[O2] Bagażnik rowerowy

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • same_oktany
    Rider
    • 2013
    • 305
    • BSE 1.6 MPI 102 KM

potrzeba mi narazie na 2 rowery + przyszłościowo 1

Komentarz

• Luk_as2
      Ambiente
      • 2014
      • 106

a cos tanszego niz the whispbary? na O2FL Kombi bo tez wlasnie poszukuje na relingi

Komentarz

• same_oktany
        Rider
        • 2013
        • 305
        • BSE 1.6 MPI 102 KM

po analizie kosztów i dostępnych środków w systemie "na już" zanabyłem belki Menabo Dozer + uchwyty MONTBLANC ROOFRIDE ALU PLUS oraz dodatkowe paseczki na złapanie koła.
        zestaw jak zestaw - uchwyty rowerowe montowane do belek na wsuwki więc OK ( jak wsuwki w jakimś tam standardzie więc w razie W można wsunąć BOXa bez zabawy w kręcenie kluczem żeby złapać na uchwycie "U" (jedyne co na boxa trzeba dokupić i dociąć dodatkowe zaślepki do profilu belki aby nie gwizdało)

Wygląd zestawu/właściwości użytkowe - wygląda jak wygląda - ma spełniać swą funkcję, spełnia więc nie ma się do czego przyczepić więc jest ok szczególnie ze belki mają dopuszczalne obciążenie do 90kg także nawet w razie dużego Boxa powinno być ok.

komfort użytkowanie - to tak:
        1. głośność "na pusto" - szumi bo jednak aerodynamika jest zaburzona i niestety nie jest
        to przepływ laminarny więc coś tam słychać. ponadto leciutko pogwizduje w szczególnie jak pojawia się normalne zjawisko zwane wiatrem (oprócz normalnego przepływu powietrza wynikającego z ruchu pojazdu :diabelski_usmiech)
        2. głośność z rowerami - no same rowery dają szum + gwizd więc wydaje się, że nie ma się czego czepiać
        3. spalanie - zauważyłem że auto pali 1-1,5 l/100km więcej (jakoś na pusto jeżdżę normalnie a z rowerami max 120-130kmh

podsumowanko
        + waga zestawu ( możliwoiść w miarę szybkiego montażu/demontażu jak już to jest wszystko w kupie)
        + hałas nie jet jakoś wybitnie upierdliwy
        + możliwość obciążenia belek
        + wydaje się to to dość mocne
        + zamki z kluczykiem zarówno belek jak i uchwytów
        + uchwyt lewostronny i prawostronny

+/- łapa chwytająca ramę - no są lepsze rozwiązania szybkiego złapania no ale to kosztuje

- mogło by to lepej wyglądać
        - uchwyt ograniczona średnica ramy (chyba max fi 80mm więc uwaga na nowe ramy bo mi 80tka ledwie wchodzi)
        - producent mówi, że nie da się i nie wolno wozić roweru tyłem na tym uchwycie ( przy 3-4 sztukach problem )

koszta za nówkę
        belki ~ 300 PLN komplet
        uchwyt ~ 200PLN sztuka

-

Komentarz

• alan78
          Classic
          • 2015
          • 27

Ja mam taki jak na foto i bardzo sobie chwale. Woziłem juz prze rózne rowery, od małych po najwieksze i zero problemów.
          Na dachu nie zakładam, bo przy autostradowych przelotach to dodatkowy żagiel - spalanie w góre. Do tego niskie przejazdy pod mostem, wiaduktem, gałęzie drzew itp ...

Mam na haku i go nie zmienie. Wiem, że są tez modele na hak odchylane w celu umozliwienia otwarcia klapy, ale ja sobie radze bez tego. Upolowany na allegro za ok 200 PLN. Za THULE sie juz sporo płaci...

Komentarz

• Sewerwa
            Ambiente
            • 2016
            • 208
            • Octavia III combi (5E5)
            • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

Ma ktos doswiadczenia w O3 z thule raceway na 2 lub 3 rowery? Kosztuje niemalo bo ok 1300zl ale zlozony miesci sie w bagazniku i malo zajmuje prosty montaz i demontaz nie zaburza monco aerodynamiki, haka wolalbym.nie montowac a na dach nawet nie rozwazam l...
            SewerWa

Komentarz

Pracuję...