Schowek wielefunkcyjny (5E5 061 109) oraz Sun and Pack

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Trancer
    Ambiente
    • 2014
    • 201

Ma ktoś fotki tych zaczepów do rolety??, bo półka to nie problem.

Komentarz

• Sebastian75
      Elegance
      • 2013
      • 912

Nie mam tej siatki pod półką - ale komplet siatek do bagażnika założyłem tak, że jedna idzie tuż przy zderzaku, równolegle do niego, a druga - równolegle do prawego boku (oczywiście obie w bagażniku
      IMHO takie coś sprawia, że ta siatka pod półką to byłoby już "przegięcie" - tym bardziej, ze mam ten schowek pod półką.
      Za montaż zapłaciłem chyba 90 zł

Komentarz

• Amix
        Ambiente
        • 2014
        • 220

A co mi tam
        Jutro będzie montowany w serwisie. Na superskoda.com trochę taniej, ale wyjeżdżam i zależy mi na czasie. W sumie 315 zł + 40 zł robocizna.
        Była - Octavia 1 1.9 TDI 90KM Przebiegła 240KKM. Średnio 20KKM rocznie (12 lat)
        Jest - Octavia 3 Elegance 1.4 TSI 103KW(140KM)(6)(szary metal)+ amazing+dynamic(kiera wielofunkc.)+chrom+drive setup+areo+maxi-dot kolor+gsm+life plus+alarm + masę duperelek
        Moja szara myszka - Octavia 3
        http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...303773#1303773

Komentarz

• trasat23
          Rider
          • 2010
          • 417

Zamieszczone przez Amix
          W sumie 315 zł + 40 zł robocizna.
          Za kawałek miękkiego plastiku? Rozbój w biały dzień.
          www.kawapelnaslonca.pl

Komentarz

• Gosi@czek
            Rider
            • 2013
            • 418

trasat23 kwestia negocjacji
            Zamówiona (12.12.2013)
            Zakończona produkcja (24.02.2014)
            Odebrana (14.03.2014)
            OCTAVIA III Liftback 1.4 TSI

Moja długo wyczekiwana perła

Komentarz

• Amix
              Ambiente
              • 2014
              • 220

Zamieszczone przez trasat23
              Zamieszczone przez Amix
              W sumie 315 zł + 40 zł robocizna.
              Za kawałek miękkiego plastiku? Rozbój w biały dzień.
              Tu trochę taniej, ale czas nagli.

Zamieszczone przez Gosi@czek
              trasat23 kwestia negocjacji
              Cena katalogowa 350 zł i więcej zjechać nie dało rady, bo z czego ?.
              Jest naprawdę duży.
              @Gosi@czek
              Sprawuje się u Ciebie dobrze ?
              Jest - Octavia 3 Elegance 1.4 TSI 103KW(140KM)(6)(szary metal)+ amazing+dynamic(kiera wielofunkc.)+chrom+drive setup+areo+maxi-dot kolor+gsm+life plus+alarm + masę duperelek

Komentarz

• Gosi@czek
                Rider
                • 2013
                • 418

A u mnie zjechali na 250

Powiem ci, że na początku byłam sceptyczna do tego schowka ale wielkim plusem są przegródki wyjmowane i np bagietka nie lata mi po całym bagażniku, tak samo jakieś owoce
                Ktoś powie że mogę włożyć do siatek w bagażniku skoro je posiadam, owszem zgodzę się ale niekoniecznie np pomidory dowioze do domu nie poobijane.

Dla mnie jest praktyczny.
                Zamówiona (12.12.2013)
                Zakończona produkcja (24.02.2014)
                Odebrana (14.03.2014)
                OCTAVIA III Liftback 1.4 TSI

Moja długo wyczekiwana perła

Komentarz

• Amix
                  Ambiente
                  • 2014
                  • 220

Miło czytać - dzięki
                  @Gosi@czek,
                  Możesz fotkę swojego wrzucić ?
                  Wydaje się, że za głęboko mi zamontowali.
                  Po zamontowaniu.

Oryginał ze strony Skody.

Podobno ma być wysuwany i zdejmowany, ale nijak nie mogę tego zrobić
                  EDIT:
                  Wszystko w porządku. Po prostu nowy i ciasno się wysuwał. Przegrody można wyciągać i wielkość ustawiać. Jest całkowicie wyjmowalny. Regulacja wsunięcia jest II stopniowa.
                  Na spodzie jest miękka wykładzina. Jestem mega zadowolony

Komentarz

• Grechulek
                    Ambiente
                    • 2012
                    • 116
                    • Octavia III (5E3)
                    • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Odświeżę kotleta, czy tą półkę można zamówić na etapie produkcji samochodu?? tak żeby przyszła już oryginalnie zamontowana w fabryce??, a jeśli nie (tak mnie w ASO poinformowali przy składaniu zamówienia na samochód), to czy konieczny jest ten demontaż boczków bagażnika czy nie?? W Aso telefonicznie stwierdzili, że tylko się ten schowek wkłada w szyny i tyle...

Komentarz

• Sebastian75
                      Elegance
                      • 2013
                      • 912

Trzeba zdemontować, aby wstawić tam "zapadkę"
                      Nie wiem, czy można zamówić - sprawdź w konfiguratorze

Komentarz

• Grechulek
                        Ambiente
                        • 2012
                        • 116
                        • Octavia III (5E3)
                        • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

W konfiguratorze jest schowek, tak samo chlapacze i inne pierdoły. Ale podobno (w/g ASO), nie można tych rzeczy dodać podczas zamówienia żeby samochód już z gotowym takim zestawem przyjechał, nie ma podobno takiej opcji w ich systemie zamawiania. Dziwne...

Komentarz

• Bandini
                          Drive
                          • 2015
                          • 91

Po każdej ze stron należy zamontować po jednej zapadce i jednej blaszce. Nic nie trzeba demontować i nie trzeba tego zlecać w ASO. Oni też nie demontuja boczków. Za dużo roboty z demontażem.
                          Mi zajęło to z prawej strony 15 minut, bo musiałem się przyjrzeć. Z lewej poszło już w 5 minut.
                          Jak wieczorem znajdę czas to wrzucę parę fotek jak to ogarnąć samemu i zaoszczędzić ze 100 złotych, a może i więcej. :P

Komentarz

• Sebastian75
                            Elegance
                            • 2013
                            • 912

Bandini,

no to coś się zmieniło; może dlatego, że jako pierwszy to zamawiałem i ... nie tylko u mnie, w ASO demontowali boczki.

Ale pamiętam też, że jakiś użytkownik się wypowiadał, że trzeba to zrobić, więc ... nie wiem

Komentarz

• Bandini
                              Drive
                              • 2015
                              • 91

Ściąganie boczków bagażnika łączy się z rozbiórką boczków tylnej kanapy. Naprawdę trochę jest roboty. Nie sądzę, by który kolwiek serwis bawił się w to za 100 złotych. Roboczo godzina kosztuje chyba więcej.
                              Myślę, że robią to tym samym sposobem co ja, a mówią swoje.
                              Późnym wieczorem będę w domu to spróbuję to na szybko dla Was ogarnąć.

Komentarz

• Sebastian75
                                Elegance
                                • 2013
                                • 912

Bandini,

mi wzięli 100 - a komuś innemu, jak pamiętam, 50 zł
                                Za tę kwotę nie brałbym się za to - raz, że szkoda czasu, dwa - jak serwis coś uwali to naprawia - a jak ja, to wiadomo

Komentarz

• Grechulek
                                  Ambiente
                                  • 2012
                                  • 116
                                  • Octavia III (5E3)
                                  • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Być może wychodzi na to, ze mówią prawdę w ASO, chcą zamontować za darmo bo w końcu nowy samochód mi sprzedają i twierdzą, że nic nie trzeba ściągać bo ta filozofii nie ma... A ktoś wie wogóle czy czy takie pierdoły jak chlapacze, schowek itp. mogą już przyjść z fabryki na gotowo??

Komentarz

• Bandini
                                    Drive
                                    • 2015
                                    • 91

Do montażu będzie nam potrzebny płaski śrubokręt, zakrzywiony szpikulec lub jakieś podobne narzędzie, zwinne palcem, motywacja i 10 minut wolnego czasu.

1. Demontujemy półkę bagażnika. W tym celu odczepiamy dwa sznureczki i energicznym ruchem wysuwamy półkę.
                                    2. W dwóch miejscach widocznych na zdjęciu wciskamy lekko tapicerkę bagażnika.
                                    3. Po tym zabiegu uzyskujemy dostęp paru centymetrów, by od spodu włożyć zapadkę. Pomagając sobie śrubokrętem od zewnątrz wciskamy ją w swoje miejsce. Musi zaskoczyć by nie wypadła.
                                    4. Podobny zabieg robimy z blaszką, którą wsuwamy od strony wewnętrznej (blaszka jest dość ostra i trzeba uważać by nie pokaleczyć palców).

Uważać należy również, by podczas zabiegu zapadka i blaszka nie wpadły nam za tapicerkę, bo będzie to równoznaczne z demontażem całej tapicerki bagażnika.

5. Używając zakrzywionego szpikulca naciągany z powrotem tapicerkę na plastikowe zaczepy.
                                    6. Tę samą czynność wykonujemy po drugiej stronie.

Cieszymy się satysfakcją samo montażu i oszczędnością paru groszy.
                                    Czas wykonania to max 10 minut na stronę.

Pozdrawiam i mam nadzieję, że pomogłem
                                    Załączone pliki

Komentarz

• dankov
                                      Classic
                                      • 2015
                                      • 33
                                      • Octavia III (5E3)
                                      • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Hej,

mam taki schowek od początku i nie montowałem zaczepów. Bardzo dobrze siedzi po prostu w sunięty, delikatnie sie blokuje po jego włożeniu. Nic nie lata, nie wysuwa sie...przynajmniej na razie I tak od marca

Komentarz

• debowymocny
                                        Classic
                                        • 2014
                                        • 14
                                        • Octavia III (5E3)
                                        • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Bandini a masz może foto tej blaszki i zapadki? Z zapadką to chyba rozumiem jej istnienie - blokada przed wysunięciem półki ale ta blaszka - po co ona tam? Sprężynuje tamtą zapadkę na końcu czy jak?

Komentarz

• Bandini
                                          Drive
                                          • 2015
                                          • 91

Zamieszczone przez dankov
                                          Hej,

mam taki schowek od początku i nie montowałem zaczepów. Bardzo dobrze siedzi po prostu w sunięty, delikatnie sie blokuje po jego włożeniu. Nic nie lata, nie wysuwa sie...przynajmniej na razie I tak od marca
                                          Ja na początku też nie montowałem. Po w sunięciu półki czułem, że coś ją tam trzyma i myślałem będzie dobrze. Nawet przez chwilę zastanawiałem się po co to montowac?
                                          Pewnego razu jak wracalem z wypełnioną półką i musiałem ostro wystrzelić do przodu, bardzo się zdziwiłem ruch w bagażniku.
                                          Być może w 1.4 są mniejsze przeciążenia i nie ma potrzeby montażu zapadek. Jednak myślę, że ktoś kto to wymyślił nie robił tego bez potrzeby.
                                          Natomiast nie rozumiem dlaczego tego nie założyli od razu w fabryce.

Druga sprawa to półkę teraz mogę śmiało ustawić w dwóch położeniach.

[ Dodano: Sro 26 Sie, 15 13:51 ]
                                          Zamieszczone przez debowymocny
                                          Bandini a masz może foto tej blaszki i zapadki? Z zapadką to chyba rozumiem jej istnienie - blokada przed wysunięciem półki ale ta blaszka - po co ona tam? Sprężynuje tamtą zapadkę na końcu czy jak?
                                          Nie, niestety nie ma zdjęcia samej blaszki. Ona tak jak by dodatkowo zabezpieczała półkę przed wysunięciem w koncowym ustawieniu. Może i ją można sobie odpuścić, ale jak zakładać to już wszystko.

Komentarz

Pracuję...