Nagły wzrost spalania

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Ajfel
    Classic
    • 2023
    • 1

Nagły wzrost spalania

Cześć,

od listopada 2022 roku jestem właścicielem Skody Octavii III z silnikiem 2.0 TSI. Około 2 tygodnie temu niespodziewanie samochód zaczął pokazywać dużo większe spalanie niż miało to miejsce do tej pory. Żeby wydawało się to dość jasne, to podam w liczbach. Kiedy jeżdżę po mieście w korkach średnie spalanie wynosi 10l/100 km. Kiedy jadę do pracy (25 km) rano i na ulicach jest jeszcze luz, to dojeżdżam pod pracę ze spalaniem 6,5l/100 km. Kiedy jadę w dłuższą trasę poza miasto, to nawet raz udało mi się osiągnąć spalanie na poziomie 4,4l/100 km, ale zazwyczaj jest to 5l/100 km.
    Po ostatnim dziwnym "przeskoku" analogiczne spalanie podczas jazdy po mieście, to 15-16l/100 km, podczas jazdy rano do pracy 10l/100 km. Jest ono ewidentnie większe przy wszystkich manewrach - na desce mam ustawione, żeby komputer pokazywał spalanie co sekundę od uruchomienia i ono również pokazuje parametry o wiele wyższe niż normalnie.
    Dodatkowo zauważyłem, że pojazd troszkę inaczej się zachowuje, jest jakby ciu bardziej "ocieżały" (mam tu na myśli, że jakby dosłownie delikatnie ciężej przychodziło mu reagowanie na dodawanie gazu).
    Oprócz tego dochodzą jeszcze 2 dziwne poszlaki. Pierwsza z nich to, kiedy kończę jazdę, wysiadam z samochodu i go wyłączam, to on jest jakby jeszcze włączony - silnik pracuje oraz świeca się światła i po jakiejś 1 minucie gaśnie. Normalnie tak nie było.
    Druga poszlaką jest, to że funkcja start-stop (od razu dodam, że korzystam z niej tylko momentami, jak wiem, że np. przede mną 3-minutowe światła) przestała działać.

Czy ktoś z forumowiczów wie co może być przyczyną takiego zachowania samochodu? Komputer pokładowy nie pokazuje żadnych błędów. Benzynę tankuję od początku posiadania samochodu 95 na Orlenie.

Pozdrawiam,
    Ajfel
Pracuję...