System SS + DSG = strzał z procy?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Kuba2221
    Classic
    • 2016
    • 9

Cześć idą wakacje poniedziałkowa promenada pozostaje bez zmian? A i co najważniejsze można uzyskać na miejscu naklejki klubowe 
  • Qgar
    Ambiente
    • 2013
    • 246
    • Octavia III combi (5E5)
    • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Witam!
    Zastanawia mnie następująca rzecz w działaniu systemu SS przy skrzyni DSG.
    1) Naciskam hamulec -> SS gasi auto
    2) Puszczam hamulec -> SS odpala auto
    3) Naciskam gaz i... tutaj często zaliczam wystrzelenie auta z procy czy też coś w rodzaju kangurka, choć auto nie gaśnie.
    Wygląda to tak, jakby mimo stania auta na prostej drodze hamulce trzymały przez dłuższą chwilę i potem puszczały nagle. Gdy nie nacisnę pedału gazu, to auto po dłuższej (wg mnie zbyt długiej, bo chyba z 3s) chwili rusza samo normalnie. Czasami ta chwila potrafi być "normalna" a nie dłuższa, czyli tak 1s.
    Dodam tylko, że pedał gazu wciskam delikatnie - ot tyle, żeby ruszenie było normalne, a nie takie toczące auto, jak przy starcie bez dodawania gazu.

Jak to u Was wygląda?

Zastanawiam się czy nie powinienem tego zgłosić na gwarancji. Jest to cholernie niebezpieczne, gdy się stoi za kimś - można w ten sposób bardzo szybko wylądować w czyimś bagażniku.
    Nie wyobrażam też sobie czekania aż auto samo ruszy, bo z 1m odległości od auta poprzedzającego potrafi się zrobić nagle 5 albo i więcej metrów - gdzie normalnie przy ruszaniu bym odległości nie zwiększył na więcej niż 2m.
    Dodam tylko, że nie ma znaczenia czy ktoś przede mną stoi czy jest pusto - w razie jakby ktoś chciał to powiązać z Front Assist. Podkreślę też, że te sytuacje trafiają mi się na prostej drodze.
    Skoda O3 5E 2014 1.4TSI DSG Combi od 2014.04
    Audi A3 8L 2001 1.9TDI MG5 5D od 2007.04 do 2014.07

Komentarz

• spj
      ModeratoRS
      • 2009
      • 4046
      • Octavia IV combi (NX5)

A nie masz przypadkiem HHC (system wspomagania ruszania pod wzniesienia)?
      Jeżeli masz, to może on coś nie tak działa?!
      Pozdrawiam
      Paweł

Harmonogram spotów w Pomorskie OCP
      Grupa lokalna Pomorskie OCP na fb

Komentarz

• progressowy
        Rider
        • 2008
        • 453

U mnie w manualu jest podobnie. Aby hamulec sie zwolnił trzeba dodac gazu. Bez gazu hamulce trzymaja,dlatego w automacie moze byc taki strzał. W manualu tego nie odczuwamy, ale w automacie to dyskomfort. Sprawdz koniecznie czy masz załaczony auto hold. Moze to on jest sprawca.
        Już odebrane A3 TFSI limuzyna

Komentarz

• Qgar
          Ambiente
          • 2013
          • 246
          • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez spj
          A nie masz przypadkiem HHC (system wspomagania ruszania pod wzniesienia)?
          Jeżeli masz, to może on coś nie tak działa?!
          Przy DSG HHC jest "w pakiecie". Też zakładam, że on może być przyczyną, ale najpierw się chcę upewnić czy tak jest tylko u mnie, czy może inni mający DSG i SS mają tak samo.

Zamieszczone przez progressowy
          U mnie w manualu jest podobnie. Aby hamulec sie zwolnił trzeba dodac gazu. Bez gazu hamulce trzymaja,dlatego w automacie moze byc taki strzał. W manualu tego nie odczuwamy, ale w automacie to dyskomfort. Sprawdz koniecznie czy masz załaczony auto hold. Moze to on jest sprawca.
          O ile mi wiadomo w O3 raczej trudno o Auto-Hold Tu nadal ręczny z wajchą - nie to co w A3 czy w G7 więc jednak nie ten przypadek

Komentarz

• Klebestift
            Classic
            • 2014
            • 16

Podejrzewam, że przy uruchomionym SS po zgaszeniu silnika hamulce trzymają podobnie jak w HHC ale pewnie niezależnie czy to jest na prostej czy pochyłej drodze. Ja mam DSG bez SS i takie lekkie wystrzelenie do przodu zdarzyło mi się kilka razy właśnie gdy ruszałem pod górkę. Czyli pewnie ma to związek z automatycznym zwalnianiem hamulców.

Komentarz

• BrzozBar
              Classic
              • 2005
              • 7

To nie do końca jest tak.

W momencie gdy SS wyłącza silnik, rozsprzęgla również bieg. W momencie gdy puścimy hamulec, silnik się włącza ale bieg nie jest jeszcze zapięty. Sterownik potrzebuje jeszcze chwili aby podłączyć bieg. To samo widać, gdy wyłączymy SS i stoimy na hamulcu. Obroty spadają do poziomu ok. 700 a bieg jest wyłączony. Gdy puścimy lekko hamulec obroty rosną do ok. 850 a sterownik zapina pierwszy bieg (pozycja hamulca taka sama jak z włączonym SS gdy silnik nie gaśnie).

Z tego powodu, gdy widzę, że samochody przede mną ruszają, puszczam lekko hamulec pozwalając włączyć się silnikowi i potem gdy auto przede mną rusza, puszczam tylko hamulec i samochód zaczyna jechać. Jeśli stojąc z włączonym SS, włączymy silnik lekko puszczając hamulec, to nawet jeśli później go normalnie naciśniemy silnik się już nie wyłączy (do czasu aż trochę się potoczymy do przodu).
              Golf 7 Variant 1.4 TSI DSG

Komentarz

• Qgar
                Ambiente
                • 2013
                • 246
                • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Z tym, że przy wyłączeniu silnika bieg jest odpinany mogę się zgodzić. Rzeczywiście obroty się zachowują tak, jak napisał BrzozBar.
                Jednak nie wydaje mi się, żeby dopiero co zapięty bieg powodował "wystrzelenie" auta. Zdecydowanie zachowanie wygląda tak, jakbym wcisnął gaz i dopiero opuścił ręczny.
                Ciekawi mnie przede wszystkim czy tylko u mnie tak jest i wymaga to naprawy czy TTTM.
                Być może tak jak wspomniał Klebestift, HHC późno zwalnia hamulce i to niezależne od SS, a ja po prostu w takich momentach to wyłapuję, bo w innych nie naciskam tak mocno pedału hamulca. Może pedał hamulca ma "3 poziomy" czułości:
                1) stój
                2) stój i zgaś auto jeśli są spełnione wymagane warunki
                3) stój, zgaś auto jeśli są spełnione wymagane warunki i obowiązkowo aktywuj HHC... bo kierowca tak mocno wcisnął pedał, że chyba obawia się stoczenia.
                Tylko jak już ten hamulec puściłem i wciskam gaz, to dlaczego nie zwalniałby hamulców powoli i od razu, tylko po chwili i gwałtownie?

Komentarz

• Basik_
                  Rider
                  • 2013
                  • 667

Ja u siebie nie zauważyłem czegoś takiego, ale to dlatego że przeważnie wyłączam SS. Jak będę wracał dzisiaj do domu to sprawdzę SS dokładniej.
                  Moja biała jak welon dziewicy O3 vRS

Komentarz

• Rok z Bagien
                    L&K
                    • 2010
                    • 1172

Zamieszczone przez Qgar
                    Tylko jak już ten hamulec puściłem i wciskam gaz, to dlaczego nie zwalniałby hamulców powoli i od razu, tylko po chwili i gwałtownie?
                    Bo taka uroda DSG7 - podejrzewam.
                    Jak staniesz na równym i wyłączysz SS przyciskiem, to po puszczeniu hamulca - tak jak pisał BrzozBar, - po małej chwili bieg jest załączany. I dopiero ruszasz, prawda ?
                    Jak do tego dodasz załączony SS to się robi "kangurek", bo wymuszasz zapięcie biegu i start, kiedy hamulce jeszcze trzymają. Hamulce puszczają, masz już jakieś tam obroty i jest hop.

Jak sobie spokojnie czekasz to skrzynia załączy bieg i płynnie ruszy, bez szarpania i "kangurka".

Po mojemu więc TTTM.

Dodam, że przy DSG6 samochód cały czas "płynie" do przodu. Jak SS wyłączy silnik wystarczy puścić hamulec i samochód płynnie zaczyna ruszać, czasem nawet szybciej niż zdążysz położyć nogę na gazie. Nie ma żadnego szarpania, skoku, czy kangurka.

Komentarz

• Qgar
                      Ambiente
                      • 2013
                      • 246
                      • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez Rok z Bagien
                      wymuszasz zapięcie biegu i start, kiedy hamulce jeszcze trzymają. Hamulce puszczają, masz już jakieś tam obroty i jest hop.
                      Zakładając, że jest tak, jak napisałeś, to i tak wg mnie nagłe puszczenie hamulców nie powinno mieć miejsca. Jak hamuję, to też nie deptam od razu pedału hamulca w podłogę, bo bym lądował od razu na szybie. Chyba w drugą stronę mogłoby być tak samo - powolne puszczanie hamulców, nawet pomimo szybszego zużywania się układu - klocki, tarcze...
                      Niemniej zwróciłeś mi uwagę na to by rozpatrywać odpowiedzi właścicieli DSG7 z SS, czyli w zasadzie głównie 1.8TSI. Pewnie przy 1.4 mało kto ma SS dokupiony, a z 1.2 pewnie mało jest DSG, a samochody z DSG6 faktycznie mogą zachowywać się zupełnie inaczej.

A i jeszcze jedna kwestia - dlaczego w ogóle hamulce trzymają?
                      Przecież pedał hamulca puściłem i stoję na płaskim, czyli HHC też nie powinno zadziałać - wg instrukcji załącza się przy nachyleniu min. 5%.

Komentarz

• Basik_
                        Rider
                        • 2013
                        • 667

Testowałem teraz SS i jak puściłem hamulec od razu wciskając gaz to po prostu ruszyłem dynamicznie nie określiłbym tego jako "strzał". Raz jak mocniej gaz wcisnąłem to podskoczyły obroty i auto tak jakby na pół-sprzęgle ruszyło, ale bardziej zamulone. Co do czasu to zwłoka jest bardzo mała trwa jakieś 0,5 do 1s od momentu zapalenia do ruszenia

Komentarz

• Tinky
                          Drive
                          • 2010
                          • 73

Basik_, u mnie tak samo przy DSG i 1.8TSI. Nigdy nie miałem "kangurka" ani nic nawet zbliżonego. Ruszam zazwyczaj dynamicznie

Komentarz

• Qgar
                            Ambiente
                            • 2013
                            • 246
                            • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Wygląda więc na to, że u mnie może być coś nie tak.
                            No nic, pojeżdżę jeszcze trochę i poprzypatruję się zanim będę próbować zgłosić do ASO na gwarancji, żeby mnie przypadkiem z kwitkiem nie odprawili.
                            Jeśli jednak macie jakieś jeszcze spostrzeżenia w tym temacie, to przeczytam chętnie

Komentarz

• Sebastian75
                              Elegance
                              • 2013
                              • 912

Z tego, co wiem, to system wspomagania ruszania pod wzniesienie jest seryjnie przy DSG - więc propblem mamy chyba roizwiązany...

Komentarz

• Maicroft
                                Moderator
                                S_OCP MemberModeratoRS
                                • 2004
                                • 25757
                                • Audi

Pytanie czy HHC jest w tej chwili w kazdym DSG czy jedynie w DSG7. Jesli DSG6 w osce zaczelo wysprzeglac bieg na postoju, pewnie z uwagi na S/S to mozliwe ze teraz kazde auto z S/S i jakimkolwiek DSG ma HHC
                                Spritmonitor.de

Komentarz

• Sebastian75
                                  Elegance
                                  • 2013
                                  • 912

Mam RSa, DSG6, miałem w standardzie

Komentarz

• maol72
                                    Ambiente
                                    • 2014
                                    • 245
                                    • Octavia III (5E3)
                                    • CUPA 2.0 TDI CR RS 184 KM

Zaobserwuj czy będzie "wystrzał' jak przełączysz i pojeździsz w trybie "Eco" ???
                                    a potem wróć do "Normal".
                                    Też tak czasami mam że jest lekki "wystrzał' jakby za długo trzymał HHC. Ale nie zawsze tak jest.
                                    Jest też że normalnie tzn. bardzo płynnie rusza się spod czerwonego czy na jakimś innym skrzyżowaniu.
                                    O3 RS 2,0 TDI DSG + Columbus+DAB+, Canton, ACC z FA, LA itd, itp.
                                    -----------------------------------------------------
                                    Moja eReSka

Aktualne Personal POI: teraz taniej na POIfantastic.eu

Komentarz

• Baniq
                                      Classic
                                      • 2014
                                      • 38
                                      • CUPA 2.0 TDI CR RS 184 KM

O3 RS dsg ma procedurę startu ??

Komentarz

• Basik_
                                        Rider
                                        • 2013
                                        • 667

Zamieszczone przez Baniq
                                        O3 RS dsg ma procedurę startu ??
                                        Tak ma wszystko jest opisane w instrukcji

Komentarz

Pracuję...