nawigacja Columbus/amundsen

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• Ja byłe w ostatnim tygodniu sierpnia i jeździłem po Pagu, Zadzarze, Zrce i Novaliji.

Komentarz

• Baniq
      Classic
      • 2014
      • 38
      • CUPA 2.0 TDI CR RS 184 KM

Zamieszczone przez Leniwiec
      Baniq, zakładając że robisz wszystko prawidłowo, to zostaje chyba tylko zakup samej karty SD-CDA w serwisie i nagranie map na niej.
      Jak kupisz to napisz proszę nam tu, ile taka przyjemność kosztuje.
      już informuje 230 zł

Komentarz

• pio900
        Ambiente
        • 2011
        • 106
        • Octavia III combi (5E5)
        • CAXA 1.4 TSI 122 KM
        • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

Zamieszczone przez Basik_
        Jakoś nie mam na to ciśnienia, mało używam nawigacji. Jutro postaram się to sprawdzić. Przyszedł mi jeszcze do głowy taki pomysł, żeby podmienić bazę POI w plikach aktualizacji map, które ściągamy. Tylko teraz nie mam jak tego sprawdzić bo wywaliłem wszystkie paczki aktualizacji zaraz po tym jak zaktualizowałem u siebie, a ściągnięcie tego zajmie trochę czasu.
        Kolego Basik_ nie miałeś problemu przy rozpakowaniu 7zip? Ja pobrałem paczki oddzielnie, pobrałem jako jedną całość i zawsze przy rozpakowaniu były błędy uszkodzonego archiwum. Czy to norma czy trzeba patentu na ściągnięcie archiwum?
        Dodam jeszcze, że próbowałem również z menadżerem pobierania i również kicha - a nawet więcej uszkodzonych.

Drugi problem mam taki, że nie czyta mi plików .avi z SDHC 32GB z video rejestratora i .jpg z karty z aparatu, niewspomnę już o .mp4. Starą kartę SD 1GB z filmem avi + napisy odczytał bez problemu.

O co kaman?
        Załączone pliki
        Mogę pomóc z VAG-owaniem, VCP i mechaniką. Warszawa i okolice. Własny warsztat na Białołęce - MonsterGaraż
        Samochody:
        Astra F cabrio Bertone 1,6
        O3 2,0TDI CKFC
        Była:
        O2FL 1,4TSI CAXA

Komentarz

• Basik_
          Rider
          • 2013
          • 667

Nie miałem problemów z rozpakowaniem plików. Musiala się ktoras paczka źle pobrać. Co do tych plików filmu i zdjęć to może to wina innego filesystemu na karcie pamięci. Na obu masz fat32? Skopiuj tensamplik na obie karty i zobacz czy działa. Może ta większa karta jest inaczej sformatowana.
          Moja biała jak welon dziewicy O3 vRS

Komentarz

• pio900
            Ambiente
            • 2011
            • 106
            • CAXA 1.4 TSI 122 KM
            • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

No niestety wygląda na to, że Columbus Infotaintment jest bardzo kapryśny. Z SD odtwarza tylko wybrane mp3. Z mp4 tylko dźwięk bez obrazu wideo. A jpg w ogóle nie chce odczytać.
            Spróbuję jeszcze z USB te same pliki. Póki co ręce opadają...
            Mogę pomóc z VAG-owaniem, VCP i mechaniką. Warszawa i okolice. Własny warsztat na Białołęce - MonsterGaraż
            Samochody:
            O3 2,0TDI CKFC
            Była:
            O2FL 1,4TSI CAXA

Komentarz

• Baniq
              Classic
              • 2014
              • 38

Witam
              Tak dla zakończenia wątku o kartach SD do Amundsen wiec sprawdziłem 4 rodzaje kart nic nie zadziałało . Kupiłem orginal i wszystko śmiga nr części 5E0051236.
              Pozdrawiam

Komentarz

• Leniwiec
                Rider
                • 2009
                • 624
                • Octavia IV (NX3)
                • DLBA 2.0 TSI RS 245 KM

pio900, skoro czyta tylko niektóre pliki to może problem jest w kodekach? Sprawdziłeś jak się mają te pliki do możliwości Columbusa opisanych w instrukcji?
                Chyba że karta jest po prostu walnięta, ale skoro z mp4 jest dźwięk a brak obrazu to podejrzewałbym właśnie kodeki :|

Baniq, trzeba tylko chyba zaznaczyć dla jasności, że mowa o karcie do map Amundsena. Multimedia powinny działać na dowolnej karcie SD.
                Pozdro

Komentarz

• Baniq
                  Classic
                  • 2014
                  • 38

Tak oczywiście chodzi o mapę )

Komentarz

• Pjbart
                    Classic
                    • 2014
                    • 3

Witam,
                    Mam pytanie poszukuje POI ze stacja BP, chciałem skorzystać ze strony VW, która była wcześniej w postach, jednak chyba teraz jest już nieaktywna.
                    Może ktoś posiada taka paczkę do Columbusa O3 lub może wskazać gdzie mozna takie coś teraz znaleźć
                    Dzięki
                    Pzdr,
                    Piotr

Komentarz

• Leniwiec
                      Rider
                      • 2009
                      • 624
                      • Octavia IV (NX3)
                      • DLBA 2.0 TSI RS 245 KM

Pjbart, listę POI dla BP znajdziesz na stronie BP

Pobierz paczkę dla Garmina, będą wtedy w formacie GPX. W niej musisz poszukać katalogu ze stacjami, bo jest w nim też sporo innych rzeczy. Będzie w nim nawet piktogram z logo do wstawienia.
                      Strona VW z tego co widzę działa normalnie, więc paczkę do Columbusa przygotujesz bez problemu.

Musisz mieć tylko na uwadze, że jeśli masz już dograne jakieś POI do Columbusa, to kolejne wgranie listy kasuje poprzednią zawartość. Tak więc każda następna paczka POI powinna zawierać również te wcześniejsze, jeśli chcemy z nich nadal korzystać.
                      Pozdro

Komentarz

• Pjbart
                        Classic
                        • 2014
                        • 3

Leniwiec, bardzo dziękuje, ale jeszcze chce doprecyzowac, jeżeli mama w oryginale na Columbusie jakieś POI, np. ASO SKODA i teraz dogram BP, to wszystko sie usunie i zostanie tylko BP.

Masz racje strona VW działa, sprawdzałem wcześniej na tablecie i odnośnik kierował na główna stronę VW
                        Pzdr,
                        Piotr

Komentarz

• Leniwiec
                          Rider
                          • 2009
                          • 624
                          • Octavia IV (NX3)
                          • DLBA 2.0 TSI RS 245 KM

Pjbart, nie, chodzi mi tylko POI dodane przez samemu.
                          Pozdro

Komentarz

• pio900
                            Ambiente
                            • 2011
                            • 106
                            • CAXA 1.4 TSI 122 KM
                            • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

pio900, skoro czyta tylko niektóre pliki to może problem jest w kodekach? Sprawdziłeś jak się mają te pliki do możliwości Columbusa opisanych w instrukcji?
                            Chyba że karta jest po prostu walnięta, ale skoro z mp4 jest dźwięk a brak obrazu to podejrzewałbym właśnie kodeki :|
                            Od kodeków zacząłem. We właściwościach plików pod WIN 7 parametry plików pasują do obsługiwanych, zgodnych z instrukcją Infotaintment. Na próbę wrzuciłem też na patyk USB te pliki i to samo także z pewnością złe pliki. Pytanie teraz jak selekcjonować pliki skoro niedziałające pliki pasują do obsługiwanych przez Columbus Infotaintment.

I co z jpg? Tam przecież nie ma kodeków...??
                            Pytanie dlaczego zdjęć jpg z własnego aparatu, samemu zrobionych nie odtwarza? Może przez chmurę mam sobie je wgrać?? :evil:

Moje podejrzenia jeszcze wzbudził zapis o zabepieczonych plikach ze strony 34 instrukcji:

"Pliki chronione prawami DRM nie są odtwarzane przez urządzenie."

Zaczyna mnie to wkurzać bo zalatuje to techniką iSkoda - odmiany jabłek ze znanej firmy sadowniczej.

Edit:

Dokonałem pewnych doświadczeń i mam już lekarstwo na pliki video:
                            Za pomocą programiku YTD przerobiłem (konwertowałem) moje filmy na format mp4 zgodny z iPad. Jakość nie ucierpiała jedynie zwiększył się rozmiar pliku (dwukrotnie).
                            Format avi i mov z tego programu również działa ale jakość słaba + niska rozdzielczość.
                            Potwierdziły się moje przypuszczenia o rodzinnych koligacjach z firmą sadowniczą.

Nadal nie rozwiązany problem jpg.
                            Samochody:
                            O3 2,0TDI CKFC
                            Była:
                            O2FL 1,4TSI CAXA

Komentarz

• Leniwiec
                              Rider
                              • 2009
                              • 624
                              • Octavia IV (NX3)
                              • DLBA 2.0 TSI RS 245 KM

pio900, sprawdziłem u siebie jpg. Włożyłem w Columbusa kartę wyciągniętą bezpośrednio z aparatu (Sony) i zdjęcia działają bez problemu. Więc nie mam pojęcia w czym problem może być u Ciebie.
                              Natomiast filmów nim nagranych już nie widzi :diabelski_usmiech
                              Pozdro

Komentarz

• maol72
                                Ambiente
                                • 2014
                                • 245
                                • Octavia III (5E3)

Ja tez miałem problem z pikami video.
                                Ściągnąłem kilka teledysków z sieci (jako 720p) i co.....
                                i okazało się że błąd pliku. Natomiast 2 sztuki trafiły się jako 360p i te śmigają.
                                W instrukcji jest chyba mowa o plikach video jako 720p. :?: :?: :?:

@pio900 napisz (lub podeślij linka) do tego programiku YTD.
                                O3 RS 2,0 TDI DSG + Columbus+DAB+, Canton, ACC z FA, LA itd, itp.
                                -----------------------------------------------------
                                Moja eReSka

Aktualne Personal POI: teraz taniej na POIfantastic.eu

Komentarz

• pio900
                                  Ambiente
                                  • 2011
                                  • 106
                                  • CAXA 1.4 TSI 122 KM
                                  • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

YTD Video Downloader - pierwsze trafienie w wujku G

[ Dodano: Czw 16 Paź, 14 07:32 ]
                                  pio900, sprawdziłem u siebie jpg. Włożyłem w Columbusa kartę wyciągniętą bezpośrednio z aparatu (Sony) i zdjęcia działają bez problemu. Więc nie mam pojęcia w czym problem może być u Ciebie.
                                  Natomiast filmów nim nagranych już nie widzi :diabelski_usmiech
                                  Może w tym, że robię zdjęcia aparatem Cannon 8)

Video rejestrator "VR" też rozwiązany. Zmieniłem jakość zapisu na VGA (HD widać było za dobre dla Skoda Infotaintment) i już. Wyjmuję kartę z VR, pakuję do iSkody i bez problemu czyta.

Co do .jpg to mam pomysł na zrobienie zdjęć starszym aparatem lub zmienię formatkę obrazu 16:9 na 4:3.

Wstępnie formuję tezę, że iSkoda, mimo pięknego i dużego ekranu nie obsługuje plików klasy HD.
                                  Nawet nie jest HDready. Żal...
                                  Samochody:
                                  O3 2,0TDI CKFC
                                  Była:
                                  O2FL 1,4TSI CAXA

Komentarz

• Leniwiec
                                    Rider
                                    • 2009
                                    • 624
                                    • Octavia IV (NX3)
                                    • DLBA 2.0 TSI RS 245 KM

Zamieszczone przez pio900
                                    Wstępnie formuję tezę, że iSkoda, mimo pięknego i dużego ekranu nie obsługuje plików klasy HD.
                                    Że Columbus nie jest nawet HDready to w sumie wiadomo od początku - w instrukcji jest jasno zaznaczone, że maks rozdzielczość filmów to 720x576 a maks bitrate 2000kbit/s, więc szału nie ma.
                                    Nada się do bajek dla dzieciaka ale nic poza tym.
                                    Pozdro

Komentarz

• krzyzakp
                                      L&K
                                      • 2013
                                      • 1016

Zadam mocno nie wygodne pytanie... Po co Wam Panowie filmy w HD na Columbusie? Bo tego nie moge ogarnac.. Nie jest to dobry pomysł by kierowca w czasie jazdy ogladal i az tak sie skupiał na jakosci by narzekał na brak HD.. A pasazer jak chce miec super obraz to sobie bierze laptopa na kolana i tam odpala w FullHD (1920x1280) i nie ma na co narzekac.. A ze trasa długa? Od czego jest gniazdko 230V w opcji?

Przegladanie na postoju tez sredni pomysł, bo troche czasu na to schodzi, wiec trzeba by miec auto odpalone, bo inaczej akumulator wyzionie ducha w miare szybko...

Moja O3 RS

Komentarz

• pio900
                                        Ambiente
                                        • 2011
                                        • 106
                                        • CAXA 1.4 TSI 122 KM
                                        • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

Kolejny krok do przodu. Mam już video w czasie jazdy! Zrobione za pomocą VCP. Jest to mój własny sprzęt także polecam się. :twisted:

[ Dodano: Nie 19 Paź, 14 21:22 ]
                                        Że Columbus nie jest nawet HDready to w sumie wiadomo od początku - w instrukcji jest jasno zaznaczone, że maks rozdzielczość filmów to 720x576 a maks bitrate 2000kbit/s, więc szału nie ma.
                                        Nada się do bajek dla dzieciaka ale nic poza tym.
                                        Przed zakupem O3 nie czytałem instrukcji do MMI stąd mój żal...

[ Dodano: Nie 19 Paź, 14 21:30 ]
                                        Zamieszczone przez krzyzakp
                                        Zadam mocno nie wygodne pytanie... Po co Wam Panowie filmy w HD na Columbusie? Bo tego nie moge ogarnac.. Nie jest to dobry pomysł by kierowca w czasie jazdy ogladal i az tak sie skupiał na jakosci by narzekał na brak HD.. A pasazer jak chce miec super obraz to sobie bierze laptopa na kolana i tam odpala w FullHD (1920x1280) i nie ma na co narzekac.. A ze trasa długa? Od czego jest gniazdko 230V w opcji?

Przegladanie na postoju tez sredni pomysł, bo troche czasu na to schodzi, wiec trzeba by miec auto odpalone, bo inaczej akumulator wyzionie ducha w miare szybko...
                                        Cóż w dobie smartfonów a nawet zegarków z telefonem mogli się postarać o obsługę plików o dużej rozdzielczości. Problem braku HD to raczej kwestia niewygody, bo filmy trzeba przerabiać zanim ruszą. Coraz trudniej znaleźć filmy o niskiej rozdzielczości. Wszyscy dążą do najlepszej jakości. Taki wtrąd. :wink:
                                        Samochody:
                                        O3 2,0TDI CKFC
                                        Była:
                                        O2FL 1,4TSI CAXA

Komentarz

• Leniwiec
                                          Rider
                                          • 2009
                                          • 624
                                          • Octavia IV (NX3)
                                          • DLBA 2.0 TSI RS 245 KM

Przed zakupem O3 nie czytałem instrukcji do MMI stąd mój żal...
                                          Ja też nie czytałem. O tym, że Columbus w ogóle odtwarza filmy zorientowałem się przez przypadek jakiś czas po zakupie, jak włożyłem kartę SD wyciągniętą z tableta córki i włączyła mi się bajka :lol:
                                          Pozdro

Komentarz

• maol72
                                            Ambiente
                                            • 2014
                                            • 245
                                            • Octavia III (5E3)

@Leniwiec
                                            napisz jakie były parametry tej bajki. :wink:
                                            O3 RS 2,0 TDI DSG + Columbus+DAB+, Canton, ACC z FA, LA itd, itp.
                                            -----------------------------------------------------
                                            Moja eReSka

Aktualne Personal POI: teraz taniej na POIfantastic.eu

Komentarz

• Leniwiec
                                              Rider
                                              • 2009
                                              • 624
                                              • Octavia IV (NX3)
                                              • DLBA 2.0 TSI RS 245 KM

Są już dostępne nowe mapy 2015 dla Amundsena i Columbusa.
                                              Jednak nie ma ich puki co na podawanej tu wielokrotnie stronie z mapami. Są one dostępne bezpośrednio przez stronę Skody http://updateportal.skoda-auto.com
                                              Po podaniu VIN auta wyświetlają się dostępne aktualizacje, map i np. Bluetooth'a.
                                              Ciekawostka jest taka, że o ile archiwum map do Amundsena wygląda na podobnie do tych dostępnych wcześniej przez http://www.navigation.com/skoda-en (wielkość ok 5 GB), to archiwum z mapami do Columbusa ma teraz 22 GB zamiast wcześniejszych 17-18 GB. Doszedł nowy katalog z dodatkową zawartością. Ciekawe co tam jest :?
                                              Pozdro

Komentarz

• Marcin..1985
                                                Drive
                                                • 2014
                                                • 51
                                                • Octavia III (5E3)

Witam panowie. Czy ktos probowal rozpakowac paczke z nowymi mapami do columbusa programem ze strony skody? Jak dlugo to trwalo? Czy mozna rozpakowac paczke z mapami programem np. 7-zip?
                                                CZARNA O3 VRS TDI http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=82482

Komentarz

• Leniwiec
                                                  Rider
                                                  • 2009
                                                  • 624
                                                  • Octavia IV (NX3)
                                                  • DLBA 2.0 TSI RS 245 KM

Marcin..1985, można rozpakować samemu. Tak będzie chyba nawet szybciej.
                                                  Zwróć jednak uwagę, żeby potem na kartę przegrać tylko zawartość katalogu głównego archiwum (podkatalogi Mib1 i Mib2, oraz dwa pliki), a nie cały katalog P98_... .
                                                  To archiwum jest inaczej zrobione niż te wcześniejsze ze strony navigation.com
                                                  Pozdro

Komentarz

• lubek24
                                                    Rider
                                                    • 2013
                                                    • 597
                                                    • Octavia III (5E3)
                                                    • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

Są już dostępne nowe mapy 2015 dla Amundsena i Columbusa.
                                                    Jednak nie ma ich puki co na podawanej tu wielokrotnie stronie z mapami. Są one dostępne bezpośrednio przez stronę Skody http://updateportal.skoda-auto.com
                                                    Po podaniu VIN auta wyświetlają się dostępne aktualizacje, map i np. Bluetooth'a.
                                                    Ciekawostka jest taka, że o ile archiwum map do Amundsena wygląda na podobnie do tych dostępnych wcześniej przez http://www.navigation.com/skoda-en (wielkość ok 5 GB), to archiwum z mapami do Columbusa ma teraz 22 GB zamiast wcześniejszych 17-18 GB. Doszedł nowy katalog z dodatkową zawartością. Ciekawe co tam jest :?
                                                    wszedłem z ciekawości i niestety

Mapy

Dla samochodu o podanym numerze VIN nie są dostępne żadne nowe mapy.
                                                    O3 combi 1.8TSI 245Hp 4x4 DSG
                                                    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...258496#1258496

Komentarz

Pracuję...