mijania, drogowe i postojowe

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • epu
    Classic
    • 2014
    • 2

Poproszę o ofertę komplet na lato 205/60/R15 z indeksem prędkości H lub V najlepiej kilku producentów. Dzięki
  • bortas
    Classic
    • 2013
    • 5

Witam,

pewnie powiecie, że było że szukaj - ale przeczytałem tyle różnych wypowiedzi i różnych for - a nadal nie widze odpowiedzi.
    posiadam O2FL 2011. Nie wiem jak było wcześniej, bo jak to mówią, bo jak siedzę w środku to nie widać. Ale dziś przepaliła mi się żarówka i trzeba było pomyśleć i popatrzeć. Jak dojechałem to nie paliła się zarówka świała mijania, ale postojowe owszem. Po wymianie jak zaczałem sprawdzać to zauważyłem to co poniżej.

Czy światła postojowe i drogowe ( lub długie) zapalają się razem?

Włącznik świateł ma 3 pozycje (0/pozycyjne/mijania) Przy włączonym silniku/zapłonie...
    0 - swiecą sie tylko te do jazdy dziennej (wbudowane w halogeny a zderzaku) - jest ok
    postojowe - palą się postojowe - jest ok
    mijania - palą się postojowe i mijania, tak samo jak odpale długie - czy postojowe też powinny się palić czy to usterka?

zaciąganie ręcznego nic nie zmienia (poczytałem o tych trybach skandynawski a amerykański).
    Będę wdzięczny za odpowiedź, czy szukać rozwiązania, bo jest usterka czy po prostu TTTM - ten typ tak ma

z gory dzieki.

Komentarz

• mrfazi
      • 2010
      • 3103
      • Superb III (3V3)
      • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM
      • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez bortas
      Postojowe, znaczy masz na myśli pozycyjne, odpowiedź brzmi tak, powinny świecić się przy mijania i drogowych. Przy światłach drogowych również świecą się światła mijania. Troszkę pokręcone to Twoje pytanie :wink:

Komentarz

• bortas
        Classic
        • 2013
        • 5

niema jak skomplikować rzecz banalnie prostą. wielkie dzięki za odpowiedź.

[ Dodano: Nie 01 Lut, 15 17:34 ]
        Zamieszczone przez mrfazi
        Postojowe, znaczy masz na myśli pozycyjne, odpowiedź brzmi tak, powinny świecić się przy mijania i drogowych. Przy światłach drogowych również świecą się światła mijania. Troszkę pokręcone to Twoje pytanie :wink:
        a tak z innej beczki... jakie żarówki masz u siebie?

wymieniłem przepalone H7 na to co udało mi sie na szybko kupić, ponieważ nie sprawdzałem, wziąłem to co miałem kiedyś w starej megance - OSRAM, a dali mi nightbreakers unlimited. kolor maja, bardziej biały niz żółty (4200K jeśli dobrze znalazłem). teraz pozycyjne przy nich sa lekko żólte - może dlatego wcześniej nie sądziłem że sie świecą

teraz pytanie co zrobić, co bedzie tańsze? wymienić H7 na swykle jakie były (wurth) czy szukać nowych pozycyjnych i mijania (te chyba też będa miały inną temperature?) ale wtedy to jakich?

chyba wolę tańszą wersję

Komentarz

• xcracer
          Elegance
          • 2014
          • 851
          • Octavia II (1Z3)
          • BKD 2.0 TDI 140 KM

Wszystko jest tak jak powinno być. W mojej jest tak samo
          Moja FLka:

http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...hlight=xcracer

Komentarz

• LUKI
            RS
            • 2005
            • 5776

bortas, pozycje takie /około 10zł/ a H7 zostaw

kliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6

SKODA OCTAVIA 1.4TSI 122HP CAXA TURBO PROBLEM

Komentarz

• pzeb
              Drive
              • 2013
              • 74
              • Octavia II (1Z3)
              • BSE 1.6 MPI 102 KM

wymieniłem przepalone H7 na to co udało mi sie na szybko kupić, ponieważ nie sprawdzałem, wziąłem to co miałem kiedyś w starej megance - OSRAM, a dali mi nightbreakers unlimited. kolor maja, bardziej biały niz żółty (4200K jeśli dobrze znalazłem). teraz pozycyjne przy nich sa lekko żólte - może dlatego wcześniej nie sądziłem że sie świecą

teraz pytanie co zrobić, co bedzie tańsze? wymienić H7 na swykle jakie były (wurth) czy szukać nowych pozycyjnych i mijania (te chyba też będa miały inną temperature?) ale wtedy to jakich?

chyba wolę tańszą wersję
              Zależy na czym Ci zależy. Kupiłeś znacznie lepsze żarówki H7, które stanowczo lepiej oświetlają drogę. Postojowych prawie nie widać a jak Ci mocno przeszkadza, to możesz wymienić na blue, które Ci poleca kolega LUKI. One świecą bardziej biało.

Komentarz

• bortas
                Classic
                • 2013
                • 5

wielkie dzieki za pomoc i sugestie. pewnie z czasem i tak zrobie i pozycje wymienie.

Komentarz

• mirekm71
                  Ambiente
                  • 2014
                  • 143

Zamieszczone przez LUKI

Obrazek
                  5W moga byc za mocne. U mnie na kloszach w poblizu postojowek wypalone sa pajeczynki podejrzewam, ze wlasnie od 5W zarowek, Zalozylem 3W.

Komentarz

• wyspian1
                    Classic
                    • 2014
                    • 9

Proponuję zamontować LEDY CANBUS. Dają dobry efekt, pobór prądu jest mały, nie wypalają gniazda oaz nie pokazują przepalonej żarówki na szafie

Mam takie u siebie.

Komentarz

• rodaczek
                      RS
                      • 2011
                      • 1600
                      • Octavia II combi (1Z5)
                      • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez wyspian1
                      oaz nie pokazują przepalonej żarówki na szafie

Mam takie u siebie.
                      Przed FLem owszem błędu nie pokazuje, ale w FLu już tak.

Moja Octavia:
                      http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...-1-6-mpi-combi
                      Rafał

Komentarz

• bortas
                        Classic
                        • 2013
                        • 5

Wow to było szybkie.

czytałem o tym niektórzy krytykują te żarówki (OSRAM H7 night.breakers..) i że wytrzumują 3-4 miesiące. Ale moja przepaliła się już dziś - dwa miesiące z groszkiem.

I teraz zastanawiam się co kupić aby nie przepłacać czy możę brnąc dalej? i kupić to co się przepaliło...

ps. kojarzycie jak to jest z jazdą na dziennych w tunelu (stosunkowo oświetlonym - chodzi o tunel na Wisłostradzie (Warszawa)) - co mówią o tym przepisy? próbowałem odszukać jakieś konkrety ale zakładam w tunelu normalną przejrzystość powietrza.

Art. 51.

1. Kierujący pojazdem jest obowiązany używać świateł mijania podczas jazdy w warunkach normalnej przejrzystości powietrza.

2. W czasie od świtu do zmierzchu w warunkach normalnej przejrzystości powietrza, zamiast świateł mijania, kierujący pojazdem może używać świateł do jazdy dziennej.

[ Dodano: Czw 16 Kwi, 15 11:13 ]
                        Zamieszczone przez LUKI

Obrazek
                        A jest coś podobnego dla świateł do jazdy dziennej? Chodzi mi o coś co swieci bardziej biało niz żółto, jak mam to obecnie.

Komentarz

• LUKI
                          RS
                          • 2005
                          • 5776

bortas, jest temat

Polecam żarówki
                          kliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6

SKODA OCTAVIA 1.4TSI 122HP CAXA TURBO PROBLEM

Komentarz

Pracuję...