Otwieranie (odblokowanie) klapy bagażnika przy uruchomionym silniku Octavia 3 FL 5E

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • gkmaster
    Classic
    • 2025
    • 2

Otwieranie (odblokowanie) klapy bagażnika przy uruchomionym silniku Octavia 3 FL 5E

Witam wszystkich - może ktoś już to rozkminił i podzieli się takim rozwiązaniem.

Samochód: Skoda Octavia 3 FL Kombi 5E (2017r) 1.6TDI Ambition, klapa bagażnika manualna, ale z opcją uchylania.

Problem - podjeżdżam pod sklep, chcę aby osoba zapakowała zakupy do bagażnika i du..a - nie da się otworzyć bagażnika bo jest zablokowany. Muszę zgasić auto otworzyć drzwi a wówczas już sam mogę zapakować rzeczy do bagażnika.

Pytanie - czy jest jakaś opcja aby przy pracującym silniku i kierowcy który siedzi za "kółkiem" można było odryglować zamek bagażnika? Otwarcie bagażnika ze środkowego przycisku pilota nie działa podczas pracy silnika .

Zakupiłem panel w przyciskami ten, który jest przy drążku zmiany biegów z przyciskiem otwarcia klapy bagażnika - z uwagi na to, że nie mam elektrycznie otwieranego bagażnika to ten przycisk nic nie robi ale ma dobrą ikonę i teraz pytanie czy da się to jakoś zaadoptować aby ten przycisk po dłuższym przytrzymaniu zwalniał blokadę zamka? nie musi otwierać "uchylać" klapy - wystarczy aby odblokował zamek.

Poniżej zdjęcie płytki drukowanej nowego zakupionego zestawy przycisków oraz tej którą obecnie mam w panelu z przyciskami - chciałem zaadoptować przycisk otwierania klapy do mojego panelu z przyciskami - pytanie czy jak przelutuję te dwa rezystory oraz diodę do mojego panelu to przycisk będzie odryglowywał drzwi?
    Skoda.jpg
  • KOLEC
    Drive
    • 2020
    • 64
    • Octavia III (5E3)
    • CZDA 1.4 TSI 150 KM

U mnie działa odblokowanie bagażnika po zamknięciu i otwarciu centralnego zamka przyciskiem przy lewarku.

Komentarz

• jasiek2905
      Rider
      • 2012
      • 271
      • Octavia II (1Z3)
      • BSE 1.6 MPI 102 KM
      • DADA 1.5 TSI 150 KM

Bez przeróbki tego nie uruchomisz, ten przycisk działa w OC3 kombi jak masz elektryczne siłowniki klapy.

Komentarz

Pracuję...