Skrzynia biegów hałasuje na 3 i 5 biegu - NHW

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• Skrzynia biegów hałasuje na 3 i 5 biegu - NHW

Hej,
    kupilem auto które ma dziwna przypadłość na 3,5 biegu słychać jakiś leciutki wręcz trzeba się przysłuchać hałas. Czy oddawać to na regenerację czy najpierw zmienić olej? Podobno to może zaszkodzić bo 155 tys przebieg i nigdy nie zmieniany, auto z 2014 roku.​
  • alokostry
    Ambiente
    • 2021
    • 152
    • Octavia III (5E3)
    • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Najpierw to włącz radio i ewentualnie zrób głośniej. A jak będziesz normalnie jeździł bez nasłuchiwania i hałas się nasili to wtedy szukaj usterki.

Komentarz

• Robrat
      Ambiente
      • 2020
      • 106
      • Octavia III (5E3)
      • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Chcesz to zmień olej dla swojego komfortu,ja u siebie zmieniałem przy około 75tyś. Miałem dziwne huczenie gdy koła były skręcone i auto było zimne.
      po zmianie problem znikł .
      Nie oczekuj od skody ciszy bo to jest nie możliwe zawsze gdzieś jakieś dźwięki będą dochodzić do kabiny wygłuszenie tego auta nie jest + inżynierowie mogli trochę się postarać a tak jest jak jest.
      U mnie np.3letnie opony zimowe marki premium w temp. Od + 7,8 st.na zewnątrz już dają do kabiny znać o sobie,silnik jest znośny jeśli godzin o hałas,zaś pęd powietrza od 150km/h też już staje się nieprzyjemny dla ucha.
      Taka to oto Skoda Octavia 3 ale ja tam sobie chwalę co mam.

Komentarz

Niestety byłem u mechanika, łożyska zaczynaja się kończyć, jeździć można ale jak się pogorszy wymiana. Olej może podobno tylko pogorszyć sprawę ale we wtorek wymieniam. Zobaczymy

Komentarz

• Robrat
          Ambiente
          • 2020
          • 106
          • Octavia III (5E3)
          • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Pierwsze słyszę żeby nowy olej pogorszył sytuację to jak to się ma do silnika....
          Skoro tak to nie wymieniaj, jeśli jak twierdzisz coś tam słyszysz ale minimalnie to jeździć aż zacznie się pogarszać.

Komentarz

Pracuję...