Dzwoniłem dzisiaj do ASO w sprawie serwisu klimatyzacji. Mają usługę czyszczenia parownika (149 zł bez filtra i 240 z filtrem), ale miła Pani od razu zaproponowała sprawdzenie szczelności i "zalanie" klimy nowym czynnikiem R-1234yf. I tutaj padła jakaś wielka kwota ....o ile dobrze usłyszałem 1600 zł za usługę. Podobno nowa homologacja klimy ma być oparta o ten nowy czynnik. Czy tak rzeczywiście jest czy po prostu ASO chce trochę ponaciągać? W każdym razie muszę poszukać lokalnego punktu, który powinien mi to zrobić w oparciu o dotychczasowy czynnik.
Nowy czynnik w klimatyzacji
Zwiń
X
-
Zamieszczone przez bl Zobacz wpisa robia w druga strone, czyli zamiast nowego czynnika uzupelnia stary?
Jestem ciekaw jednego , nowy czynnik wymaga nowego złącza do napełniania , nie jest takie samo jak do r134a . jest inne i nie pasuje przy nabijaniu.
Wiec ciekawe czy wymieniają też porty do nabijania klimy ... to jedno .
Czynnik R1234yf jest bardzo drogi ale nie az tak jak szanowne ASO powiedziało , za 5 kg czynnika R1234yf obecnie trzeba zapłacić jakies 3500-3700 PLN .
Do Octavii 3 wchodzi około 480 g , wiec za sam czynnik zapłacisz jakies 340 PLN , wiec tutaj ASO chyba chce zarobić na samym czynniku albo w cenie wymienią Ci porty do wymiany czynnika dlatego taka cena
Kolejna rzecz , że w istocie czynnik ten jest dostarczany przez 2 firmy , a w Polsce dystrybucja jest chyba tylko przez jednego. Monopol podwyższa cene .
jesli autor wątku ma R134a to powinien nabić R134a , nie dać sie wmanipulować w koszta .
czynnik r1234yf , nie powoduje dziury ozonowej ... i na tym plusy sie kończą , jest mega szkodliwy dla człowieka przy rozszczelnieniu , powoduje martwice tkanek przy kontakcie ze skórą , oraz jest mega łatowpalny ..
2.0 TDI , 11.2017 -> Style , Black Pearl , HB
Komentarz
-
-
ja mam takie subiektywne odczucia ze R1234yf gorzej chlodzi niz r134a, dlatego tez zadalem powyzsze pytanie. Subiektywne bo sytuacja dotyczy aut z klima automatyczna i:
1) Passata z r134a ustawiam na 21 stopni
2) Aurisa z r134a ustawiam rowniez na okolo 20-21 stopni
3) O3 FL z r1234yf ustawiam na 18 stopni
a odczuwalna temp powietrza w samochodzie jest dla mnie taka sama. Dlatego pytania czy sam w sobie czynnik ma wplyw na wydajnosc klimy ?
Komentarz
-
Komentarz