Mnie narzekanie juz przeszlo, przyzwyczajam sie do wszelkich odglosow...choc przykro ze auto ma dopiero 8 miesiecy. No nic, jestem madrzejszy o ciekawe doswiadczenie, szkoda tylko że dość kosztowne
1.6 TDI/77 kW (105 KM) posiada ktos ?
Zwiń
X
-
W innych modelach nie jest lepiej.
Masz spalanie w podpisie z automatem. O3 lzejsza ponoc, no to max 0,5l mozna odliczyc.
5l w miescie jest do osiagniecia pod nastepujacymi warunkami: jezdzimy sami pustym autem z nabitymi po min 2.4bar kolami, silnik jest zawsze cieply, rozpedzamy sie do maksymalnie 50km/h, jezdzimy z obrotami 1100-1300, start/stop dziala podczas kazdego postoju, zapominamy co to klima i jakakolwiek dynamika jazdy.
3.6l w trasie to jak wyzej jadac na najwyzszym biegu z obrotami j/w czyli maksymalnie 70km/h
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez adam88adamdzieki za odpowiedz
czyli to co producent pisze to schowac miedzy bajki :
Bo wedlug niego dla Octavii 3 1.6 TDI/77 kW (105 KM)
spalanie miejskie :5
pozamiejskie 3.7
Jeśli chcesz uzyskać spalanie w trasie 3,7 to proponuję zabawę w ekodrajwera z Zakopanego do Krakowa. Prawie cała trasa z górki, dużo hamowania silnikiem i ogólnie nie przekraczanie 90km/h. Wtedy to nawet 3,2 osiągniesz.
W roomsterze ten silnik w mieście bierze spokojnie 7, w trasie przy "normalniej jeździe" ok. 6l trzeba liczyć. To nie jest 1,9 tdi NIESTETY.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MaicroftObstawiam, ze nowe CLHA czym roznia sie od calej grupy CAY z poprzednich modeli :idea:
One musza palic teoretycznie mniej bo nie beda sie sprzedawac wzgledem TSI :lol:
Jednak w nowej octavii to kiepskie rozwiązanie. Samochód jest za ciężki, silnik nie daje odpowiedniej dynamiki. Po jazdach O3 z tym silnikiem wiedziałem, że tym razem przesiądę się na 1,4 tsi.
Komentarz
-
-
Ja mam 1.6TDI z DSG, wiec to inna bajka, ale jezdze tez regularnie BXE w manualu i roznica jest miedzy tymi autami. Nie wiem jak jezdzi realnie 5 biegowy CAYC.
Tylko, ze nowa Octavia jest lzejsza od starej o okolo 100kg :idea:
Ale co ty porownywac 105KM do 140KM :lol: Ja przesiadlem sie z BKD+, wiec roznice 40 czy te 70KM doskonale widze :diabelski_usmiech
Komentarz
-
-
Jeżdżę taką od pół roku. Zrobiłem 27000km. Z moich obserwacji (mam ciężką stopę :-) ) wynika:
Miasto - 8,5
Trasa - 7
To jest naprawdę bardzo dobry wynik, zważywszy że auto użytkuję służbowo i nie liczę się ze spalaniem...
Przy bardzo spokojnej jeździe na granicy włączenia turbiny, nie przekraczając 90km/h kiedyś komp pokazał mi średnie spalanie po przejechaniu 30km - 3,1litra.Srebrna Ambition plus pakiet Amazing i GSM
Komentarz
-
-
Re: 1.6 TDI/77 kW (105 KM) posiada ktos ?
Zamieszczone przez adam88adamWitam
posiada ktos z kolegow ten model :
1.6 TDI/77 kW (105 KM)
jak wychodzi zuzycie paliwa w warunkach miejskich , pozamiejskich i mieszanym ?
dzieki
pozdrawiam
[ Dodano: Czw 17 Kwi, 14 17:15 ]
Zamieszczone przez trasat23Silnik 1,6 mam w roomsterze i tam daje radę.
Jednak w nowej octavii to kiepskie rozwiązanie. Samochód jest za ciężki, silnik nie daje odpowiedniej dynamiki.
Komentarz
-
-
Kris86
Roomster 17 kg cięższy :-) A nie wygląda
Ale jeszcze lepsze jest porównanie Fabii 2 Kombii z silnikiem 1.4 85 KM z Octavią 3 1.2 TSI 86 KM Fabia 1160 kg a Octavia 1150 kg :-D
Komentarz
Komentarz