Zebrałem się w sobie i w końcu umieszczam filmiki prezentujące mody żarówek w tylnej lampie. Wsteczne nie są tak dobrze widoczne na filmie jak w realu.
Swiatla cofania daja duzo wiecej swiatla przydaje sie w ciemnosciach. LED-owe kierunki sa o wiele lepiej widoczne , wg. mnie to poprawia bezpieczenstwo.
Jesli chodzi o ryzyko zabrania dowodu to raczej sie tego nie obawiam, to nie swiatla do jazdy dziennie gdzie naprawde sa ostre przepisy.
600 PLN za komplet 4 żarówek led do kierunkowskazów! Ryzyko zabrania dowodu rejestracyjnego gratis.
Światło cofania świeci mocniej od standardowej żarówki?
Po co 4 ?
Udało się komuś wymienić z przodu ?
Z przodu są dwie pomarańczowe z lewej i dwie z prawej, ale wymiana tylko w ASO !!
Można dostać się do żarówek kierunkowskazów z przodu, ale trzeba zdemontować grill, zderzak, zbiornik paliwa, tylną klapę i tylne koło. Życzę powodzenia
Po zdemontowaniu tych elementów, a w szczególności koła zapasowego, ukazuje się gniazdo upragnionych żarówek przedniego kierunkowskazu.
Była - Octavia 1 1.9 TDI 90KM Przebiegła 240KKM. Średnio 20KKM rocznie (12 lat)
Jest - Octavia 3 Elegance 1.4 TSI 103KW(140KM)(6)(szary metal)+ amazing+dynamic(kiera wielofunkc.)+chrom+drive setup+areo+maxi-dot kolor+gsm+life plus+alarm + masę duperelek
Moja szara myszka - Octavia 3 http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...303773#1303773
Dobrze gadasz, ale jak to mówią tanie mięso psy jedzą.
Teraz zauważyłem że przepłaciłem kupując po 10 pl lub 14 za sztukę ale płakać nie ma co nad rozlanym mlekiem.
Find the right lamp for your car with the OSRAM Lamp Replacement Guide. Choose your vehicle, the lamp position and find compatible products.
Pozatym dziwi mnie jedna rzecz... dlaczego płacicie takie astronomiczne pieniądze za żarówki LED, które na Aliexpress kosztują 30% tego co u naszych posredników???
@KulfonP
- przykład 1 - 60W to dużo więcej niż 21W
- przykład 2 - 30W to też powyżej 21W - a do takiej chińszczyzny nie miałbym zaufania!!
Ja też nie mam zamiaru przepłacać i dlatego spróbuje do kierunków - takie , a do wstecznych - takie.
maol proszę Cię poczytaj dokadnie opis aukcji na Ali a jesli nie znasz angielskiego lub nie jestes elektronikiem/elektrykiem to pozwól że Ci podpowiem:
60W, 30W, 50W to są pozorne moce świetlne wynikające z tego, że każda dioda Cree tudzież Epistar o wysokiej jasności w takiej żarówce ma podawaną moc świetlną na poziomie 5W. Stąd 6 takich diód da 30W, 12 diód da w sumie 60W itd. W rzeczywistości takie żarówki pobierają max prąd 0,7A co daje moc elektryczną 8W czyli ponad 2,5 raza mniej niż żarówka wolframowa 21W. Poza tym wraz ze wzrostem temperatury ograniczają pobierany prąd bo mają wbudowany driver prądowy. Oznacza to, e przez LEDa nigdy nie popłynie większy prąd niż powinien bez względu na to jakie napięcie pojawi sie w instalacji samochodu co ma podstawowy wpływ na żywotność takich LED-ów. Za duży prąd prowadzi do przegrzania złącza p-n w diodze i jej bezpowrotnego uszkodzenia. Najtańsze i najprostsze żarówki SMD z allegro za kilka złotych mają diody połączone w szereg czasem nawet bez żadnych rezystorów stąd przy wachaniach napięcia w instalacji elektrycznej poprostu szybko się uszkadzają. Dodatkowo nie są szczelne i zabezpieczone przed warunkami pogodowymi a szczególnie przed wilgocią.
Niema zatem co patrzyć na parametry pozornej mocy tylko na lumeny jakie taki LED produkuje i uwierz mi, że pomarańczowe ledy za 55zł ze znanego sklepu wypadają blado przy tej "chińszczyźnie" do której linki podałem, przekonasz się o tym w lecie przy ostrym słońcu. W tej chwili ledy CREE XB-D są najjaśniejszymi ledami w "chińszczyźnie" sprzedawanej czy to przez Ali czy przez nasze sklepy z takimi żarówkami.
A tak przy okazji żyjesz w przekonaniu że to co masz zamiar kupić lub to co inni już kupili to nie jest chińszczyzna? A gdzie wg. Ciebie to wszystko jest produkowane skoro praktycznie na całym świecie takie gadżety są zabronione? Tak się składa, że byłem w Chinach i tam na takie gadżety jest rynek ogromny bo "prawo o ruchu drogowym" jakie w Chinach panuje dopuszcza choinkowe oświetlenie wszystkiego co sie rusza - aut, skuterów, rowerów, motorowerów... kolory na drodze możesz spotkać z całej palety tęczy .
A poniżej specjalnie dla Ciebie porównanie cen (polecam poczytac polski opis z Motohid zobaczysz co taki LED potrafi):
Sprzedawcy zapewne zacierają ręce czytając posty tak naiwnych klientów
A to co zamierzasz kupić uwierz mi zdechnie po 2 miesiącach - najpierw zaczną migać pojedyńcze diody SMD a potem zdechnie całkiem. Wspomnisz moje słowa.
Po to jest to forum żeby czerpać z doświadczeń innych a nie wydawac bez sensu pieniądze.
Komentarz