Zamieszczone przez promader
[O2] Wymiana listwy MED OMEGAS
Zwiń
X
-
Tagi: Brak
-
-
Cześć,
Potrzebuje zweryfikowac informacje jakie przekazano mnie w serwisie lpg. Otóż mam problem z wtryskiwaczem w listwie MED omegas (4 cylindry- czarne wtryski). Pan z serwisu powiedział mi że listwy MED to szajs i nie ma sensu wymiana pojedynczego wtrysku ale najlepiej zrobić wymiane całej listwy. Zaproponowano mi listwe KEIHIN (jako jedną z najlepszych) a całośc wymiany miała by się zamknąć w koszcie 1200/1300 pln. Pytanie moje czy wskazówki z warsztatu to "naciąganie" czy powszechna praktyka. Nie ma problemu żebym wydał tą kasę ale nie lubie (jak chyba każdy) być naciąganym. Na instalacji zrobiłem raptem 90tys. km, a że się na tym nie znam to postanowiłem zaciągnąć zdania u praktyków. Czy ktoś moze mi podpowiedzieć czy godzić się na tą wymianę ?
-
-
Landi renzo wprowadziło poprawione wtryskiwacze MED odpowiednikiem czarnych w są niebieskie, cena za sztukę około 200 złotych, więc listwa około 800. Przy takim przebiegu wymienia się raczej wszystkie cztery.
Na forum kilka osób zmieniło wtryskiwacze na Barrcudy koszt listwy około 300 złotych.
Komentarz
-
-
@Xcracer
Gazownik był z Katowic, nie szukałem u nas w okolicy. Czy ewentualnie znasz ceny z rejonu Zawiercia/Myszkowa ?
@Logan_x
Czyli z tymi niebieskimi zmieściłbym się w cenie (+robocizna) 1000 pln ?
A czy te Keihiny są lepsze od tych niebieskich MED LR ? Może warto dać te 200 pln więcej ??
Komentarz
-
-
Strasznie drogie te ori wymiany. Ja w ex 01 miałem reg fast niebieskie http://allegro.pl/listwa-reg-omvl-fa...827565581.html kpl. kosztuje ok 130zł. I z tego co wiem to auto już ok 90 tys na nich zrobiło bez najmniejszego problemu.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez piotrek_osStrasznie drogie te ori wymiany. Ja w ex 01 miałem reg fast niebieskie http://allegro.pl/listwa-reg-omvl-fa...827565581.html kpl. kosztuje ok 130zł. I z tego co wiem to auto już ok 90 tys na nich zrobiło bez najmniejszego problemu.
Komentarz
-
-
Wysłany: Wczoraj 19:47
@Xcracer
Gazownik był z Katowic, nie szukałem u nas w okolicy. Czy ewentualnie znasz ceny z rejonu Zawiercia/Myszkowa ?
Wszyscy chwalą sobie jakość montażu, nie słyszałem żeby ktoś narzekał. Możesz zadzwonić i dopytać o cenę.
Komentarz
-
-
Witam
Jak tam po wymianie ?
Ja mam jeszcze czarne medy poki co.
Przy około 40tys zaczal wywalac blad spalin-zolty silniczek- podjechalem do gazownika i stwierdził iz drugi zaczyna przelewac nieco.
Poprawil mape i jak do tej pory wszystko smiga.
Uprzedził jednak iz jak teraz sie zapali to wtryski do wymiany.
Zasiegnalem wiedzy i okazuje sie iz wymiana listwy nie jest konieczna.
Wystarczy -mozna-wymienic same wtryski
Ja chyba wstawie niebieskie
Widzialem po 175pln za sztuke czyli 750 plus strojenie
pozd
Komentarz
-
-
michal10381, TU masz całą listwę komplet z czujnikiem.
[ Dodano: Sob 03 Sty, 15 17:14 ]
Zamieszczone przez michal10381Ja chyba wstawie niebieskie
Ja bym wymieniał całą listwę z uwagi na nowy MAPSensor.
Po wymianie obowiązkowa kalibracja mapy bo wtryski mają inną charakterystykę niż czarne...
U mnie też ostatnio był objaw na wolnych przy zatrzymaniu się na światłach jakby chodził na 3garach i było to jednorazowo... Jak będzie częściej to sprawdzę na benzynie jak będzie OKi to zapewne wtryski MED i wymienię komplet niebieskie z listwą... Przebieg mam mały bo niecałe 24.000km, a już jeden MED był wymieniany przy 7.000km na gwarancji... qrwa, ale syf...Oblicz ile więcej pali Twój samochód przez włączone światła w dzień:
http://dadrl.pl/bin/KosztySwiatelMijania.zip
Jacy ustawodawcy takie prawo. Jakie prawo taki kraj. Jaki kraj takie w nim życie...
Komentarz
-
-
Re: Wymiana listwy MED OMEGAS
Zamieszczone przez waxmanCześć,
Potrzebuje zweryfikowac informacje jakie przekazano mnie w serwisie lpg. Otóż mam problem z wtryskiwaczem w listwie MED omegas (4 cylindry- czarne wtryski). Pan z serwisu powiedział mi że listwy MED to szajs i nie ma sensu wymiana pojedynczego wtrysku ale najlepiej zrobić wymiane całej listwy. Zaproponowano mi listwe KEIHIN (jako jedną z najlepszych) a całośc wymiany miała by się zamknąć w koszcie 1200/1300 pln. Pytanie moje czy wskazówki z warsztatu to "naciąganie" czy powszechna praktyka. Nie ma problemu żebym wydał tą kasę ale nie lubie (jak chyba każdy) być naciąganym. Na instalacji zrobiłem raptem 90tys. km, a że się na tym nie znam to postanowiłem zaciągnąć zdania u praktyków. Czy ktoś moze mi podpowiedzieć czy godzić się na tą wymianę ?
ja dziś byłem na diagnozie w aso marszałek czestochowa. diagnoza ta sama - wymiana wtryskiwaczy (4 szt) były zamontowane fabrycznie czarne i juz zaczeło lac. przebieg 160kkm, wymiana w aso z robocizna 1400-1500zł, ale....... mozna to zrobić za 800 - 1000zł. pojezdziłem popytałem i bede mi robic w sobote za 800zł.
[ Dodano: Czw 08 Sty, 15 21:35 ]
Zamieszczone przez Rosomakmichal10381, TU masz całą listwę komplet z czujnikiem.
Po wymianie obowiązkowa kalibracja mapy bo wtryski mają inną charakterystykę niż czarne...
U mnie też ostatnio był objaw na wolnych przy zatrzymaniu się na światłach jakby chodził na 3garach i było to jednorazowo... Jak będzie częściej to sprawdzę na benzynie jak będzie OKi to zapewne wtryski MED i wymienię komplet niebieskie z listwą... Przebieg mam mały bo niecałe 24.000km, a już jeden MED był wymieniany przy 7.000km na gwarancji... qrwa, ale syf...
a czy moża wymienić same wtryskiwacze???? czy trzeba z cała to obudową delej znawą listwą???
bo mi zaproponowano tylko wymianę samych wtryskiwaczy - nikt nie mówił o jakieś listwie.
[ Dodano: Czw 08 Sty, 15 21:35 ]
Zamieszczone przez Rosomakmichal10381, TU masz całą listwę komplet z czujnikiem.
U mnie też ostatnio był objaw na wolnych przy zatrzymaniu się na światłach jakby chodził na 3garach i było to jednorazowo... Jak będzie częściej to sprawdzę na benzynie jak będzie OKi to zapewne wtryski MED i wymienię komplet niebieskie z listwą... Przebieg mam mały bo niecałe 24.000km, a już jeden MED był wymieniany przy 7.000km na gwarancji... qrwa, ale syf...
a czy moża wymienić same wtryskiwacze???? czy trzeba z cała to obudową delej znawą listwą???
bo mi zaproponowano tylko wymianę samych wtryskiwaczy - nikt nie mówił o jakieś listwie.Reni
Komentarz
-
-
reni,
zobacz tu : >>klik<< lub tu :
>>klik<<
ja już zakupiłem Baracudy - wkrótce "operacja" MED-y jeszcze działają, lecz nie podoba mi się ich praca a nie stać mnie na nieoczekiwane awarie.
Keihin czytałem że super oh i ach ... ale czy warto ? :roll:
co warsztat to inna opinia. a jak nie wiadomo o co chodzi , to chodzi o .... :diabelski_usmiech :szeroki_usmiech
:!:
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez renia czy moża wymienić same wtryskiwacze???? czy trzeba z cała to obudową delej znawą listwą???Oblicz ile więcej pali Twój samochód przez włączone światła w dzień:
Jacy ustawodawcy takie prawo. Jakie prawo taki kraj. Jaki kraj takie w nim życie...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez howardrozumiem że jedne z drugimi nie mają nic wspólnego ??Oblicz ile więcej pali Twój samochód przez włączone światła w dzień:
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez RosomakZamieszczone przez howardrozumiem że jedne z drugimi nie mają nic wspólnego ??
Swoją drogą nie do pomyślenia, że w instalacji za 4500 padają wtryski po przejechaniu 5000km. Takie sytuacje niestety miały miejsce i to nie są sporadyczne przypadki. Ja jeżdzę 2,5 roku i mam narazie przejechane 17 tyś.km, ale jak widać to nie jest żadnym wyznacznikiem :-)
Jak padną po 60 czy 80 tyś. to ok bo po takim przebiegu maja prawo, ale jak u co niektórych 5 czy 10 tyś km. to już niewesoło :-)Póki się nie psuje nie ma co narzekać i szukać problemów :-)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez howardSwoją drogą nie do pomyślenia, że w instalacji za 4500 padają wtryski po przejechaniu 5000km
Potem niektórzy wyśmiewają "składaki" - a że te działają lepiej, są łatwiejsze i tańsze w serwisowaniu i ew. naprawach to już przemilcząSkoda Octavia II 1.6 Mint 2008 LPG (@STAG)
FSO Polonez Caro Plus 1.6 GSi 1999 LPG
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Andrzej.PZamieszczone przez howardSwoją drogą nie do pomyślenia, że w instalacji za 4500 padają wtryski po przejechaniu 5000km
Potem niektórzy wyśmiewają "składaki" - a że te działają lepiej, są łatwiejsze i tańsze w serwisowaniu i ew. naprawach to już przemilczą
kończąc tak jak w opisie poniżej w stopce ... u mnie narazie nic i oby tak dalej :-)Póki się nie psuje nie ma co narzekać i szukać problemów :-)
Komentarz
-
-
Do tego jeszcze dorzuciłbym kwestie montażu instalacji, który to w Skodzie nie jest specjalnie zgodny ze sztuką - co w dalszej kolejności też ma wpływ na całokształt pracy instalki.
Zamieszczone przez howardu mnie narazie nic i oby tak dalejSkoda Octavia II 1.6 Mint 2008 LPG (@STAG)
FSO Polonez Caro Plus 1.6 GSi 1999 LPG
Komentarz
-
Komentarz