Pakiet serwisowy (dodatkowa gwarancja), czy warto?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Qwerty499
    Classic
    • 2015
    • 11

gomar, Polo 6N1, 1.0 50KM to muł nad muły, ale mało pali. Od zakupu wymieniłem świece i olej, spalanie jak w podpisie. Jestem zadowolony, idealnie nadaje się na dojazdy do pracy i szkoły. Pomyśl też nad tym, że auto po pewnym czasie będziesz chciał sprzedać, Polówki dobrze trzymają wartość.
    0
    Tak, na 60 000 km
    0%
    0
    Tak, na 120 000 km
    0%
    0
    Nie, bo są inne ważniejsze opcje
    0%
    0
    Nie, bo uważam że się nie przyda
    0%
    0
  • wozhd
    Ambiente
    • 2013
    • 103

Podczas konfigurowania O3 praktycznie bez zastanawiania założyłem że kupię dodatkową gwarancję na 60 000 km (koszt 1250 zł.). Ale z czasem mam coraz więcej wątpliwości. Czy faktycznie może się przydać? Czy nie lepiej za tą kwotą "namacalnie" doposażyć auto (np. system audio, etc.)? Chcę poznać wasze opinie więc zakładam ankietę.

Dodam że moje 03 będzie z silnikiem 1.8 TSI Elegance + skrzynia manual, rocznie przejeżdżam około 15k. Spotkałem wiele opinii że za 60k nic się z autem nie stanie, a podstawowe usterki da się wyłapać w standardowym dwuletnim okresie gwarancji. Ale czy z waszego doświadczenia faktycznie tak jest?
    O3 1.8 TSI Blue Race

Komentarz

• Puchacz
      Moderator
      S_OCP Member
      • 2004
      • 1192
      • Superb III (3V3)

Przy obecnej jakości produkcji części, planowanym postarzaniu, nazbyt szybkim projektowaniu nowych modeli. I projektowaniu rozwiązań przez nowoczesnych, młodych i niedoświadczonych inżynierów wyposażonych w więdzę czysto komputerową - na zasadzie, komputer nigdy się nie myli - oraz oczywiście przy takim stopniu pokomplikowania obecnych aut - myślę, że taka gwarancja coraz częściej może się przydać. Pod warunkiem, że nie ma tam jakiś dziwnych wykluczeń typu, nie dotyczy turbiny, układu przeniesienia napędu, skrzyni biegów czy układu kierowniczego, albo elementów gumowych, albo elementów ruchomych silnika czy coś :wink:
      Ja tu tylko sprzątam...

Komentarz

• shado
        RS
        S_OCP Member
        • 2007
        • 5315
        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Ja kupująć Fabię RS z silnikiem 1.4TSI i DSG nawet się nie zastanawiałem i wziąłem gwarancję na 4 lata, bo 800PLN to żadne pieniądze jak się weźmie pod uwagę naprawę DSG czy wymianę rozrządu w 1.4TSI, a wykluczeń żadnych w tej gwaranacji nie ma.
        BIURO RACHUNKOWE WIELICZKA KSIĘGOWOŚĆ WIELICZKA

SPRZEDAM OII 1.9TDI Elegance 2007

Komentarz

• neoXs
          Rider
          • 2010
          • 555

Takowe dokupienie gwarancji można nabyć tylko zaraz przy kupnie auta? Czy można to zrobić jeszcze w jakimś odstępie czasowym?

Komentarz

• shado
            RS
            S_OCP Member
            • 2007
            • 5315
            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Gwarancję to chyba najpóźniej w chwili odbioru auta, a ubezpieczenie gwarancyjne to można po zakupie.

Komentarz

• wozhd
              Ambiente
              • 2013
              • 103

Zamieszczone przez neoXs
              Takowe dokupienie gwarancji można nabyć tylko zaraz przy kupnie auta? Czy można to zrobić jeszcze w jakimś odstępie czasowym?
              Potwierdzam powyższą odpowiedź, można kupić albo bezpośrednio w chwili zamawiania, albo w momencie odbioru. Później to nie jest możliwe. A szkoda. Dodatkowo brakuje mi wariantu pośredniego, np. na 90 000 km.
              O3 1.8 TSI Blue Race

Komentarz

• zadariusz1
                Rider
                • 2011
                • 543
                • Octavia III (5E3)
                • CLHA 1.6 TDI CR 105 KM

Bierz nie zastanawiaj się,ojcu tydzień temu po roku uzytkowania octy II Fl poszła spręzarka klimy, zrobili na gwarancji fabrycznej, jak wiadomo auta teraz dziadowskie robią i powoli zmierzamy do tego,że 100 tys. km będzie przebiegiem nieosiągalnym dla nowoczesnych aut. Przy kwocie jąką płacisz za auto te parę zlotych to mała kropelka

Komentarz

• orzel720
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2004
                  • 2267
                  • Superb III (3V3)

Hmm u mnie była inna sprawa: Jako że kupowałem 2gą nową OII to miałem kupon ze Skody:
                  - albo 1500 taniej od końcowej ceny za nowego albo 120 000 km i 4 lata pełnej gwarancji Skodowskiej (mam to wbite w KS) - nie jest to żadne ubezpieczenie - specjalnie wypytywałem o szczegóły - mam nadzieję, że nie będę musiał korzystać.

Komentarz

• S3 CHRIS
                    Elegance
                    • 2006
                    • 979
                    • Octavia I (1U2)
                    • AUQ 1.8 20VT 180 KM
                    • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Zamieszczone przez shado
                    Gwarancję to chyba najpóźniej w chwili odbioru auta, a ubezpieczenie gwarancyjne to można po zakupie.
                    dokładnie tak tylko że ja bym wolał ta fabryczną bo ASO/VGP decyduje o naprawie a ubezpieczenie to TU i trzeba czekac na oględziny itp dłuzej to trwa
                    ET 13.064 1/4 mili 2009 Octavia Rs I

ET 13.576 ---->13.3xx---->13.006 1/4 mili Golf I TFSI bY GTO

Komentarz

• dontak
                      Rider
                      • 2008
                      • 586
                      • Octavia III combi (5E5)
                      • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez orzel720
                      Hmm u mnie była inna sprawa: Jako że kupowałem 2gą nową OII to miałem kupon ze Skody:
                      - albo 1500 taniej od końcowej ceny za nowego albo 120 000 km i 4 lata pełnej gwarancji Skodowskiej (mam to wbite w KS) - nie jest to żadne ubezpieczenie - specjalnie wypytywałem o szczegóły - mam nadzieję, że nie będę musiał korzystać.
                      Ją miałem to samo przy zakupie OIII. Długo się nie zastanawiałem i wziąłem dodatkową gwarancję
                      OIII 1.2 TSI 105 KM

Komentarz

• Puchacz
                        Moderator
                        S_OCP Member
                        • 2004
                        • 1192
                        • Superb III (3V3)

Na naszym profilu FB właśnie ktoś się żalił, że korzystał dwu-krotnie z tego dodatkowego ubezpieczenia i niestety TU mu odrzucało. Więc z pewnością lepsze rozszerzenie gwarancji.

W skrócie problemy elektryczne, prawdopodobnie z zestawem wskaźników. TU odrzuciło, ze względu na rzekome działanie czynnika zewnętrznego - wody. Ale może po prostu kolejny klient, który zbyt łatwo się dawał spławić. Bo gdzie w instrukcji jest napisane, że autem można tylko w piękne słoneczne dni jeździć?
                        Ja tu tylko sprzątam...

Komentarz

• shado
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 5315
                          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Ale dach miała laska otwarty, że jej do zegarów napadało? Mnie się wydaje, że to jakaś ściema ASO z tą wilgocią była, a Ubezpieczyciel to po prostu wykorzystał.

Komentarz

• BiDi01
                            Rider
                            • 2013
                            • 460

Ja jestem za pakietem serwisowym. Jeżdżę tyle, że wystarczy mi na 60 000 km. Kwota do zapłaty relatywnie do tego co można zyskać jest niewielka. W ASO generalnie każda naprawa przynajmniej tyle by kosztowała. Z takim rozszerzeniem masz spokojną głowę.
                            O3 Combi 1,4 TSI 140KM Elegance
                            Błękit RACE
                            Beżowa Alcantara
                            Columbus
                            Webasto

Komentarz

• tomekb1
                              Rider
                              • 2013
                              • 352

Soją Octavię zamówiłem z pakietem dodatkowej gwarancji.
                              Kolega, który wypatrzył fabię stojącą w salonie i chciał ją wziąć z dodatkową gwarancją usłyszał, że musi poczekać 2 dni, aż sprawdzą "coś" w systemie. Nie wiem co sprawdzali, ale może auta z taką gwarancją przechodzą dodatkowe testy itp.
                              No bo dlaczego od razu nie chcieli mu dać dodatkowej gwarancji?

Według mnie jak najbardziej warto.
                              Pozdrawiam
                              Tomek

Komentarz

• Prekompilator
                                Rider
                                • 2013
                                • 420

Tylko że to wiąże się z przymusem przeglądów w ASO, a wiadomo że wtedy mogą coś popsuć. Najgorzej gdy popsują pół roku przed upływem przedłużonej gwarancji, a wada wyjdzie po kolejnym miesiącu.

Komentarz

• BiDi01
                                  Rider
                                  • 2013
                                  • 460

Kolego, dzięki pakietowi za 1250 zł masz dodatkowe 2 lata ochrony. Jeśli mieli by psuć tak jak Ty zakładasz to popsują przeciągu 2 lat tak samo. Jakby nie było za tę kasę masz całe 2 lata więcej bezpieczeństwa. Niech się popsuje komputer, elektryka (a nie ma co ukrywać że w nowoczesnych samochodach to się najczęściej psuje) to bujaj się z problemem. Mając tę gwarancję licz na to że po 3,5 roku Ci się zepsują- wymienią lub naprawią i będzie jak nowe.
                                  O3 Combi 1,4 TSI 140KM Elegance
                                  Błękit RACE
                                  Beżowa Alcantara
                                  Columbus
                                  Webasto

Komentarz

• Przem78
                                    Rider
                                    • 2013
                                    • 561

Zamieszczone przez tomekb1
                                    chciał ją wziąć z dodatkową gwarancją usłyszał, że musi poczekać 2 dni, aż sprawdzą "coś" w systemie
                                    Hej, w/g mnie to oni muszą takie auto dodać do systemu bo taka gwarancja obowiązuje także za granicą PL, co nie zmienia faktu, że zawsze warto brać dodatkową ochronę. Dziwna jest tylko polityka SAP 4lata/120kkm a w VW jest 5lat/150kkm (z tym że koszt dużo wyższy).
                                    Pozdr. Przemek

Komentarz

• shado
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2007
                                      • 5315
                                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Ale w VW to nie jest gwarancja tylko ubezpieczenie. W Skodzie też można to wykupić na 5 lat.

Komentarz

• Przem78
                                        Rider
                                        • 2013
                                        • 561

Zamieszczone przez shado
                                        Ale w VW to nie jest gwarancja tylko ubezpieczenie.
                                        Chyba jednak wątpię :P http://www.vwpoznan.pl/oferty-specja...lkswagen-safe/
                                        Pozdr. Przemek

Komentarz

• shado
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2007
                                          • 5315
                                          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

No rzeczywiście:

Gwarantowane przez producenta przedłużenie ochrony samochodu po upływie dwuletniej Gwarancji Volkswagena w dobrej cenie.
                                          Pełen zakres świadczeń, bez wyjątków.
                                          Naprawy z wykorzystaniem oryginalnych części u wszystkich Partnerów Serwisowych Volkswagen w całej Europie.
                                          Wyższa wartość samochodu przy odsprzedaży dzięki przywiązaniu Volkswagen Safe+ do samochodu.
                                          Różnorodne możliwości kombinacji okresu i przebiegu objętego ochroną.

Komentarz

• Prekompilator
                                            Rider
                                            • 2013
                                            • 420

Zamieszczone przez BiDi01
                                            Kolego, dzięki pakietowi za 1250 zł masz dodatkowe 2 lata ochrony.
                                            Nie przed partaczami z ASO - opinia o nich z autopsji, nie z lektury forum.

Zamieszczone przez BiDi01
                                            Mając tę gwarancję licz na to że po 3,5 roku Ci się zepsują- wymienią lub naprawią i będzie jak nowe.
                                            A jak się nie popsuje?

Zresztą - nie zamierzam w ogóle do nich jeździć. Olej zmienię po 1.5 roku u normalnego mechanika - te pół roku gwarancji odżałuję.

Komentarz

• Maicroft
                                              Moderator
                                              S_OCP MemberModeratorr
                                              • 2004
                                              • 25757
                                              • Audi

Zepsuje sie, to czy tamto - bez obaw. A ile to bedzie kosztowac, to wyjdzie w praniu
                                              Spritmonitor.de

Komentarz

• kylo76
                                                Rider
                                                • 2013
                                                • 743
                                                • Octavia III (5E3)
                                                • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Jak odbierałem swoją to mi sprzedawca też powiedział, że wykupienie dodatkowej gwarancji wymaga dosłania od importera dodatkowych dokumentów itd, ale polecał dokupienie ubezpieczenia zamiast wydłużonej gwarancji. Przypuszczam, że ani jedno ani drugie sprawy nie rozwiązuje, bo ASO wykorzysta każdą możliwość, żeby tego nie uznać.

Z własnego doświadczenia z Fiat Auto Poland wiem, że zgłaszać każdą nawet najgłupszą rzecz, pilnować, żeby było zapisane w systemie, a jeżeli serwisant twierdzi, że on nie widzi problemu albo TTTM, to domagać się notatki służbowej z odpowiedzią na zgłaszany problem. Niestety mechanik w ASO zwykle wie tyle ile mu powiedzą na szkoleniu (ci co coś potrafią uciekają do niezależnych serwisów), więc stara się spławić klienta.
                                                W Fiacie Linea 3 miesiące po gwarancji rozsypał się alternator (zgłaszane 3-krotnie w ciągu około roku wycie z przodu, zwłaszcza jak było wilgotno), zgłoszenia zapisywane w systemie, potem pisemko do FAP i za dwa dni dzwonił kierownik serwisu z przeprosinami - zwrot pieniędzy za alternator na podstawie faktury z niezależnego zakładu.
                                                WNIOSEK: jak ktoś ma coś napisać na nasze zgłoszenie to się najpierw zastanowi co pisze.
                                                O3 1,4TSI Brąz Topaz Elegance z rozsądku. Jeep Grand Cherokee WG 4,0l Limited dla przyjemności.

Komentarz

• S3 CHRIS
                                                  Elegance
                                                  • 2006
                                                  • 979
                                                  • Octavia I (1U2)
                                                  • AUQ 1.8 20VT 180 KM
                                                  • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Zamieszczone przez Przem78
                                                  Zamieszczone przez tomekb1
                                                  chciał ją wziąć z dodatkową gwarancją usłyszał, że musi poczekać 2 dni, aż sprawdzą "coś" w systemie
                                                  Hej, w/g mnie to oni muszą takie auto dodać do systemu bo taka gwarancja obowiązuje także za granicą PL, co nie zmienia faktu, że zawsze warto brać dodatkową ochronę. Dziwna jest tylko polityka SAP 4lata/120kkm a w VW jest 5lat/150kkm (z tym że koszt dużo wyższy).
                                                  taka informacja jest zawarta w ELSIe
                                                  ET 13.064 1/4 mili 2009 Octavia Rs I

ET 13.576 ---->13.3xx---->13.006 1/4 mili Golf I TFSI bY GTO

Komentarz

Pracuję...