Zawieszenie, Felgi, Czy opony?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Dywiko
    Classic
    • 2013
    • 17

Dzień doberek wszystkim
    Czarna_LK, pomysł ciekawy ale ja osobiście tak daleko z terminami nie wybiegam. Ale jeśli będzie luz w tym terminie i wolne miejsca czemu nie ????

U was też tak burzowo grzmociscie i gadowo? ?
  • iFi
    Elegance
    • 2012
    • 906

Mam dziwny problem i nie wiem gdzie szukać rozwiązania...

Obecnie mój samochód jeździ sobie na letnim zestawie kół w postaci felg Pegasus (Skodowskie 17") do tego opony Goodyear Eagle F1 Asymmetric 2 w rozmiarze 225/45.

Na czym polega problem - otóż samochód namiętnie traci przyczepność. Przyspieszani na 2 biegu często kończy się zerwaniem przyczepności (miejskie, Wrocławskie drogi). Warunki pogodowe wydają się idealne - sucho, ciepło (ostatnio było powyżej 15*C). Na kołach zimowych takiego efektu nie doświadczam, nie w takim natężeniu przynajmniej - na letnich stracić przyczepność to nie problem.

Mógłbym sobie pomyśleć - jest moc! Ale bez jaj, to nie jest nie wiadomo jak mocne auto. Bardziej widzę to w kategoriach uciążliwości niż "frajdy". Gdzie może leżeć problem? Kiepska opona? Za ciężka felga a za słabe zawieszenie? Auto jest po strojeniu ale niutonów nie ma jakoś niebotycznie dużo - nieco ponad 250, więc to raczej nie to...

Poradźcie coś bo ja nie mam takiej wiedzy, doświadczenia...

Komentarz

• yunior81
      RS
      • 2010
      • 1657
      • Octavia I (1U2)
      • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Dzieje sie to na zimnej czy rozgrzanej oponie?

Komentarz

• iFi
        Elegance
        • 2012
        • 906

Tak jak pisałem, temperatury otoczenia sporo powyżej 10*C. Ciężko mówić o jakimś rozgrzaniu na terenie miasta, ale nawet po przejechaniu ~20km i wjechaniu w miasto efekt występuje...

Wczoraj sporo jeździłem i po zrobieniu ~50km chciałem przyspieszyć i przy około 40km/h zamielił oponami tak, że włączyła się kontrola trakcji... Poźniej ją odzyskał i drugi raz w okolicach 60km/h znów stracił... Jakiś obłęd.

Komentarz

• miodowy
          Rider
          • 2015
          • 534

iFi, zdecydowanie stawiałbym na opony.

Myśle że gumę na nich masz zwyczajnie za twardą.

It's nice to be important but more important is to be nice

Komentarz

• Ceed1
            Rider
            • 2012
            • 461

A ja myślę, że masz tak zestrojony samochód że cały moment jest dostępny od razu. Ja mam 205/55/16 i na suchym nie wiem jak bym nie cisnął to na 2 biegu ASR mi się nie włącza.

Komentarz

• Nexus6
              RS
              S_OCP Member
              • 2004
              • 4847
              • Volkswagen

Sorry, ale ja bym szukał problemu w zawieszeniu, akurat Goodyear Eagle F1 Asymmetric 2 jest jedną z NAJLEPSZYCH opon dostępnych na rynku i zrywanie przyczepnosci przy 1.4 TSI to nie jest normalne skoro te kapcie z zapasem przenoszą wiekszy moment obrotowy diesla.

Zamieszczone przez miodowy
              Myśle że gumę na nich masz zwyczajnie za twardą.
              najwyraźniej nie miałeś jeszcze do czynienia z "twardą" oponą :szeroki_usmiech
              With age comes wisdom, but sometimes age comes alone

Komentarz

• miodowy
                Rider
                • 2015
                • 534

Zamieszczone przez Nexus6
                najwyraźniej nie miałeś jeszcze do czynienia z "twardą" oponą :szeroki_usmiech
                Nexus6, a to akurat prawda

It's nice to be important but more important is to be nice

Komentarz

• boogoo
                  Ambiente
                  • 2012
                  • 239

iFi, stawiam na opony. Miałem tak kiedyś w innym aucie,jak kupiłem nowe opony,mimo, że stare miały po 7 mm, przyczepność powróciła.
                  Następna będzie panamera....????
                  Bo trzeba leczyć przyczyny, a nie skutki...

Komentarz

• iFi
                    Elegance
                    • 2012
                    • 906

Ceed1, to raczej mało prawdopodobne... wykres idzie gładko, maksymalny moment jest na nieco ponad 3k obrotów, poza tym tak jak już pisałem na kołach zimowych 195/65/15 samochód tak nie traci trakcji :roll:

Moje dwie teorie do tej pory były takie:

1. Opony są do bani - choć zawsze dziwiło mnie to, że w zakrętach mogłem latać dosyć szybko, znacznie szybciej niż na zimowych...
                    2. Zawieszenie nie ogarnia ciężkiego koła i większej liczby niutonów... Przód jest lekki, nie ma docisku? Nie wiem... może bredzę - ot takie teorie...

Widzę, że większa część z Was stawia na opony. Nic może znajdę kogoś kto ma zestaw kół w takim rozmiarze z inną i użyczy... podmienię i zobaczę jaki będzie rezultat.

Komentarz

• LUKI
                      RS
                      • 2005
                      • 5776

iFi, weź pod uwagę, że przednie lagi masz fi50

a przykoksowałeś CAXA i po prostu zawias nie ogarnia

zakup nowe zawieszenie ale już pod lagi fi55

generalnie jest przepaść pomiędzy 55 a 50

trakcja, hamowanie, etc
                      kliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6

SKODA OCTAVIA 1.4TSI 122HP CAXA TURBO PROBLEM

Komentarz

• Angrekoo
                        Ambiente
                        • 2010
                        • 138

Ja mam dokładnie te same opony (roczne ) u siebie i mogę potwierdzić to co kolega iFi.

Ja zwalam to na 205km i 430nm, ale prawda jest taka, że z kontrolą trakcji muli auto a bez i 1 i 2 biegu strasznie zrywa przyczepność. Doszło do tego że przestałem w ogóle przyspieszać na maxa na tych biegach bo to nie ma sensu!!

Ostatnio w sprincie ze świateł od 0 prawie dostalem baty od fabii tdi ( ile ona mogła mieć 105 czy 110km ) do 60/70 km/h szliśmy w zasadzie łeb w łeb- ja walczyłem z trakcja biegami i odechaciało mi się tego wyścigu.
                        Za to od 3 biegu idzie jak zła, wiec w zasadzie podejmuje już wyzwanie tylko z rolki :-)

Komentarz

• iFi
                          Elegance
                          • 2012
                          • 906

Angrekoo, miałem podobną sytuację nie raz... chciałem szybciej ruszyć i kompromitacja...

Jedno mnie zastanawia - dlaczego te opony nie piszczą?! To jest dla mnie najdziwniejsze - nawet z wyłączoną kontrolą trakcji, kiedy koło ma szansę na mocniejszy uślizg.

Komentarz

• Angrekoo
                            Ambiente
                            • 2010
                            • 138

Zamieszczone przez iFi
                            Angrekoo, miałem podobną sytuację nie raz... chciałem szybciej ruszyć i kompromitacja...

Jedno mnie zastanawia - dlaczego te opony nie piszczą?! To jest dla mnie najdziwniejsze - nawet z wyłączoną kontrolą trakcji, kiedy koło ma szansę na mocniejszy uślizg.
                            Nigdy się nad tym nie zastanawiałem, ale teraz tak myślę i faktycznie nigdy nie słyszałem konkretnego pisku opon u siebie. W sumie nie wiem czy w ogóle kiedyś pisnęły :-) Zrywaja przyczepność nagle bez żadnych oznak czy prób klejenie się z asfaltem.

Komentarz

• Wopik6
                              Drive
                              • 2014
                              • 82

iFi Bieżnik asymetryczny więc sprawdź proszę czy gumiarz założył je poprawnie na felgi. Zewnętrzna strona może się czasem komuś pomylić z wewnętrzną.

Komentarz

• iFi
                                Elegance
                                • 2012
                                • 906

Sprawdzę, ale to byłoby niezłe przegięcie...

Natomiast ostatnio samochód musiał wrócić do serii i jak ręką odjąć - znalazła się trakcja tylko samochód coś nie jedzie...

Mam wrażenie że ta sytuacja to jest połączenie nowych eko-gum i kiepskiego zawieszenia które nie ogarnia większego niutona...

Komentarz

• LUKI
                                  RS
                                  • 2005
                                  • 5776

iFi, czyli to co napisałem wcześniej...
                                  kliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6

SKODA OCTAVIA 1.4TSI 122HP CAXA TURBO PROBLEM

Komentarz

• endryu
                                    RS
                                    • 2006
                                    • 3777
                                    • Octavia II combi (1Z5)
                                    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez iFi
                                    Natomiast ostatnio samochód musiał wrócić do serii
                                    Ale o co chodzi :?:
                                    Pstryczek-elektryczek na dwa programy-komputery :?:
                                    O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
                                    O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
                                    =================================================

Komentarz

Pracuję...