Pilne koła 225/45 R17 czy 205/55 R16

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • piotrek_gdy
    RS
    • 2008
    • 7723
    • Volkswagen
    • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

gusiak11, nie mówimy o autach na "F" :roll: tylko o VAGu
    powtórzę to co wiem z własnego doświadczenia
    RS ma tarcze 312- mam zimówki załozone na ori VEGI 16"
    w Audi mam tarcze 320- zgodnie z informacją z VINu - 1LA BAV L M Scheibenbremsen vorn Teves FNRG-60 16 Zoll Bremsscheibe 320 x 30

problemem jest ET
    przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• gusiak11
      L&K
      • 2013
      • 1362
      • Ford

Zamieszczone przez piotrek_gdy
      powtórzę to co wiem z własnego doświadczenia
      A to jak tak to "'sza Po Ba" :szeroki_usmiech
      http://carsdetailing.blogspot.com/

Komentarz

• Darek102
        Classic
        • 2013
        • 4

Witam
        Spotkał się ktos z problemem zakładania łańcuchów śniegowych na felgi 6,5 cala w Oct III 1,4 TSI .?
        Tak mi powiedział sprzedawca felg i doradzał 6 calowe żeby uniknąć kłopotów.
        Problem w tym że mam już jedną 6,5 calową....

Komentarz

• Ralfik
          Ambiente
          • 2013
          • 225
          • Octavia III (5E3)
          • DADA 1.5 TSI 150 KM

Ja założyłem 15" ale na autostradach słabo się prowadzi,czyli przy większych prędkościach.Tak w ogóle więc odradzam zakładanie takich felg chyba,że ktoś wolno jeżdzi i chce mieć wygodniejsze zawieszenie [195 R15 65]

Komentarz

• EŁ
            L&K
            • 2004
            • 1168
            • Octavia III (5E3)
            • BJB 1.9 TDI PD 105 KM
            • CUPA 2.0 TDI CR RS 184 KM

ja w nawet w zimie ganiam na 18....nic nigdy nie uszkodziłem ...co prawda koszt opon niski nie jest....no ale ten lans....w zimie na 18 :lol: :lol: ...inna kwestia to to czy do stsunkowo słabego silnika warto dawac 17......

Komentarz

• piramida
              RS
              • 2009
              • 12222
              • Superb III (3V3)

, ja też ganiam na 18 w zimie :szeroki_usmiech
              superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
              http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• gusiak11
                L&K
                • 2013
                • 1362
                • Ford

Zamieszczone przez Ralfik
                na autostradach słabo się prowadzi,czyli przy większych prędkościach
                Nie wiem co miałeś kolego za opony ale ja tam do "dozwolonych" prędkości autostradowych nie mam żadnych problemów, owszem komfort jazdy zmienia sie bardzo na plus, serpentyny górskie też już takiej frajdy nie dają ale z tym "emerycki" stylem jazdy to bez przesady

Komentarz

• Ralfik
                  Ambiente
                  • 2013
                  • 225
                  • Octavia III (5E3)
                  • DADA 1.5 TSI 150 KM

Przy prędkościach powyżej 150km/h czuć gorszą przyczepność bo opona jest trochę węższa i ma dużo większy profil [65].A opony mam roczne michelin alpiny A4 zostały mi z O2,gdzie spisywały się znakomicie. Ale ogólnie nie jest żle ,ale widać że zawieszenie w O3 jest zaprojektowane do szerszych opon.

Komentarz

• gusiak11
                    L&K
                    • 2013
                    • 1362
                    • Ford

czuć gorszą przyczepność bo opona jest trochę węższa
                    To rozumiem że przy tej prędkości włącza Ci się jeszcze ASR bo zrywa przyczepność

większy profil [65]
                    Znamienne słowa opona ma zupełnie inny profil więc ma inną konstrukcje... wiem bo mam tą samą opne w domu 195/65/15 i 205/55/16 i są na pierwszy rzut oka zupełnie inne i sądzę że tu jest sedno sprawy

Komentarz

• marpol
                      Rider
                      • 2011
                      • 350
                      • Octavia III (5E3)
                      • CAXA 1.4 TSI 122 KM
                      • CJSA 1.8 TSI 180 KM

Nie chcąc zakładać nowego wątku, postanowiłem tutaj skierować moje rozterki Z racji iście wiosennego oddechu za oknem zgłębiam temat felg i opon. Wraz ze zmianą opon zimowych postanowiłem zmienić również felgi, ze stalowych 15' na... no właśnie? Mam dwie kandydatury 16x55x195 i 17x45x225, czyli w ramach skodowskiej akceptacji Sporo poczytałem o Waszych wyborach i spostrzeżeniach, ale chciałbym się dowiedzieć, jak powyższe "rozmiary" wpływają na na zużycia paliwa i dynamikę auta. Czy 17-stki nie uczynią z mojego 1.4 TSI czołgu (przyklejonego do asfaltu, ale opieszałego w osiągach)? Jeśli myślę o 17-stakch t całkiem blisko mi do ori Zenith, tylko cena jakaś taka niekonkurencyjna. Macie może inne kandydatury felg do tych rozmiarów. Aha, jestem posiadaczem Octavii II, ale to nie wpływa na parametry felg i opon prawda?
                      Pozdrawiam świątecznie!

Komentarz

• LUKI
                        RS
                        • 2005
                        • 5776

Zamieszczone przez marpol
                        16x55x195 i 17x45x225, czyli w ramach skodowskiej akceptacji
                        205/55/16

Zamieszczone przez marpol
                        Czy 17-stki nie uczynią z mojego 1.4 TSI czołgu (przyklejonego do asfaltu, ale opieszałego w osiągach)?
                        nie uczynią
                        kliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6

SKODA OCTAVIA 1.4TSI 122HP CAXA TURBO PROBLEM

Komentarz

• kw82
                          Drive
                          • 2013
                          • 88
                          • Octavia II combi (1Z5)
                          • CCZA 2.0 TSI RS 200 KM

marpol,
                          Średnica felg nie wpływa na prędkość maksymalną, przyspieszenie czy zużycie paliwa o ile nie zmienia się średnica całego koła czyli razem z oponą.
                          Szerokość opony ma wpływ na przyspieszenie, prędkość maksymalną i zużycie paliwa.
                          Im większa szerokość tym wyższe opory toczenia a tym samym słabsze osiągi i większe zużycie paliwa ale lepsza przyczepność na suchym i lekko mokrym, gorsza w głębszych kałużach,
                          profil opony nie wpływa na prędkość maksymalną, przyspieszenie i zużycie paliwa, wpływa natomiast na właściwości jezdne jak komfort czy zachowanie w zakrętach.
                          Im wyższy profil tym większy komfort na dziurach lecz gumowy układ kierowniczy, zwiększone opóźnienia pomiędzy ruchem kierownicy a reakcją kół, słabsza przyczepność w zakrętach.
                          Im niższy profil tym lepsza sztywność zawieszenia i układu kierowniczego, szybsza reakcja układu kierowniczego, lepsza przyczepność w zakrętach ale mniejszy komfort na nierównościach i szybsze zużywanie się zawieszenia.

Jak jeździsz ostro bierz 225/45R17
                          Jak cenisz komfort bierz 205/55R16

Wiele zależy od jakości dróg którymi jeździsz. Im lepsze drogi tym większe felgi można brać.

Komentarz

• marpol
                            Rider
                            • 2011
                            • 350
                            • Octavia III (5E3)
                            • CAXA 1.4 TSI 122 KM
                            • CJSA 1.8 TSI 180 KM

Bardzo Wam Luki i Kw82 dziękuję za sugestie i podpowiedzi,d
                            o sezonu letniego jeszcze kilka chwil zostało,wiec mogę się poddawać kolejnym dylematom

Komentarz

• Ralfik
                              Ambiente
                              • 2013
                              • 225
                              • Octavia III (5E3)
                              • DADA 1.5 TSI 150 KM

Koledzy a czy możecie mi powiedzieć czy rozmiar opony ma wpływ na zaniżanie przez komputer spalania. Błędnie pokazuje około 0,5 litra na 100km [mam opony195/65R15].

Komentarz

• Basik_
                                Rider
                                • 2013
                                • 667

Koledzy a czy możecie mi powiedzieć czy rozmiar opony ma wpływ na zaniżanie przez komputer spalania. Błędnie pokazuje około 0,5 litra na 100km [mam opony195/65R15].
                                Tak ma, inna szerokość = inne opory toczenia i inna waga koła.
                                Moja biała jak welon dziewicy O3 vRS

Komentarz

Pracuję...