kompletna nawigacja columbus

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Kasiula1300
    Classic
    • 2009
    • 21

Z lewej strony poszło gładko i wyciągałem według filmu, a do prawej dorwał się kumpel.
    Stałem z drugiej strony i samego momentu nie widziałem. W pewnej chwili zrobił głupią minę i wiedziałem, że coś poszło nie tak. Trzeba maksymalnie odchylić na zewnątrz i w powstałą szparę wsunąć maksymalnie głęboko palce i nic nie ciągnąć. Trzeba lekko szarpnąć, a on zaczął ciągnąć i się narobiło. Muszę jutro zadzwonić do ASO i zamówić, bo na Allegro nie ma i nigdzie więcej nie ma. Są tylko komplety po 500 zł. Szarpnięcie powoduje, że wyskoczy z zaczepów, ale ciągnięcie nagina lusterko i w końcu pęknie.
  • jago7270
    Elegance
    • 2008
    • 815

jakby kogoś to zainteresowało,
    sprzedający twierdzi,że z montażem i kodowaniem nie ma najmniejszego problemu
    Jacek

Komentarz

• Prim
      L&K
      • 2013
      • 1040
      • Audi

nieźle... najbardziej mnie zastanawia "Z bezwypadkowej"... ale... różnie bywa. Czy można navi zamienić z bolero bez problemu?
      Paseratti B8 1.8 TSI DSG

VW Jetta 1.2 TSI

Komentarz

• elektrykprosty
        Rider
        • 2013
        • 311

Ktos próbował: dwa autoryzowane serwisy nie dały rady.
        Nie znalazłem żadnej historii wymiany radia w OIII zakończonej sukcesem.

Komentarz

• piotrek_gdy
          RS
          • 2008
          • 7723
          • Volkswagen
          • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

Zamieszczone przez elektrykprosty
          dwa autoryzowane serwisy nie dały rady
          ale to akurat mnie nie dziwi
          ciekawe czy spoza aso ktos może to ogarnąć
          przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• Qgar
            Ambiente
            • 2013
            • 246
            • Octavia III combi (5E5)
            • CHPA 1.4 TSI 140 KM

A czy widzicie jakiś sens w płąceniu 5k.PLN za Columbusa?
            Zastanawiałem się czy brać go pod uwagę przy zakupie O3, ale poza większym ekranem i dzięki temu mniejszej ilości tego świecącego się plastiku piano black nie widzę powodów. Do tego aktualizacja legalna map to koszt rzędu 1k.PLN. Żeby jeszcze chociaż kamera cofania do tego była :/
            Skoda O3 5E 2014 1.4TSI DSG Combi od 2014.04
            Audi A3 8L 2001 1.9TDI MG5 5D od 2007.04 do 2014.07

Komentarz

• Maicroft
              Moderator
              S_OCP MemberModeratorr
              • 2004
              • 25757
              • Audi

Qgar, W aucie za 120tys tak. W aucie za 60tys juz srednio.

Zwroc uwage ze inne marki za nawigacje z ekranami o zblizonej przekatnej zycza sobie kwoty rzedu 15tys zl.
              Spritmonitor.de

Komentarz

• piotrek_gdy
                RS
                • 2008
                • 7723
                • Volkswagen
                • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

Zamieszczone przez Qgar
                A czy widzicie jakiś sens w płąceniu 5k.PLN za Columbusa
                Qgar, a za ile chodziły pierwsze RNSy o O2?
                myślisz, że za mniejsze pieniądze?
                wielu kolegów dało grubo ponad 2k za swoje radio

wszystko zależy od tego kto czego oczekuje od auta
                jak chcesz tylko jeździć- masz navi w tel albo na szybie
                niektórzy jednak chcą mieć ori rozwiązania
                przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• mirek_p11
                  RS
                  • 2010
                  • 6630
                  • Volkswagen
                  • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez piotrek_gdy
                  ori rozwiązania
                  jest taki jeden KOLO w trójmieście, marbab się zwie

Zamieszczone przez Qgar
                  Zastanawiałem się czy brać go pod uwagę przy zakupie O3, ale poza większym ekranem i dzięki temu mniejszej ilości tego świecącego się plastiku piano black nie widzę powodów
                  Oczywiście, że tak. Do tego większego ekranu dochodzi jeszcze wbudowany twardy dysk i nawigacja. Jak możesz sobie pozwolić to ja na twoim miejscu nawet bym się nie zastanawiał.

Seat Leon ST FR by mirek_p11

Fotki
                  Octavia II FL 1.8 TSI by mirek_p11
                  Fotki

Komentarz

• Qgar
                    Ambiente
                    • 2013
                    • 246
                    • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Powiem szczerze, że ze względu na cenę zakupu, to by u mnie to przeszło - bo racja 6k przy ponad 100k ceny auta jest ok. A też wolę ori rozwiązania, bo przyklejanie telefonu gdy chcę podskoczyć w nowe miejsce, którego nie znam we własnym mieście zabiera zawsze dodatkowy czas, więc to są dla mnie argumenty za.
                    Natomiast jestem zwolennikiem legalności, a przy cenie aktualizacji map 1k, to wydaje mi się to jakąś pomyłką. Skąd oni te ceny biorą?

Najlepiej jakby robili aktualizację za free, no może za cenę o jeden rząd wielkości mniej ~100PLN przy corocznycm przeglądzie, to bym się nawet nie zastanawiał

Ale tak to mają np. w VW przez pierwsze 3 lata, choć Ci znowu chyba sobie już to policzyli w cenie zakupu bo tam te 8" kosztuje 8k. PLN vs 6700PLN w Skodzie.

mirek_p11 Dysk mi nie robi, nawigacja owszem. Pozwolić sobie, hmm... no mógłbym, ale też staram się ciąć koszty, żeby O3 z silnikiem 1.4 była bliższa 100k a nie 120k - za duża potem strata przez pierwsze lata.

Komentarz

• mirek_p11
                      RS
                      • 2010
                      • 6630
                      • Volkswagen
                      • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Qgar, poczekaj jeszcze do listopada a będą lepsze rabaty i może jakiś pakiet pojawi się w dobrej cenie

Seat Leon ST FR by mirek_p11

Fotki
                      Octavia II FL 1.8 TSI by mirek_p11
                      Fotki

Komentarz

• rafik11
                        Rider
                        • 2009
                        • 448

a kto wam powiedział ze legalizacja mapy do nowego columbusa kosztuje 1k po pierwsze w vw do odpowiednika columbusa przez okres gwarancji jest za darmo a po drugie na stronie navteqa

można sobie ściągnąć aktualizacja, na razie za darmo. Pewnie później za opłatą ale pewnie sobie "chłopaki"z tym poradzą

Komentarz

• Wojqba
                          Ambiente
                          • 2008
                          • 230

Zamieszczone przez mirek_p11
                          Qgar napisał/a:
                          Zastanawiałem się czy brać go pod uwagę przy zakupie O3, ale poza większym ekranem i dzięki temu mniejszej ilości tego świecącego się plastiku piano black nie widzę powodów

Oczywiście, że tak. Do tego większego ekranu dochodzi jeszcze wbudowany twardy dysk i nawigacja. Jak możesz sobie pozwolić to ja na twoim miejscu nawet bym się nie zastanawiał.
                          a dodatkowo masz dwa razy lepszą rozdzielczość ekranu - jakość obrazu jest nieporównywalna i jeszcze masz mapę z budynkami 3D

Zamieszczone przez rafik11
                          można sobie ściągnąć aktualizacja, na razie za darmo. Pewnie później za opłatą ale pewnie sobie "chłopaki"z tym poradzą
                          mapy do nowych nawigacji są aktualizowane za darmo przez trzy lata od zakupu samochodu

Komentarz

• Qgar
                            Ambiente
                            • 2013
                            • 246
                            • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez Wojqba
                            a dodatkowo masz dwa razy lepszą rozdzielczość ekranu - jakość obrazu jest nieporównywalna i jeszcze masz mapę z budynkami 3D
                            Jakie są te rozdzielczości ekranu? Możesz podać dane liczbowe?

mapy do nowych nawigacji są aktualizowane za darmo przez trzy lata od zakupu samochodu
                            To pewne? Jakoś się tym w Skodzie nie chwalą - w przeciwieństwie do VW, gdzie jest informacja, że aktualizacja przez 3 lata za darmo.

Komentarz

• Wojqba
                              Ambiente
                              • 2008
                              • 230

Zamieszczone przez Qgar
                              Wojqba napisał/a:

Jakie są te rozdzielczości ekranu? Możesz podać dane liczbowe
                              z tego co pamiętam to 400x240 i 800x480...

Zamieszczone przez Qgar
                              Cytat:

To pewne? Jakoś się tym w Skodzie nie chwalą - w przeciwieństwie do VW, gdzie jest informacja, że aktualizacja przez 3 lata za darmo.
                              pewne. takie informacje są w "instrukcji" dla sprzedawców.....

Komentarz

• elektrykprosty
                                Rider
                                • 2013
                                • 311

Według instrukcji dla sprzedawców:
                                Amundsen 5,8“ 400x240
                                Columbus 8“ 800x480

Komentarz

• Qgar
                                  Ambiente
                                  • 2013
                                  • 246
                                  • CHPA 1.4 TSI 140 KM

W zasadzie to parametry Columbusa mnie przekonują w porównaniu z Amundsenem. Mam raczej inny dylemat:
                                  Przy mojej jeździe głównie w miejsca, które znam nawigację bym pewnie odpalał maks. raz w miesiącu. Ogólnie lubię rozwiązania ori, ale w przypadku Columbusa koszt, chociaż mógłbym sobie na niego pozwolić, przeraża mnie. Do tego sam Sprzedawca mi powiedział, że wg niego Columbus nie jest wart tych pieniędzy, a Amundsen jest na tyle starym rozwiązaniem, że dziwi się, że go nie wycofali.

1) W związku z powyższym, biorąc pod uwagę głównie moje zapotrzebowanie na nawigację czy Wy byście wzięli Columbusa zamiast Bolero + nawigacja w telefonie czy też odpuścili sobie to i w tej cenie dobrali sobie inne elementy wyposażenia?

2) A czy później byłoby możliwe wrzucenie Columbusa zamiast Bolero do auta?

Komentarz

• rafik11
                                    Rider
                                    • 2009
                                    • 448

ja w swojej OIIFL zamontowałem później columbusa poprzedniej generacji i chwalę sobie to rozwiązanie, natomiast jeśli chodzi o nowego columbusa to na razie nic nie wiadomo aby można go zamontować później. Przynajmniej jest z tym problem jak to powiedział nasz kolega z południa. Chodzi o to że oprócz tego "modułu" (tego czegoś co jest montowane w schowku) jest jeszcze jakis element który trzeba zamontowac aby to chodziło. "południowiec" powiedział ze zamontował to co jest w schowku + nowego columbusa i nie udało mu się tego (tu nie pamietam) czy uruchomić całośc czy samą navi. Tak że na razie dokupienie później nie wchodzi w grę, sam gdybym miał kupowac nową OIII to penie bym kupował z columbusem, jedyne czego w nowym bym nie miał to odblokowanego dvd, bo w trakcie wyjazdów przydaje się bo mali pasażerowie z tyłu maja gdzie oglądać bajki.

Komentarz

• Qgar
                                      Ambiente
                                      • 2013
                                      • 246
                                      • CHPA 1.4 TSI 140 KM

A można w czasie jazd mieć włączone bajki? Czy tylko na postoju?

Komentarz

• rafik11
                                        Rider
                                        • 2009
                                        • 448

ale pytasz o przepisy? -takowe niczego nie zakazują, jeśli pytasz o fabryczne rozwiązanie to jest zablokowane oglądanie dvd w czasie jazdy, ale jak kupowałem columbusa to już był odblokowany. Natomiast czy jedno z drugim sie wyklucza- nie bo na maxi-docie wyświetla ci się jak masz jechać, a komunikaty głosowe i tak masz, jeżeli natomiast chcesz zerknąć na mapę to jednym kliknięciem i mam obraz z mapy, a potem przełączam na bajki.

Komentarz

• elektrykprosty
                                          Rider
                                          • 2013
                                          • 311

Zamieszczone przez Prim
                                          nieźle... najbardziej mnie zastanawia "Z bezwypadkowej"... ale... różnie bywa. Czy można navi zamienić z bolero bez problemu?
                                          na czeskim forum ktoś się żalił, że mu z auta radio wyrwali. Może to ochrona komponentów nie jest taka zła.

Komentarz

• Qgar
                                            Ambiente
                                            • 2013
                                            • 246
                                            • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez rafik11
                                            jeśli pytasz o fabryczne rozwiązanie to jest zablokowane oglądanie dvd w czasie jazdy
                                            Właśnie o to mi chodziło. Odblokować pewnie można tylko poza serwisem?

Komentarz

Pracuję...