Drgania kierownicy po wymianie kól

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • KOMAND1306
    Ambiente
    • 2009
    • 155
    • Octavia III (5E3)
    • ASZ 1.9 TDI PD 130 KM
    • CAXA 1.4 TSI 122 KM
    • DADA 1.5 TSI 150 KM

Drgania kierownicy po wymianie kól

Witam.
    Mam pytanie odnośnie wyżej wymienionego problemu.
    Wymieniłem koła na letnie i po wymianie są odczuwalne drgania na kierownicy przechodzące na całe auto. Drgania są w przedziale 100 do 135-140 km/h.
    W poprzednim sezonie kiedy jeździłem na tych kołach nic się nie działo, a teraz są drgania,
    Koła już były 2 razy wyważane w dwóch różnych warsztatach. Nic nie pomogło. W ostatnim warsztacie powiedział mi mechanik żebym sprawdził półosie i przeguby.
    Coś mnie nie chciało przekonać żeby takie drgania mógł wywołać padnięty przegub i dzisiaj dla sprawdzenia wymieniłem koła z przodu na zimówki. I eureka. Nic nie drży.
    Mam wyważarkę statyczną do kół motocyklowych, wytoczyłem uchwyt aby zamontować koło z auta w tej że wyważarce i oba koła są dobrze wywarzone żadnych bić felgi czy opony.
    I tu normalnie zgłupiałem. Jeśli nie ma bić ani na feldze ani na oponie, opona nie jest poząbkowana i jest wyważona , to skąd te drżenie ???
    Ma ktoś z was jakiś pomysł ?
    Tak jak pisałem w poprzednim sezonie letnim na tych kołach nic się nie działo.
    Jeżdżę już tak ponad dwa miesiące i naprawdę jest to wkurzające !!!
    KOMAND
  • vitorio
    Classic
    • 2025
    • 19

Coś mnie nie chciało przekonać żeby takie drgania mógł wywołać padnięty przegub i dzisiaj dla sprawdzenia wymieniłem koła z przodu na zimówki. I eureka. Nic nie drży.
    I to jest potwierdzenie, że koła letnie mają wady. Teraz pytanie, które powodują drżenie - tylne czy przednie? Uszkodzenie opony nie musi być widoczne a będzie powodowało drgania tylko pod obciążeniem i różnych zakresach prędkości. Spróbować wyważenia dynamicznego w pojeździe. To również sprawdzi problemy w napędzie i zawieszeniu.
    Ostatnio edytowany przez vitorio; 10007802.

Komentarz

Pracuję...