klarus, ale po co? Na razie ośka daje radę w 100% moich tras. Może kiedyś sobie kupię. Za 15 lat ma przyjść globalne ochłodzenie :P
czujnik zmierzchu
Zwiń
X
-
czujnik zmierzchu
Czesc.
Od jakichs dwoch miesiecy jestem posiadaczem octavii 3. Kompletny golas jezeli chodzi o wyposazenie, ale wydaje mi sie ze mozna wykorzystac jedna z podstawowych funkcji jako automat do zmiany swiatel.
Przy wlaczonych swiatlach dziennych, jak wjezdzam do garazu gasnie mi podswietlenie calej deski rozdzielczej.
Wnioskuje wiec, ze dziala tutaj jakis czujnik zmierzchu ktory steruje tym podswietleniem.
Jak sadzicie, czy jest szansa podpiecie pod te czynnosc wlacznika swiatel mijania?
Pozdrawiam
TR
-
-
namo
Moim zdaniem jest to czujnik w zegarach który reaguje na światło w pojeździe, też takie mam w O2 FL aktywowane przez spacewalkera.
Możesz kupić chiński czujnik za 150 zł, nie wiem czy są już wersje do O3.
Komentarz
-
Re: czujnik zmierzchu
Zamieszczone przez tomek_plCzesc.
Przy wlaczonych swiatlach dziennych, jak wjezdzam do garazu gasnie mi podswietlenie calej deski rozdzielczej.
Wnioskuje wiec, ze dziala tutaj jakis czujnik zmierzchu ktory steruje tym podswietleniem.
Jak sadzicie, czy jest szansa podpiecie pod te czynnosc wlacznika swiatel mijania?
Pozdrawiam
TR
Komentarz
-
-
Re: czujnik zmierzchu
Zamieszczone przez jerryx
To cos dziwnego - bym sie spodziewal ze przy wjezdzie do garazu podswietlenie deski Ci sie wlacza a nie wylacza. Ogolnie u mnie w garażu zegary ladnie swieca i nie gasna - i tak powinno byc bo po ciemku chcesz je widziec.
bez czujnika zmierzchu to taki misz-masz bedziesz własnie miał bo sam sterownikowi elektryki wskazujesz kiedy włączasz światła, a włączasz je jak jest ciemno .
Komentarz
-
-
Z tym podświetleniem licznika to jest jakaś pomyłka, zasada jego podświetlenia powinna działać na odwrót. Słońce daję jak tylko może i podświetlenie licznika tak samo, a tuż przed zajściem słońca wystarczy wjechać w las między drzewa i tak się wygasi podświetlenie, że na zegarach praktycznie nic nie widać. Według mnie powinno być na odwrót, tak gdzie podświetlenie nie jest potrzebne to świeci ile tylko może, a jak już jest potrzebne to go nie ma. W radiu regulujesz podświetlenie już na włączonych światłach mijania i wtedy już podświetla cały czas tak samo.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez spacewalkerTo nie moja teoria a to co zaobserwowałem
Działa tak jak opisywaliście. Chociaż bardziej reaguje na zakrycie czujnika - słabsze podświetlenie. Poza tym przecież nawet jak ściemnia zegary to i tak wskazówki zostają podświetlone, więc podstawowe info (prędkość, obroty, paliwo, temp) i tak jest.O3 1,4TSI Brąz Topaz Elegance z rozsądku. Jeep Grand Cherokee WG 4,0l Limited dla przyjemności.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez mariusz123aZ tym podświetleniem licznika to jest jakaś pomyłka, zasada jego podświetlenia powinna działać na odwrót. Słońce daję jak tylko może i podświetlenie licznika tak samo, a tuż przed zajściem słońca wystarczy wjechać w las między drzewa i tak się wygasi podświetlenie, że na zegarach praktycznie nic nie widać. Według mnie powinno być na odwrót, tak gdzie podświetlenie nie jest potrzebne to świeci ile tylko może, a jak już jest potrzebne to go nie ma. W radiu regulujesz podświetlenie już na włączonych światłach mijania i wtedy już podświetla cały czas tak samo.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez mac_aaronZamieszczone przez mariusz123aZ tym podświetleniem licznika to jest jakaś pomyłka, zasada jego podświetlenia powinna działać na odwrót. Słońce daję jak tylko może i podświetlenie licznika tak samo, a tuż przed zajściem słońca wystarczy wjechać w las między drzewa i tak się wygasi podświetlenie, że na zegarach praktycznie nic nie widać. Według mnie powinno być na odwrót, tak gdzie podświetlenie nie jest potrzebne to świeci ile tylko może, a jak już jest potrzebne to go nie ma. W radiu regulujesz podświetlenie już na włączonych światłach mijania i wtedy już podświetla cały czas tak samo.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez arekrsl1Jak już wiedziecie w miejsce, w którym wam całkowicie wygasi podświetlenie zegarów na światłach dziennych (pomijając garaż) to znaczy, że jest to pora na włączenie świateł mijania, dla waszego i innych bezpieczeństwa.....
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez spacewalkerZamieszczone przez tomek_pl.......
No ale jezeli jest jakis czujnik ktory rozpoznaje czy jest widno czy ciemno, to moze sie uda pod niego podpiac jakis przekaznik do wlaczania swiatel.
No da sie czy sie nie da?
T
Komentarz
-
-
Czy próg zadziałania AUTO czujnika zmierzchu (tzn. włączenia świateł mijania) jest dostępny do podregulowania samemu na pulpicie radyjka czy tylko VCDSem?
Zauważyłem u siebie że byle większe zachmurzenie i już włączają mi się "krotkie".
Bym trochę to podkręcił :?O3 RS 2,0 TDI DSG + Columbus+DAB+, Canton, ACC z FA, LA itd, itp.
-----------------------------------------------------
Moja eReSka
Aktualne Personal POI: teraz taniej na POIfantastic.eu
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez maol72Czy próg zadziałania AUTO czujnika zmierzchu (tzn. włączenia świateł mijania) jest dostępny do podregulowania samemu na pulpicie radyjka czy tylko VCDSem?
Zauważyłem u siebie że byle większe zachmurzenie i już włączają mi się "krotkie".
Bym trochę to podkręcił :?
Komentarz
-
Komentarz