Terkotanie na biegu jałowym 1.4 tsi

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • camel19
    Ambiente
    • 2017
    • 120
    • Octavia I combi (1U5)
    • AUM 1.8 20VT 150 KM
    • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Terkotanie na biegu jałowym 1.4 tsi

Witam, mam problem z terkotaniem na biegu jałowym ale tylko wtedy gdy samochód jest rozgrzany. Na zimnym jest cisza. Kiedy wciśnie się sprzęgło lub lewarkiem zblize się do któregoś biegu również cisza. Podobno może coś być ze skrzynią biegów. Mogła by pomóc np wymiana oleju? Słyszałem też o podkładkach pod wałek ale nie jestem pewny czy to nie było w wersji na łańcuchu
  • Rybus85
    Ambiente
    • 2021
    • 212
    • Octavia III (5E3)
    • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Standard w 1.4 TSI Jest trochę wątków o tym. Ja nie ruszam dopóki nic się nie dzieje. Jak będzie sprzęgło do robienia to wtedy to ogarnę
    Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• camel19
      Ambiente
      • 2017
      • 120
      • Octavia I combi (1U5)
      • AUM 1.8 20VT 150 KM
      • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Masz podobny problem? Ogólnie sprzęgło chodzi dobrze. Nic się nie dzieję więcej i te terkotanie trochę przeszkadza...

Komentarz

• Rybus85
        Ambiente
        • 2021
        • 212
        • Octavia III (5E3)
        • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Jak pisałem. Standard. Nie zawsze,ale czasem terkocze. Wciśnięcie sprzęgła i cisza. Jest tu trochę tematów i na innych forach też.
        Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• radoszczak
          Drive
          • 2008
          • 43
          • Octavia III (5E3)
          • CHPA 1.4 TSI 140 KM

U mnie też tak terkocze. Przejechałem póki co 12 kkm od nabycia auta używanego. Obecnie 172 kkm. Mechanik proponował wymianę sprzęgła i sprawdzenie luzów w skrzyni biegów, ale podziękowałem. Póki co stan bez zmian, raz terkocze mocniej raz słabiej, ale auto jeździ bez problemów, sprzęgło też normalnie bierze.

Komentarz

• radoszczak
            Drive
            • 2008
            • 43
            • Octavia III (5E3)
            • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Dzień dobry, u mnie pojawiło się ćwierkanie. Obecnie 198 kkm. Auto mam od 160 kkm. Sprzęgło prawdopodobnie nie ruszane. Po delikatnym wciśnięciu sprzęgła ćwierkanie ustaje. Wygląda na łożysko oporowe jak inni piszą. Jakie zagrożenia ? Jeździć tak i nie ruszać ? Sprzęgło działa znośnie, trochę szarpie na zimnym kilka chwil po odpaleniu.

Komentarz

Pracuję...