potrzeba mi narazie na 2 rowery + przyszłościowo 1
[O2] Bagażnik rowerowy
Zwiń
X
-
po analizie kosztów i dostępnych środków w systemie "na już" zanabyłem belki Menabo Dozer + uchwyty MONTBLANC ROOFRIDE ALU PLUS oraz dodatkowe paseczki na złapanie koła.
zestaw jak zestaw - uchwyty rowerowe montowane do belek na wsuwki więc OK ( jak wsuwki w jakimś tam standardzie więc w razie W można wsunąć BOXa bez zabawy w kręcenie kluczem żeby złapać na uchwycie "U" (jedyne co na boxa trzeba dokupić i dociąć dodatkowe zaślepki do profilu belki aby nie gwizdało)
Wygląd zestawu/właściwości użytkowe - wygląda jak wygląda - ma spełniać swą funkcję, spełnia więc nie ma się do czego przyczepić więc jest ok szczególnie ze belki mają dopuszczalne obciążenie do 90kg także nawet w razie dużego Boxa powinno być ok.
komfort użytkowanie - to tak:
1. głośność "na pusto" - szumi bo jednak aerodynamika jest zaburzona i niestety nie jest
to przepływ laminarny więc coś tam słychać. ponadto leciutko pogwizduje w szczególnie jak pojawia się normalne zjawisko zwane wiatrem (oprócz normalnego przepływu powietrza wynikającego z ruchu pojazdu :diabelski_usmiech)
2. głośność z rowerami - no same rowery dają szum + gwizd więc wydaje się, że nie ma się czego czepiać
3. spalanie - zauważyłem że auto pali 1-1,5 l/100km więcej (jakoś na pusto jeżdżę normalnie a z rowerami max 120-130kmh
podsumowanko
+ waga zestawu ( możliwoiść w miarę szybkiego montażu/demontażu jak już to jest wszystko w kupie)
+ hałas nie jet jakoś wybitnie upierdliwy
+ możliwość obciążenia belek
+ wydaje się to to dość mocne
+ zamki z kluczykiem zarówno belek jak i uchwytów
+ uchwyt lewostronny i prawostronny
+/- łapa chwytająca ramę - no są lepsze rozwiązania szybkiego złapania no ale to kosztuje
- mogło by to lepej wyglądać
- uchwyt ograniczona średnica ramy (chyba max fi 80mm więc uwaga na nowe ramy bo mi 80tka ledwie wchodzi)
- producent mówi, że nie da się i nie wolno wozić roweru tyłem na tym uchwycie ( przy 3-4 sztukach problem )
koszta za nówkę
belki ~ 300 PLN komplet
uchwyt ~ 200PLN sztuka
-
Komentarz
-
-
Ja mam taki jak na foto i bardzo sobie chwale. Woziłem juz prze rózne rowery, od małych po najwieksze i zero problemów.
Na dachu nie zakładam, bo przy autostradowych przelotach to dodatkowy żagiel - spalanie w góre. Do tego niskie przejazdy pod mostem, wiaduktem, gałęzie drzew itp ...
Mam na haku i go nie zmienie. Wiem, że są tez modele na hak odchylane w celu umozliwienia otwarcia klapy, ale ja sobie radze bez tego. Upolowany na allegro za ok 200 PLN. Za THULE sie juz sporo płaci...
Komentarz
-
Komentarz