odbity baranek do blachy? Bo krecha i krecha, u mnie wystaje brzeg rantu i to w fatalnym miejscu, blisko koła.

Komentarz

• abstinent
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2007
                                    • 4842
                                    • Octavia II combi (1Z5)
                                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

akurat dokładnie nie pamiętam, ale raczej dość głęboko, chyba do blachy

tu coś znalazłem, ale to na łączeniu baranka z lakierem i już to zrobiłem zaprawką kiedyś tam

jutro zrobię parę zdjęć jak się za to wezmę :P

[ Dodano: Sro 14 Gru, 11 18:24 ]

Komentarz

• xtremesystems
                                      RS
                                      • 2010
                                      • 2254
                                      • Hyundai

oj panowie panowie.
                                      ja dzis tez poprawialem .bo mi znow auto nie tak podnosili.

apropo tego terkotania

okazalo sie ze to rura od odchodzaca od filtra powietrza. niestety nim do tego doszli rozebrali cala deske rozdzielcza .
                                      ale i tak taki znajomy mechanik zrobil dobrze

Komentarz

• abstinent
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2007
                                        • 4842
                                        • Octavia II combi (1Z5)
                                        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

na razie tak na szybko mniej więcej, bo garaż gdzie mam kanał zajęty jest.
                                        Jeszcze kiedyś całym barankiem się zajmę, tylko to sporo roboty i czasu jest
                                        Dzisiaj tak wieje że ledwo umyłem samochód przed robotą :lol:
                                        W jednym miejscu było nie ciekawie

Komentarz

• kazik79
                                          Drive
                                          • 2011
                                          • 88

kolego abstinent a użyłeś jakiegoś odrdzewiacza na tą rdzę przed malowaniem?
                                          co by nie było jak w poldkach caro, gdzie do lakierni trafiały przykorodowane blachy i potem żarło furę od środka

Komentarz

• xtremesystems
                                            RS
                                            • 2010
                                            • 2254
                                            • Hyundai

abstinent czym lales? bitex? czy cos innego?

Komentarz

• abstinent
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2007
                                              • 4842
                                              • Octavia II combi (1Z5)
                                              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

xtremesystems, pisałem wcześniej co kupiłem :|
                                              boll http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...r=asc&start=15

kazik79,
                                              nie czyściłem bo czasu nie miałem
                                              do tego brak kanału więc ciężko było
                                              na wiosnę zrobię to tak jak trzeba
                                              ważne że na razie zabezpieczone
                                              od podnoszenia ani śladu jakiś ubytków
                                              jedynie z przodu ale to od kamieni poobijane

Komentarz

• xtremesystems
                                                RS
                                                • 2010
                                                • 2254
                                                • Hyundai

ten boll jest raczej rzadki czy gesty ( bo bitex jest rzadki i swobodnie nadmiar splywa, baranek wurth jest za gesty)

Komentarz

• abstinent
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2007
                                                  • 4842
                                                  • Octavia II combi (1Z5)
                                                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

xtremesystems, nic nie spływa, psikasz i zaraz stygnie
                                                  jestem bardzo zadowolony z niego, puszka 500ml 15zł
                                                  można uzyskać cieniutką jak i grubszą warstwę
                                                  no i chyba będzie ok żeby baranka lekko odświeżyć

zobaczymy jak z trwałością
                                                  na wiosnę poprawię tam gdzie ruda się pojawiła
                                                  rozpuszczalnik myślę da radę :wink:

Komentarz

• xtremesystems
                                                    RS
                                                    • 2010
                                                    • 2254
                                                    • Hyundai

rozpuszczalinik do powlok bitumicznych. w obi takie sa.

nie rozpuszcza lakieru a to ladnie schodzi

u mnie bitex troszke kapał. ale za to lepiej wypelnil nierownosci i utworzyl równa warstwe

Komentarz

Pracuję...