Zamieszczone przez spj
Zobacz wpis
Wymiana świec problem
Zwiń
X
-
ja wymieniłem profilaktycznie przy 60 tys. na NGK i wszystko jest OK
Świeca to nie jest technologia NASA żeby musiała mieć pieczątkę skody i żeby musiała być wymieniana przez certyfikowanego mechanika podczas pełni księżyca.
A w ASO co mają mówić? Kup pan na allegro będzie taniej?Powered by R-Performance
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Clip Zobacz wpisja wymieniłem profilaktycznie przy 60 tys. na NGK i wszystko jest OK
Świeca to nie jest technologia NASA żeby musiała mieć pieczątkę skody i żeby musiała być wymieniana przez certyfikowanego mechanika podczas pełni księżyca.
A w ASO co mają mówić? Kup pan na allegro będzie taniej?->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
poprzednie modele:
->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003
Komentarz
-
-
Gość
Papier milimetrowy - szacun! Mogła się zrobić zmiana nr przez co weszła zmiana technologiczna, mogli np uogólnic rozmiar oczywiście dla zmniejszenia kosztów a zmiana rozmiaru świec nie wpływa na pracę silnika
Komentarz
-
Tomek-stach odebrałem z Paczkomatu w piątek przesyłkę z tymi dłuższymi świecami i badam temat.
To będzie moja druga zmiana świec.
Przy pierwszej wymianie zamawiałem z bez wiedzy co dokładnie wyjechało z fabryki i początkowo zamówiłem 04E 905 601 B
które okazały się tak samo za długie ja te co teraz doszły do mnie - 04E 905 612
Nie ryzykowałem i oddałem je i kupiłem NGK LASER PLATINUM PZKER7A8EGS 94968 który okazały się po stronie gwintu identyczne, przynajmniej te co zamawiałem.
Teraz wiem jakie siedziały na pierwszym montażu i chciałem dobrać takie same, a tu takie przygody.
Gość raczej będę szukał takich jakie mam z pierwszego montażu i nie będę eksperymentował z dłuższymi. Jakoś nie mogę nigdzie znaleźć informacji o tym, że dłuższa jest OK w miejsce krótszej. Ty byś zaryzykował?
Komentarz
-
-
Częstotliwość wymiany świec zależy co najmniej od kilku czynników tzn. od konstrukcji silnika, rodzaju używanych świec, układ zapłonowego, zastosowanego paliwa, czy warunków eksploatacji. To, jak często je wymieniać powinno być określone przez producenta. Z reguły świece wymienia się co 30 tys. km, jednak i z tym może być różnie. Co do Skody Octavia 1.4 to bardzo popularne są świece Bosch: https://www.iparts.pl/czesc/swieca-z...45.html#100151 Jedne z najlepszych na rynku.Ostatnio edytowany przez iparts; 42768.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez iparts Zobacz wpisCzęstotliwość wymiany świec zależy co najmniej od kilku czynników tzn. od konstrukcji silnika, rodzaju używanych świec, układ zapłonowego, zastosowanego paliwa, czy warunków eksploatacji. To, jak często je wymieniać powinno być określone przez producenta. Z reguły świece wymienia się co 30 tys. km, jednak i z tym może być różnie. Co do Skody Octavia 1.4 to bardzo popularne są świece Bosch: https://www.iparts.pl/czesc/swieca-z...45.html#100151 Jedne z najlepszych na rynku.
Właśnie o te świece zapytałem kliku sprzedawców (i czekam na odpowiedź) czy są takie jak wykręciłem z silnika po wymianie (krótsze) czy takie jak zamówiłem nowe (dłuższe) i czy mogą podesłać real foto tych świec, bo nie chcę zamawiać kolejnych, żeby dowiedzieć się, że są dłuższe.
iparts możesz rozwiać te wątpliwości?!Ostatnio edytowany przez spj; 5971.
Komentarz
-
-
Gość
spj na podstawie czego zamawiales? Ja bym zrobil tak ze zadzwonił do ASO poprosil o nr świec jakie przewiduje katalog porównał z nr które kupiłeś i spytał się z jakim nr wyszła bo powinni to wiedzieć, u mnie jak kupowałem żarowe do golfa to zamiennik NGK wyglądał delikatnie inaczej niż org.
pokrywa zaworów wyglada np inaczej a różni się wygladowo
Komentarz
-
Gość zamawiałem na podstawie numeru świecy zamontowanej w fabryce w moim aucie.
ASO nie będzie miało bardziej aktualnego numeru niż świeca zdjęta z auta
Nie porównujmy świecy żarowej do świecy iskrowej, to dwie zupełnie różne świece. Nie przejmowałbym się różnicą w rozmiarach rzędu kilku mm w świecy żarowej.
Komentarz
-
-
Gość
Zamieszczone przez spj Zobacz wpisGość zamawiałem na podstawie numeru świecy zamontowanej w fabryce w moim aucie.
ASO nie będzie miało bardziej aktualnego numeru niż świeca zdjęta z auta
Nie porównujmy świecy żarowej do świecy iskrowej, to dwie zupełnie różne świece. Nie przejmowałbym się różnicą w rozmiarach rzędu kilku mm w świecy żarowej.
Ja ze swojej strony mogę pomóc tak ze napiszę do ziomka do Armapolu jak mi podasz dane auta
Komentarz
-
Gość
-
spj jak wrażenia po wymianie na Bosch?
interesuje mnie zwłaszcza kwestia poszarpywania na zimnym - mam taką przypadłość na oryginalnych świecach (04E905601B) - aktualny przebieg 60tys km
zastanawiam się czy jest sens brać oryginały z ASO? (ok 108zł/szt) czy nie warto przepłacać i taki sam efekt dadzą o połowę tańsze Bosch?
jakie sprawdzone w praktyce dobre świece polecacie do 1.4TSI (CHPA)
przy okazji miał ktoś problem z poszarpywaniem na zimnym - po przejechaniu ok 1km.
chciałbym aby wymiana świec pomogła ale jeżeli to jednak nie to, to gdzie indziej szukać przyczyny?
Komentarz
-
-
marmal321 efekt poszarpywania na biegu jałowym, bo tylko na takim u mnie występuje, nie zależy od świec, przynajmniej u mnie.
Zmieniałem już 2 razy świece od czasu jak zaczęło poszarpywać i zmiana świec nie miała na to wpływu.
Nadal nie wiem co ma na to wpływ, już chyba tylko wtryski zostały do podmiany, więc tak jeżdżę, bo wtrysków nie będę zmieniał. Jedynie co jakiś czas kupuje preparat do czyszczenia wtryskiwaczy w silnikach benzynowych i dolewam podczas tankowania, łudzę się że w jakiś "leczę" to
Komentarz
-
-
-
Komentarz