Dziwne kontrolki na desce rozdz. po zapłonie

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • LaraUqz0851785
    Classic
    • 2016
    • 3

Zamieszczone przez czernobyl
    dzięki za wszelkie informacje, w międzyczasie poczytałem jeszcze i biorąc pod uwagę, co wiemy o ww. działce, to wypada spasować-od 1.05 br wchodzi mocno restrykcyjne prawo nt. ziemi i możliwość ew. odsprzedaży takiej parceli bez dużych strat będzie raczej niewykonalne; ponadto w momencie, gdy nie ma MPZP, a my nie będziemy na pewno budować w tym roku ani w przyszłym - w razie uchwalenia niekorzystnego dla nas MPZP gdy na takiej działce nie ma nic zbudowanego - WZ przepadają.

dzięki za odzew; tak jak nie lubiłem zawiłości prawno-notarialnych, tak nienawidzę ich z każdym takim razem bardziej, wrr :evil: - pozostaje inwestować w dolary w skarpecie :lol:
    Masz gdzies linka do ustawy ograniczającej handel ziemią?

W sumie mnie to raczej już nie interesuje, bo raz że mam swojej pod dostatkiem a dwa, że na powiększenie czynnego gospodarstwa to zawsze będzie można kupić, ale warto wiedzieć.

[ Dodano: Pon 18 Sty, 16 19:35 ]
    Zamieszczone przez MQ1977
    Zamieszczone przez utek
    Tak, gdy jest gospodarstwo i rolnik chce sobie coś wybudować. I tak trzeba płacić za wyłączenie z produkcji rolnej.
    Zamieszczone przez kazik4x4
    ... i wiąże się to z tym, że dom można postawić ale najpierw muszą być obiekty gospodarcze - stodoła/szopa/chlew/stajnia czy cokolwiek.
    Parę lat temu postawiłem w ten sposób dom i nie musiałem spełniać żadnego z powyższych warunków, ale być może nie jestem na bieżąco z przepisami. W każdym razie gleba była przekwalifikowana na klasę bodajże V i to był zdaje się warunek konieczny by uniknąć "odrolnienia". Jak trzeba to sięgnę do dokumentacji i napiszę więcej.
    Parę lat temu a teraz to inne czasy. Ostatnimi laty śruba restrykcji podatkowo-pozwoleniowych została dosyć dobrze przykręcona :cry:
    my web-site ... lebron james shoes new release 2015
  • c2k4
    Classic
    • 2013
    • 30
    • Octavia III (5E3)
    • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Witam!

Mam pytanie dotyczące lampek kontrolnych na desce rozdzielczej. Wydaje mi się, że jakiś miesiąc/dwa miesiące temu zaczęło się dziać coś dziwnego. A konkretnie:

Standardowo - po włączeniu zapłonu zapalają się na chwilę standardowe kontrolki - jak na obrazku poniżej. Po chwili gasną - zostają tylko 2 górne (EPC i żółta kontrolka silnika) oraz w tym przypadku kontrolka niezapiętych pasów.

Po zapaleniu silnika na moment (poł sekundy - sekunda) zapala się blok 4 lampek kontrolnych - zaznaczonych na obrazku poniżej na zielono. Gasną one zaraz po zgaśnięciu kontrolki EPC i żółtej kontrolki silnika.

Głowy bym sobie nie dał uciąć, ale wydaje mi się, że jakiś czas temu te kontrolki się nie zaświecały. Teraz zaświecają się losowo - tak mniej więcej w 60% przypadków.
    Nie rozgryzłem jeszcze czemu czasami się nie świecą (nie ma reguły - krótki/długi postój, ciepły bądź zimny silnik etc.), ale nie widać i żadnej różnicy w działaniu samego silnika. Wszystko jest mniej więcej tak jak było - komputer pokładowy nie zgłasza też żadnych usterek.

Zanim udam się do ASO (które mówi oczywiście że TTTM) - chciałbym wiedzieć czy jest to efekt typowy i normalny, czy jednak wyjątkowy dla mojego egzemplarza. Jak to wygląda w Waszych O3?
    Załączone pliki

Komentarz

• mamaj12
      RS
      • 2009
      • 1956
      • Octavia II combi (1Z5)
      • BKD 2.0 TDI 140 KM

c2k4, a sprawdzałeś błędy kompem?
      obecnie Mazda 6 GL 2.5 Pb AT
      wcześniej O1 1.9 TDI AGR & O2 2.0 TDI BKD

Markizy tarasowe, balkonowe, koszowe, rolety wewnętrzne -> www.x-mark.pl

Komentarz

• Maicroft
        Moderator
        S_OCP MemberModeratorr
        • 2004
        • 25757
        • Audi

W O1 i O2 jak zapalaly sie te od ABSu/ESP podczas odpalania auta, to oznaczalo niski poziom naladowania akumulatora. Zwykle zaczynaly zaswiecac jesienia/zima. W lecie malo kiedy swiecily :wink:
        Spritmonitor.de

Komentarz

• c2k4
          Classic
          • 2013
          • 30
          • Octavia III (5E3)
          • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Serwis podobno sprawdzał przy okazji wymiany oleju/kasowania inspekcji olejowej - nie mówili żeby cokolwiek im wyskoczyło. Sam samochód nie zgłasza żadnych komunikatów.

PS. Zapomniałem dopisać - silnik 1.4 TSI

Komentarz

• arekrsl1
            Drive
            • 2013
            • 91
            • Octavia III (5E3)
            • CJZB 1.2 TSI 86 KM

U mnie wszystko gaśnie po odpaleniu i już się nie pojawia.

http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...113714#1113714

Komentarz

• 4tech
              RS
              • 2008
              • 4199
              • Octavia II combi (1Z5)
              • AHF 1.9 TDI VP 110 KM
              • BKD 2.0 TDI 140 KM

Ciut słabsze aku i kontrolki na chwilkę błyskają
              O2FL: W stajni już tylko O2 FL BKD
              Była O2: Antracytowy Żonkowóz 1,6 FSI
              Była O1: Nastoletnia Oliwka ~140KM/325Nm

Komentarz

• Maicroft
                Moderator
                S_OCP MemberModeratorr
                • 2004
                • 25757
                • Audi

arekrsl1, Odpal inaczej. Przekrec kluczyk, niech wskazowki zrobia ruch stana na 0, kontrolki sie unormuja i wtedy odpal
                Spritmonitor.de

Komentarz

• Ceed1
                  Rider
                  • 2012
                  • 461

Miałem to samo. Dodatkowo słyszałem cyknięcie z zegarów. Okazało się, że przewód od spryskiwacza w komorze silnika mam pęknięty i jak spryskiwałem szybę to leciało na silnik, kable, elektrykę. Naprawiłem i jak ręką odjął przez około 1 rok. Wczoraj po 2-3 dniach stania samochodu jak odpaliłem to ABS i ESp znowu się zapaliły na 1 sekundę po uruchomieniu silnika. Dzisiaj już nie miałem tego. Dziwne. Może tym razem słabszy akumulator po kilku dniach ( ma około 4 lata ).

Komentarz

• c2k4
                    Classic
                    • 2013
                    • 30
                    • Octavia III (5E3)
                    • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Samochód jest jeżdzony 5 dni w tygodniu autostradą (a nocą stoi w garażu) - więc akumulator powinien być dobrze naładowany. No chyba, że rzeczywiście jest trefny i po roku już pada - w każdym razie to sprawdzę.

Zamieszczone przez Maicroft
                    arekrsl1, Odpal inaczej. Przekrec kluczyk, niech wskazowki zrobia ruch stana na 0, kontrolki sie unormuja i wtedy odpal
                    Właśnie o takim odpalaniu pisałem - poczekać aż wszystko się unormuje i wtedy dopiero zakręcić silnikiem. Jeśli zapalam od razu - to kontrolki gasną mniej więcej jak w filmiku powyżej.

Komentarz

• CHRIS3355
                      Drive
                      • 2013
                      • 74

stan naladowania mozna sprawdzic. Przytrzymujac (dłużej)przycisk kasowania licznika dziennego po zgaszeniu silnika.
                      CZERWIEŃ CORRIDA, LATO 18" FELGI GOLUS, ZIMA 18" FELGI TURINI.

Komentarz

• c2k4
                        Classic
                        • 2013
                        • 30
                        • Octavia III (5E3)
                        • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Akumulator pokazuje 100% - nawet po nocnym albo całodziennym postoju. Więc to raczej nie będzie akumulator.

Ktoś może ma podobne do opisanych "objawy"?

Komentarz

• ryhu
                          Ambiente
                          • 2014
                          • 131
                          • Octavia III (5E3)
                          • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Jakie temperatury w czasie pojawiania się "problemu"?
                          Może się wydłużać test systemów bezpieczeństwa ze względu na niską temperaturę.

Komentarz

• c2k4
                            Classic
                            • 2013
                            • 30
                            • Octavia III (5E3)
                            • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez ryhu
                            Jakie temperatury w czasie pojawiania się "problemu"?
                            Może się wydłużać test systemów bezpieczeństwa ze względu na niską temperaturę.
                            Problem zaczął się pojawiać wczesną jesienią - ale wtedy było jeszcze ciepło, więc wnioskuję że to chyba nie temperatura.
                            Zresztą kontrolki gasną po włączeniu zapłonu - tak samo szybko jak latem.
                            Problem jest z tym, że po odpaleniu silnika na chwilkę się włączają...

Komentarz

Pracuję...