Ten silnik ma EGR??? Jeżeli tak, to to jest najpewniej jego sterownik.
Zamykanie dziecka
Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X
-
Zakładam, że chcesz zostawić rozsądne dziecko w samochodzie na chwilę i ma mieć ono możliwość wydostania się z samochodu w razie nagłej konieczności, a jednocześnie nikt nie powinien móc się dostać do wnętrza samochodu by np. ukraść samochód i odjechać z dzieckiem.
W takim przypadku trzeba wyłączyć nadzór wnętrza (alarm nie zawyje na ruch dziecka w samochodzie) i deaktywować blokadę zamków (można otworzyć drzwi od wewnątrz mimo zamkniętego samochodu choć auto jest zamknięte i nie można się dostać z zewnątrz).
Zgodnie z instrukcją należałoby wykonać następujące kroki:
Nadzór wnętrza:
1) Wyłączyć zapłon.
2) Otworzyć drzwi kierowcy.
3) Nacisnąć przycisk z symbolem [nadzór wnętrza] na słupku B po stronie pasażera (wg instrukcji, ale o ile pamiętam to ten przycisk jest po stronie kierowcy).
Podświetlenie symbolu [nadzór wnętrza] w przycisku zmienia się z czerwonego na pomarańczowy.
4) W ciągu 30 sekund zaryglować samochód.
Blokada zamków:
5) W ciągu 2 sekund dwukrotnie zaryglować auto
Teoretycznie wg instrukcji zaryglowanie auta z wyłączeniem blokady zamków (tylko pkt.5) powinno wyłączyć również nadzór wnętrza, ale nie mam pod ręką auta by się upewnić, więc proponuję byś to sprawdził.
Pamiętaj by zostawić uchylone chociaż trochę okna - w ciągu kilku minut, gdy auto w nasłonecznionym bądź gorącym miejscu będzie zaparkowane, w samochodzie się zrobi bez tego piekarnik i wrócisz do dziecka które zemdlało.
Zacytuję tutaj trochę instrukcję Skody: Pamiętaj! Bezpieczeństwo jest najważniejsze!
Inna kwestia gdy chodzi Ci o to by dziecko nie wydostało się z tylnej kanapy, gdy jesteś w aucie i chcesz sam je wypuszczać otwierając drzwi z zewnątrz. Wówczas przy otwartych drzwiach tylnych kluczykiem obracasz szczelinę zabezpieczenia w drzwiach tylnych w odpowiednim kierunku by włączyć lub wyłączyć to zabezpieczenie.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez NinanokiWitam, mimo przeczytania instrukcji nie znalazłem sposobu na pozostawienie dziecka zamkniętego w aucie.
Komentarz
-
-
Sami znawcy. Zwlaszcza jak biegniesz po misia dla dziecka a w aucie czeka ich dwoje to obrocenie zajmie minute a wypiecie przejscie wpiecie do tego placz ze musza chodzic etc min. 5.
Niech kazdy robi jak chce to jest jak z karaniem dziecka czy zwierzecia. Przypominam tylko marudom ze kara to nie musi byc kara cielesna jak kazdy hajter zaraz zarzuca.
Pytanie dotyczylo zagadnienia technicznego a nie umoralniania :idea:
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Przem78Zamieszczone przez NinanokiWitam, mimo przeczytania instrukcji nie znalazłem sposobu na pozostawienie dziecka zamkniętego w aucie.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MaicroftNie jest opcja, tylko nie masz alarmu, albo masz alarm montowany przez dilera, a nie zamowiony w fabryce :diabelski_usmiech
Jeśłi gość ma alarm montowany w ASO to przycisk do wyłączenia wnętrza TEŻ POWINIEN BYĆ zamontowany, tylko nie fabrycznie na słupku lecz gdzieś pod kierownicą (tak miałem w O2Tour), natomiat czujniki ruchu są zamontowane na 2 słupkach po bokach.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Ninanokichodzi mi o zamykanie dziecka śpiącego w foteliku na 5min a nie robienie z auta klatki. wiem że taki przycisk powinien być ale go nie mawięc pewnie jest opcją...
To jest karalne
Nie powinno być miejsca na takie porady - miej gościu wyobraźnię i wybij sobie takie pomysły z głowy !
Mało Ci przykładów z ostatnich miesięcy !
Zabieraj dziecko ze sobą i wychowaj na człowieka !
Komentarz
-
Komentarz