Niedawno czytałem o tym na forum, ale nie mogę znaleźć. Poprostu trzeba podważyć zjednej strony śrubokrętem (chyba od środka zderzaka). Poszukaj zdjęć samych odblasków to dojdziesz do tego jak je wyciągnąć.
zrobić proponowałbym w ten sposób:
przewiercić małym wiertłem 2" do czerwonego plastiku, i przyłożyć diodę i zobaczyć jak będzie świtać.
jak będzie ok, to większe dziury takie jak na diody i zalać silikonem :P
to tylko taka moja sugestia :P
Każdemu życzę tyle samo powrotów do domu co i wyjazdów.
Na pokładzie: Johny II ASC + Sirio ml-145
Pozdrawiam i Szerokości!
Octavia I, 1.6 (102PS) 2010r → Mazda 6, 2.0 (143PS) 2004r→Audi A4 B6, 1.8T (2xxPS) 2004r→ ... ? http://www.mazdaspeed.pl/modele/wspo...002-2007-gggy/
Witam,
Jeżeli montując ledy pozbędziesz się świateł odblaskowych z tyłu, to Twoje auto będzie niezgodne z zapisami rozporządzenia Min. Infrastr. w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia - światła odblaskowe muszą być.
Jeżeli odblaski byłyby "czynne" to moim zdaniem byłoby ok - ale mogę się mylić.
" Co Pan zrobisz?...Nic Pan nie zrobisz !"
Pzdr. - 1.6 MPI
Witam,
Jeżeli montując ledy pozbędziesz się świateł odblaskowych z tyłu, to Twoje auto będzie niezgodne z zapisami rozporządzenia Min. Infrastr. w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia - światła odblaskowe muszą być.
Jeżeli odblaski byłyby "czynne" to moim zdaniem byłoby ok - ale mogę się mylić.
Ale nie kazde auto ma fabrycznie odblaski na zderzaku
4 diody + dwa prety do przesuwania zaluzji - naciac dlugi prostokatny fragment na odblasku od strony wew. i ufromowac pret zagrzany w piekarniku do ksztaltu odblasku - zalepic silikonem/klejem do odblasku.
W precie nawiercic otwory na diody, wsadzis diody, zalac klejem na cieplo/silikonem - podpiac pod instalacje i voilla :twisted:
Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4
No właśnie chciałbym zapytać, czy kiedy diody nie świecą, a użyjesz np. latarki i oświetlisz ten odbłyśnik to odbija światło na czerwono czy "zamordowałeś" odblask?
" Co Pan zrobisz?...Nic Pan nie zrobisz !"
Pzdr. - 1.6 MPI
No właśnie chciałbym zapytać, czy kiedy diody nie świecą, a użyjesz np. latarki i oświetlisz ten odbłyśnik to odbija światło na czerwono czy "zamordowałeś" odblask?
Tatra, światełka odblaskowe nie mają "odblasków". "Świecą" na zasadzie wielokrotnego odbicia światła ( tutaj dwukrotnego ) od ścianek malutkich pryzmatów które są wytłoczone na wewnętrznej części wierzchniej szybki ( tutaj akurat czerwonej ).
BTW. Myślałem kiedyś o takim modzie, ale u mnie te ledy miały świecić bardzo bardzo delikatnie i tylko wtedy, gdy samochód stoi zaparkowany ( coś jak światła postojowe ale delikatniejsze ). Druga wersja była taka, że miały się zapalać mocno w momencie oświetlenia mojego auta od tyłu światłem ( np. światła z nadjeżdżającego z daleka samochodu ). Oba pomysły nie doczekały się realizacji...
Komentarz