O3 kilka usterek na raz

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • paxterek
    Classic
    • 2011
    • 7
    • Octavia III combi (5E5)
    • CLHA 1.6 TDI CR 105 KM

O3 kilka usterek na raz

Witam,
    dzisiaj po kolejnym uruchomieniu samochód postanowił zwrócić na siebie uwagę poprzez kilka usterek
    1. Komunikat sprawdź klocki hamulcowe
    2. Komunikat o usterce oświetlenia a dokładniej światła pozycyjne i drogowe.

Faktycznie przestały działać światła do jazdy dziennej, nie ma pozycyjnych i drogowych ( ale jest sygnał świetlny), mijania działają.
    Nie ma również podświetlenia wnętrza i bagażnika i świeci tylko jedno światło cofania. Wszystkie żarówki sprawdzone i wyglądają OK.

Nie działa również zamykanie drzwi z pilota w kluczyku i blokowanie z wnętrza.

Może jakieś pomysły?

Pozdrawiam
  • dawcio
    RS
    • 2015
    • 3430
    • Octavia III (5E3)
    • CHZD 1.0 TSI 115 KM

paxterek najpierw uzupełnij profil o aucie
    następnie powiedz czy coś nie modziłeś VCDS-em?
    I na koniec sprawdz bezpieczniki
    Dawid
    czarna 2018 skoda octavia 3FL by dawcio

Komentarz

• paxterek
      Classic
      • 2011
      • 7
      • CLHA 1.6 TDI CR 105 KM

Profil uzupełniłem, nic nie modziłem i bezpieczniki sprawdziłem. A jest jakiś bezpiecznik, który za tyle rzeczy odpowiada?

Komentarz

• Milord
        L&K
        • 2012
        • 1258
        • Octavia III (5E3)
        • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez paxterek Zobacz wpis
        Może jakieś pomysły?
        Miałeś kiedyś w samochodzie kuny albo mieszkasz gdzieś gdzie grasują?
        Rafał

Komentarz

• paxterek
          Classic
          • 2011
          • 7
          • CLHA 1.6 TDI CR 105 KM

Myszy się zdarzają ale spotkania z kunami do tej pory nie miałem, ale kto wie, las w sumie nie daleko a i pola dookoła.

Komentarz

• Milord
            L&K
            • 2012
            • 1258
            • Octavia III (5E3)
            • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez paxterek Zobacz wpis
            Myszy się zdarzają ale spotkania z kunami do tej pory nie miałem, ale kto wie, las w sumie nie daleko a i pola dookoła.

To może to być trop. Najlepiej zajrzyj do silnika i zobacz czy na pierwszy rzut oka nie masz śladów gryzoni. Zimno się zaczyna robić, więc szukają ciepła.
            Rafał

Komentarz

• paxterek
              Classic
              • 2011
              • 7
              • CLHA 1.6 TDI CR 105 KM

Niestety nic nie widać na pierwszy rzut oka.

Komentarz

• kabi_007
                Rider
                • 2011
                • 412
                • Octavia I (1U2)
                • AXR 1.9 TDI PD 101 KM
                • CZDA 1.4 TSI 150 KM

To musisz podłączyć auto do kompa i sprawdzić jakie błędy wyskoczą, bo inaczej to gdybanie i szukanie po omacku.
                Objawy wskazują, że nie działa dobrze jakiś moduł.
                O1-->O3--> ?

Komentarz

• paxterek
                  Classic
                  • 2011
                  • 7
                  • CLHA 1.6 TDI CR 105 KM

Poszukuję kogoś w okolicy Chełma, Lublina kto podejmie się kodowania modułu komfortu po wymianie w O3

Komentarz

• sebek6057
                    Classic
                    • 2020
                    • 7
                    • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

Hop.
                    Podnoszę temat Poniekąd podobny - a przynajmniej z tytułem. Kilka usterek na raz....

Nie wiem czy cokolwiek może mieć związek, dlatego podam dość szczegółowo obraz sytuacje

Początkiem zeszłego tygodnia oraz w sobotę doszło do ściagnięcia tapicerki słupków drzwi (celem udrożnienia i sprawdzenia odpływów panoramy).

Piątek: wyskoczył bląd poduszek (po skasowaniu w sobotę, nie powtórzył się do dziś).

Poniedziałek (wczoraj): check engine. Komputer wykazał 4 błędy:

P067400 - świeca żarowa cylindra 4 ; usterka elektryczna (stały)
                    P0674 - obwód świecy żarowej cylindra 4 (otwarty)
                    B136676 - czujnik opadów/światła, nieprawidłowa pozycja zamocowania (nieciągłe)
                    P171900 - Ograniczenie działania przez moduł sterowania silnika (nieciągłe).

Błędy te wyskoczyły wczoraj (w sobotę ich nie było). Wszystkie cztery wyszły na kompie w jeden dzień, choć sam z między nimi związku nie widzę. Czy ktoś może miał podobny problem lub spotkał się z czymś takim?

Sprawdzanie akumulatora przy wyłączonym zapłonie (na desce), dzisiaj na zimno pokazuje: 80proc

Samochód odpala bez problemów, tak , jak przed błędami - na strzał.

Błędy wczoraj zostały skasowane, dziś na zimnym się nie pojawiły póki co.

Octavia 3, 2.0 TDI 150km, CKFC, 2014r. 1150000 km

Komentarz

• zulu
                      Ambiente
                      • 2019
                      • 226
                      • Octavia III (5E3)
                      • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Wszystko dokladnie opisales ale z przebiegiem o jedno zero sie machnales. Chyba, ze nie :] ale wtedy bledom bym sie nie dziwil.

Komentarz

• sebek6057
                        Classic
                        • 2020
                        • 7
                        • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

Tak, zgadza sie. Słuszna uwaga Kolegi i czujność. 115tys , rzecz jasna

Komentarz

• sebek6057
                          Classic
                          • 2020
                          • 7
                          • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

Jeśli można... Podbijam.... 3 pierwsze błędy wyeliminowane. Wymiana świeczek pomogła. Na razie spokój.
                          Został błąd P171900 , może jednak ktoś coś doradzi?

Kroki poczynione: kasacja błędu
                          od razu nie wskakuje nowy (więc nie jest ciągły), lecz podczas jazdy np dzien pozniej błąd znowu się pojawia po czym znów można go skasować.
                          Brak zmian w ogrzewaniu (klimatyzacji) - jazda w zimie również cały czas na włączonym "AC"

Podczas szperania w tym kierunku zauważyłem wtyczkę pod maską, którą da się wyciągnąć lecz wcisnąć właściwie się nie da (nie klika podczas wcisku). Kupiłem używkę oraz dołożyłem kostkę wtyczki , zostało to zlutowane i wciśnięte w sposób prawidłowy. Bład został skasowany, jednakże wrócił.

Ktoś może jakiś pomysłem rzuci? Lepiej zapobiegać niż leczyć więc wolałbym wyeliminować mały problemik, który może przerodzić się w większy?

Podsyłam rownież fotki z VCDSa oraz zdjęcie czujnika przed wymianą (dla zobrazowania o który dokładnie chodzi).

Komentarz

Pracuję...