Witam koledzy ! W mojej octavi 3 po 3 dniowym postoju odezwało sie sprzęgło tzn słychac takie terkotanie jak ją zapale po nocy i ogólnie z rana po nocy jest głosniejsza potem jest ok trwa t poki sie nie rozgrzeje walczyłem już ze sporymi rzeczami wymieniałem zawory par paliwa itp ale to niezbyt pomogło wszystko było dobrze dopiero dzis pojawił sie dzwiek terkotania słuchajac z lewej strony pojazdu przy kole . Przebieg 84 tys dodam że jak jest cieplej to octavia jest cichsza . Miał ktos z was taki problem ?
Terkotanie tylko na zimnym silniku ?
Zwiń
X
-
-
Kolego to niestety przypadłość prawie wszystkich Octavi. Po prostu tak ma być . Jedno jest pocieszające, że problem terkotania się nie nasila i można z tym śmiało jeździć. Ten typ tak ma. Czytałem wiele osób próbowało wymieniać sprzęgła ale problem powracał. Nie ma co się zbytnio przejmować i jeździć.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Tomek-stach Zobacz wpisKolego to niestety przypadłość prawie wszystkich Octavi. Po prostu tak ma być . Jedno jest pocieszające, że problem terkotania się nie nasila i można z tym śmiało jeździć. Ten typ tak ma. Czytałem wiele osób próbowało wymieniać sprzęgła ale problem powracał. Nie ma co się zbytnio przejmować i jeździć.
U mnie się nasilało, było głośniejsze z czasem, występowało coraz częściej, od pierwszych objawów do wymiany sprzęgła minęło około półtora roku.
Finalnie klepało tak:
I mam wrażenie, że gdyby nie wymiana, to byłoby coraz to gorzej.
Pierwsze stuki usłyszałem i nagrałem jak auto miało rok i 12k km przejechane, ale ASO stwierdziło, że przy nich nic słychać nie było.
Sprzęgło wymienione jak auto miało 2,5 roku i około 35k km przejechane. Jakiś czas przed wymianą ASO stwierdziło to co parę razy wcześniej, ale jak wsiadłem, żeby odjechać, to zaczęło klepać, zawołałem mistrza serwisu i uwierzył jak niewierny Tomasz, że coś jest jednak nie tak.
Po wymianie jeżdżę już ponad rok i przejechałem ponad 17k km i nie ma nawrotu. Czasami coś zastuka, ale to już chyba bardziej moje przeczulenie niż prawdziwe odgłosy od sprzęgła.
Ostatnio edytowany przez spj; 5971.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Karel Zobacz wpisWymieniali sprzęgła (komplet). Było ich parę wersji, nim producent skutecznie rozwiązał problem - dlatego u niektórych wymiana nie pomagała na zbyt długo i terkotanie powracało. Podobno wadliwe były tłumiki drgań skrętnych (tak twierdziło ASO).
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez spj Zobacz wpisNa zleceniu jest wpis "Wymiana sprzęgła wg TPI", dodatkowo udało mi się uzyskać nr 04E141016HX, tak jak pisałem TU.
Komentarz
-
Komentarz