jezdzilem tak 2 dni
Kierownica w RS. Wada skóry?
Zwiń
X
-
Kierownica w RS. Wada skóry?
W sobotę zauważyłem niepokojący objaw w moim RS -ie. Samochód ma nalatane 7 tys km i już takie kwiatki. Nie mam pojęcia jak do tego doszło ale to chyba ewidentnie wina jakości skóry (o ile to skóra bo mam już mieszane uczucia).
Na pierwszym zdjęciu lewa część kierownicy, tu widać że jest już ostro. Na drugim długa krecha która pojawiła się wczoraj na części gładkiej, jest jakby wybrzuszona.
Na trzecim zdjęciu, prawa strona kierownicy, tu widać że proces "rozpadania" się kierownicy właśnie się rozpoczął.
Nie widziałem podobnego wątku, czy może ktoś, coś takiego przerabiał? Jestem umówiony na weryfikację w czwartek w serwisie, a z rozmowy telefonicznej dowiedziałem się że już były takie przypadki, sporadyczne ale jednak się pojawiają.
Obejrzyjcie kierownice bo zaczyna się niewinnie jak na zdjęciu nr 3. W realu trzeba się przyjrzeć żeby to zobaczyć.
-
-
namo
-
Kota nie mam. Obrączki też nie noszę (ciężko w tym miejscu trzymać ręce podczas jazdy bo to dolna część) i jakoś nie wyobrażam sobie co trzeba robić z kierownicą żeby tak wyglądała.
Wg mnie to ewidentna wina materiału, dokładnie widać to na zdjęciu nr 3, gdzie ten proces się dopiero rozpoczyna. To nie jest podrapanie, jeżeli by tak było to powinny być wgłębienia a tu się to wszystko wybrzusza na początku.
Jakoś sobie nie mogę wyobrazić że skoda odrzuca taka wadę, zobaczymy w czwartek.
Komentarz
-
-
Ło matko.... co tylko wejdę na forum OIII to czytam o kolejnych problemach związanych z jakością.... Zawieszenie, plastiki wokół pasów, plastikowe boczki jak w Cinquecento... Coraz bardziej to auto traci w moich oczach, a na początku bylem nieźle napalony na nowego RSa...
Wczoraj byłem w ASO i posiedziałem sobie w RSie. Przyznam, że już od pierwszej chwili dupy mi nie urywało. Wszechobecne plastiki i szczególnie ten tandetny - fortepianowy, boczki drzwi... :P
Moja stara RSka jest dużo przytulniejsza w środku. A skórzana kierownica po 180 tyś wygląda jak nowa.Octavia II RS TDI 200/441
"Wojtek jak ostatnio depnął to buda dotarła do domu 10 minut po podwoziu" :twisted: :diabelski_usmiech
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez wokanA skórzana kierownica po 180 tyś wygląda jak nowa.
Wymieniałem gościowi w O2FL kiere przy 70kkm na nową od Superbmana i może faktycznie nie miała takich skaz jak powyżej, ale tak się świeciła że mogłą iść do reklamy płynu do naczyń. Ale żeby nie być gołosłownym zdjęcie poniżej.
Niestety O3 projektował księgowy i takie kwiatki będą się pojawiać (mamy już zawieszenie, ostatnio pasy, teraz to i kto wie co jeszcze)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez lockinZ tą skórą przy 180kkm to bym nie przesadzał.
Wymieniałem gościowi w O2FL kiere przy 70kkm na nową od Superbmana i może faktycznie nie miała takich skaz jak powyżej, ale tak się świeciła że mogłą iść do reklamy płynu do naczyń. Ale żeby nie być gołosłownym:
Komentarz
-
-
namo
Ralfp, serwisant z ASO Welm mnie oświecił. wokan, taki urok nowego desajnu, minimalizm i proste kreski. W dwójce było, fakt przytulniej.
Komentarz
-
Nie tylko Skoda ale wszyscy mają teraz podobne problemy z jakością. Wcześniej miałem nowego golfa 6 i wiele rzeczy w nim skrzypiało (fotel kierowcy, zapinka pasa), trzeszczał i stukał plastik piano w drzwiach przy słupkach B kiedy dostawał trochę słońca i zaczynał się rozprężać. Jakieś gumowe skrzypienie (jak w starej Nysie) w przednim zawieszeniu przy pokonywaniu progów zwalniających. Ogólnie było słabo z jakością.
W 2 letniej fabii żony mniej rzeczy stukało i trzeszczało...
A co najlepsze jak już serwis rozkładał ręce nie mogąc usunąć odgłosów to usłyszałem: "Panie, przecież to nie Audi..." :twisted:
Ostatnio w salonie Audi oglądałem nowe TT za grubo ponad 200 tyś i łapię za drzwi zamykam a tam uchwyt trzeszczy :lol: Nie ma już takiej jakości jakiej się oczekuje po nowych autach. Zachar na autocentrum testuje mercedesy w których trzeszczą plastiki w desce rozdzielczej czy konsoli centralnej a auto za 300 tyś albo więcej... :?Octavia 3 Liftback 1.8 TSI Elegance, Biel Candy + Amazing + Dynamic + Sport Look + 18" Turini Black + Sunset + Mode Selection etc... ---> Zobacz tutaj
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez lockinZ tą skórą przy 180kkm to bym nie przesadzał.
Wymieniałem gościowi w O2FL kiere przy 70kkm na nową od Superbmana i może faktycznie nie miała takich skaz jak powyżej, ale tak się świeciła że mogłą iść do reklamy płynu do naczyń.Octavia II RS TDI 200/441
"Wojtek jak ostatnio depnął to buda dotarła do domu 10 minut po podwoziu" :twisted: :diabelski_usmiech
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez sebkoch
A co najlepsze jak już serwis rozkładał ręce nie mogąc usunąć odgłosów to usłyszałem: "Panie, przecież to nie Audi..." :twisted:
Porównują do nowego Mondeo, tam jest przeciwnie, nawet tunel środkowy obłożony jest miękkim tworzywem.
Komentarz
-
-
Jest TPI 2026665/1 opisujące ten problem. Niestety brzmi ono mniej więcej tak:
Kod:... Widoczne zmarszczki i rysy na kierownicy skórzanej powstały wskutek mechanicznego uszkodzenia przez użytkownika samochodu. Reklamacje takich usterek nie wynikają z wad produktu.
Octavia 3 Liftback 1.8 TSI Elegance, Biel Candy + Amazing + Dynamic + Sport Look + 18" Turini Black + Sunset + Mode Selection etc... ---> Zobacz tutaj
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez sebkochJest TPI 2026665/1 opisujące ten problem. Niestety brzmi ono mniej więcej tak:
Kod:... Widoczne zmarszczki i rysy na kierownicy skórzanej powstały wskutek mechanicznego uszkodzenia przez użytkownika samochodu. Reklamacje takich usterek nie wynikają z wad produktu.
Uszkodzenia powstały w miejscach gdzie normalnie nie trzyma się kierownicy to są dolne boczne (lewe, prawe) miejsca. Nie da się jechać normalnie na dłuższą metę samochodem trzymając w tych miejscach kierownicę.
Sprawa kolejna to zdjęcie nr 2, tam jest długa krecha ale ona jest wybrzuszona - wypukła, zastanawiam się jak to można by było zrobić takie coś ręką, paznokciem czy jakimkolwiek innym elementem. Technicznie niemożliwe.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez S-3Zamieszczone przez sebkochJest TPI 2026665/1 opisujące ten problem. Niestety brzmi ono mniej więcej tak:
Uszkodzenia powstały w miejscach gdzie normalnie nie trzyma się kierownicy to są dolne boczne (lewe, prawe) miejsca. Nie da się jechać normalnie na dłuższą metę samochodem trzymając w tych miejscach kierownicę.
Sprawa kolejna to zdjęcie nr 2, tam jest długa krecha ale ona jest wybrzuszona - wypukła, zastanawiam się jak to można by było zrobić takie coś ręką, paznokciem czy jakimkolwiek innym elementem. Technicznie niemożliwe.Jeśli pomogłem - kliknij "pomógł" ! Pozdrawiam
Komentarz
-
Komentarz