Poza tym Columbus gen2 montuja dopiro od niedawna - jak pamietam od kwietnia? maja? I temu w starszych nie ma smart link O ile nie jest to w normalnej RS opcja
Ech, tak człowiek wychodzi na inwestycji 7 kafli z nadzieją, że udostępnią właśnie taki zbiór funkcji jak zawarty w SmartLinku w jakiejś aktualizacji softu... Ciekawe czy i kiedy pojawi się opcja sensownego retrofittingu nowszej wersji do starszego modelu O3. O cenie strach nawet myśleć.
Jest taka opcja w Krakowie i kosztuje 1000 PLN. Ktoś już robił.
Jest to jakaś filia znanego ukraińskiego magika od tych rzeczy.
Za 3500 można u nich kupić radio z montażem.
Kiedyś ktoś podawał nawet linka do Allegro.
Zaciekawiła mnie taka sprawa. Mianowicie jeżdżąc po Czeskich autostradach nawigacja w Columbusie wyświetlała komunikaty o zwężeniach i korkach na trasie. Zmieniła nawet przejazd przez Brno ze względu na korek na obwodnicy. Komunikaty w nawigacji były zgodne z tymi, które pojawiały się na tablicach, czyli zrozumiałem, że w Czechach jest w jakiś sposób skomunikowana z tablicami informacyjnymi na autostradzie (bluetooth?). Świetna sprawa, to ułatwiło podróż D1 z Pragi do Polski bo już z wyprzedzeniem wiedziałem gdzie będzie korek i by nie stać zjeżdżałem 2 razy na boczne trasy.
Mapy mam zaktualizowane do najnowszych.
To nie komunikacja z tablicami tylko normalnie działające komunikaty TA, które dla polskich stacji radiowych są jak jakieś sci-fi. Mam do czeskiej granicy kawałek, a też łapię te informacje.
Z doswiadczenia to czeskie informacje łapie nawet we Wrocławiu Fajnie, przynajmni wiemy ze TA w aucie dziala...
Niestety minus TA jest taki, ze jest czesto nieaktualne - gdzies w polowie przypadkow zdarza mi sie w Niemczech, ze albo zaznaczonego korka juz nie ma (na plus - mimo obaw przelatuje dane X km bez korka) albo co gorsza pojawia sie pare km korka znikad.... Kwestia zbierania danych przez nadawce informacji, ale mimo to troche wkurza...
Warto miec pasazera obok i wiadomosci z TA konfronotwac np. z Google Maps i ich natezeniem ruchu
[ Dodano: Pon 02 Lis, 15 09:52 ]
POst pod postem, ale...
Dzis dostałem maila ze juz sa nowe mapy do pobrania, ale na stronie nadal widnieje ECE 2015/2016
- jak dobrze pamietam, to to wersja ktoa obecnie mamy, z maja... Ktos cos moze wiecej powiedziec?
Odnośnie aktualizacji to w maju poszły do pobrania nowe mapy do Columbusa ECE 2016 (22,00GB) i Amundsena ECE 1 2016/2017 (12,00GB) następne będą w listopadzie 2016
pobrane zainstalowane ale różnicy ja nie widzę
@nokius - te 22,GB to są stare z listopada 2015.
Najedz mysza na "Pobierz mapy" - P134 ......Q1.15
Pewnie bede na koniec czerwca 2016. Moze Enriquez wczesniej podesle linka wykopanego z czeskiego serwera .
Ciekawe czy bedzie kierowac na nowy odcinek A1 Strykow-Tuszyn czy dalej prowadzic przez Łodz :?
Bedac niedawno u dealera WV człowiek z salonu powiedzial ze maja docelowo wprowadzic update map 4 x w roku. Czyli raz na kwartal. Ale Discover Pro (z Wifi) to inna bajka niz nasze Columbusy, 1 z brzegu przyklad to TRAFFIC on line.
Taki trafic mozemy zobaczyc :shock: bedac w Czechach lub w Niemcowni albo pod granica.
O3 RS 2,0 TDI DSG + Columbus+DAB+, Canton, ACC z FA, LA itd, itp.
----------------------------------------------------- Moja eReSka
Jako inny przykład to moze byc S8 pod Wawa - lecialem przedwczoraj z Nadarzyna na Dworzec Zachodni i Navi zgłupiała troche, nim dojechałem do wezla z S2(??), bo nie znała S8 i troche sie dziwiła ze przez pole zaiwaniam ponad stowke
Kurcze nie chce się klócić ale skoro miałem mapy z listopada 2015 a zainstalowała się nowa wersja to chyba coś się zmieniło? Być może była to sama nazwa bo tej samej wersji raczej by nie instalował .
A sprawdzałeś w Columbusie jak pokazuje salony i serwisy???
Po tym linku coś mi się zdaje że to jest dla VW i może pokazywać lokalizacje VW a nie Skody???
Ale mogę się mylić :shock:
A le reszta pewnie jest taka sam. :roll:
Sprawdźcie i dajcie znać.
O3 RS 2,0 TDI DSG + Columbus+DAB+, Canton, ACC z FA, LA itd, itp.
----------------------------------------------------- Moja eReSka
Komentarz