Brak nawiewu a obieg zamknięty

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • PUL
    Drive
    • 2019
    • 46
    • Octavia III combi (5E5)
    • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

Brak nawiewu a obieg zamknięty

Witajcie.
    Pojawił się problem z brakiem nawiewu na przednią szybę ale jednocześnie stwierdzam że raczej nie działa obieg zamknięty. Co najgorsze chyba został w pozycji zamkniętej bo strasznie w środku parują szyby. Może brak nawiewu na przednią szybę jest powiązany z tym że klapka od obiegu zamkniętego jest zablokowana w pozycji zamkniętej ? Pomoże ktoś gdzie szukać tej klapki i ewentualnie silniczka obiegu zamkniętego ? Może po prostu się skleiła ? Muszę to czym prędzej odblokować bo strasznie paruje. Dodam że wyciągnięcie filtra kabinowego nie pomaga.
  • koleś
    RS
    • 2009
    • 2842
    • Fabia combi (6Y5)
    • AXR 1.9 TDI PD 101 KM
    • BSE 1.6 MPI 102 KM

Klapka jest na wlocie powietrza do auta. Powinieneś ją zobaczyć jak zdejmiesz podszybie. Od środka to nie wiem jak wygląda w O3. Może zobaczysz silniczek tej klapki jak zdemontujesz schowek pasażera?
    Sprawdzałeś błędy VCDSem? Powinien być błąd tego silniczka.
    Ostatnio edytowany przez koleś; 6390.
    Tempomaty w grupie VAG. Skoda, Audi, Seat, VW. Wiązki, montaż, kodowanie. Tel. 510 150 407
    Klientów pytających o rabat informuję, że jest on stolicą Maroka

Komentarz

• koleś
      RS
      • 2009
      • 2842
      • Fabia combi (6Y5)
      • AXR 1.9 TDI PD 101 KM
      • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez PUL Zobacz wpis
      Pomoże ktoś gdzie szukać tej klapki
      Zaznaczyłem to na tym zdjeciu. Tak wyglada od strony podszybia:

I jescze widok z boku tak jakbyś stanał przy lewym nadkolu. Czerwona - tam wlatuje powietrze. Żółta to nawiew na szybę a zielona to nawiew na nogi kierowcy.
      Tempomaty w grupie VAG. Skoda, Audi, Seat, VW. Wiązki, montaż, kodowanie. Tel. 510 150 407

Komentarz

• koleś
        RS
        • 2009
        • 2842
        • Fabia combi (6Y5)
        • AXR 1.9 TDI PD 101 KM
        • BSE 1.6 MPI 102 KM

A tu masz jeszcze jedną fotkę. Czerowne kółko - tam masz wentylator nawiewu. Czerwona strzałka to wg. mnie silniczek obiegu zamkniętego/nawiewu świerzego powietrza.

Komentarz

• koleś
          RS
          • 2009
          • 2842
          • Fabia combi (6Y5)
          • AXR 1.9 TDI PD 101 KM
          • BSE 1.6 MPI 102 KM

I jeszcze jedna fota gdzie go dokładnie widać. Żółta - wlot powietrza na podszybiu. Czerwona to rurki, kótre przechodzą przez ścianę grodziową. Zielona - tam jest wentylator nad stopami pasażera.

Komentarz

• PUL
            Drive
            • 2019
            • 46
            • Octavia III combi (5E5)
            • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

Dzięki wielkie za wyczerpanie tematu !
            Wczoraj zdemontowałem schowek oraz napęd CD i wyjąłem silniczek który się nie uruchamiał podczas testu klapek. Okazało się że jest to właśnie silniczek który odpowiada za klapę otwierającą nawiew na przednią szybę. Klapa obiegu zamkniętego pracuje poprawnie co zaobserwowałem po demontażu schowka więc podejrzenia były błędne że nie pracuje. W silniczku wyczyściłem potencjometr ale rusza takimi skokami więc raczej do wymiany. Silniczek posiada numery 5Q0 907 511 D. Zanim nowy silniczek dojdzie udało się ręcznie otworzyć klapę na przednią szybę i nie paruje.

Komentarz

Pracuję...