Dojazdówka zamiast zestawu naprawczego

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • spin
    Classic
    • 2018
    • 15
    • Octavia III combi (5E5)
    • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

Dojazdówka zamiast zestawu naprawczego

Szanowni

Stałem się niedawno bardzo zadowolonym posiadaczem Octavii III, 2.0 TDI, 2015 w wersji Edition, jednak nie przemawia do mnie zestaw naprawczy, więc chciałbym wyjąć styropian i wsadzić tam koło dojazdowe. Pytanie moje jest takie: czy będą tam pasowały wszystkie dojazdówki VAG'a (mam na myśli rozmiar 16') z rozstawem 5x112 ? Czy mam zwracać uwagę na jeszcze coś innego (wysokość wkładki styropianowej do dojazdówki, szerokość opony itp.) ?

Dziękuję i pozdrawiam !
  • zadariusz1
    Rider
    • 2011
    • 543
    • Octavia III (5E3)
    • CLHA 1.6 TDI CR 105 KM

Ja do swojej Octavii III kupiłem zwykłe koło 205/55 R16 i styropianową wkładkę i pasuje idealnie do wnęki koła (nic nie wystaje)

Komentarz

• xcex
      Rider
      • 2017
      • 268
      • Octavia III (5E3)
      • CRMB 2.0 TDI 150 KM

Zapasówki sa w rozmiarze 16" , styropian kupiłem w ASO , z podnośnikiem , oczkiem i czyms tam jeszcze za jakies 250 pln . Można poszukać gdzies na OLX , ale jak ja potrzebowałem (przed wyjazdem) to nigdzie nie było , wiec nówke z ASO zamówiłem . Oponka wielosezonowa 16"

p.s. Niestety , przy konfigurowaniu autka popełniłem ten bład i wziełem zestaw naprawczy i też sie z nim źle czułem , plus jest taki ze została mi fajna pompka elektryczna na 12V
      2.0 TDI , 11.2017 -> Style , Black Pearl , HB

Komentarz

• spin
        Classic
        • 2018
        • 15
        • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

Dzięki !
        Zapasówki znalazłem w komplecie z podnośnikiem za ok. 300 zł, więc cena bardzo ok. Nasuwa mi się jeszcze jedno: mam felgi 17', zakładałem zakup zapasu/dojazdówki 16' i wiem że w wypadku kapcia z przodu zaleca się wtedy podmianę opony z tylnej osi na przód, a zapas idzie na tył. Pytanie tylko czy do wnęki nie wejdzie właśnie 17' nawet w formie cienkiej dojazdówki ? Odpada wtedy ewentualny problem podwójnej podmianki, a ja wszystkie kapcie jakie łapałem to była właśnie przednia oś
        Ostatnio edytowany przez spin; 47614.

Komentarz

• sew1981
          RS
          S_OCP MemberModeratoRS
          • 2009
          • 10918
          • Fiat

co za nonsens z tymi dojazdówkami....podwójne podnoszenie auta na drodze, albo nawet potrójne, jak się złapie kapcia...rozważam właśnie zakup dojazdówki do e90. ale jak....piszecie że na przednią oś nie można tego pchać, to jaki jest sens jej posiadania w ogóle?....przeważnie kapory łapie się przodem
          serio tak trzeba robić, że to kółka tylko na tył się nadaje?

Komentarz

• spin
            Classic
            • 2018
            • 15
            • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

Zamieszczone przez sew1981 Zobacz wpis
            co za nonsens z tymi dojazdówkami....podwójne podnoszenie auta na drodze, albo nawet potrójne, jak się złapie kapcia...rozważam właśnie zakup dojazdówki do e90. ale jak....piszecie że na przednią oś nie można tego pchać, to jaki jest sens jej posiadania w ogóle?....przeważnie kapory łapie się przodem
            serio tak trzeba robić, że to kółka tylko na tył się nadaje?
            Nie mówię, że tak jest w 100% przypadków, gdzieś na forum O3 RS spotkałem się z taką historią. W instrukcji obsługi O3 stoi natomiast jak byk, że opona zapasowa jest w rozmiarze fabrycznie zamontowanych opon w aucie, więc 17' powinna się zmieścić, ale wolę dopytać zanim kupię.

Komentarz

Do e90 producent przewidział przecież run flaty, czyli problem teoretycznie z głowy.

Ciekawe czy też na to ubezpieczyciel zwraca uwagę sępiąc kasy poszkodowanemu?

Komentarz

• spin
                Classic
                • 2018
                • 15
                • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

Wszystko wyjaśniło się w temacie: http://forum.octaviaclub.pl/forum/oc...pasowego/page2 - jakoś go przeoczyłem wcześniej.

Zamieszczone przez rafii Zobacz wpis
                Ja mam koła 225/45/17 a dojazdówka jest 205/45/17 i innej nie dają bo ta się mieści we wnęce.
                Czyli można kupić taki rozmiar i powinien wchodzić spokojnie do wnęki.

Można zamykać

Komentarz

• spin
                  Classic
                  • 2018
                  • 15
                  • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

Ciekawa jest jeszcze jedna rzecz:
                  • opona 205/45/17 w stosunku do fabrycznej ma średnicę -2.92% (616.3 mm)
                  • opona 205/55/16 w stosunku do fabrycznej ma średnicę -0.38% (631,9 mm)
                  • dojazdówka 125/70/18 w stosunku do fabrycznej ma średnicę -0.33% (632,2 mm)
                  Mówię tu o fabrycznych 225/45/17, więc jeśli wybierać to wbrew pozorom nie 17, ale pełną 16 albo dojazdówkę 18 cali. Różnica rzędu -0,4% będzie znikoma jeśli chodzi o ewentualną drogę do serwisu gum więc na pewno kolejnej przekładki robić już nie trzeba. Chyba już wszystko wiem
                  Ostatnio edytowany przez spin; 47614.

Komentarz

• sew1981
                    RS
                    S_OCP MemberModeratoRS
                    • 2009
                    • 10918
                    • Fiat

na zime nie mam runflatów, poza tym jak letnie runflaty zjadę to i tak warto zmienić na normalne opony - lepsze są, a poza tym tańsze są sporo niż runflaty

Komentarz

• Maicroft
                      Moderator
                      S_OCP MemberModeratorr
                      • 2004
                      • 25757
                      • Audi

Gdzie w instrukcji pisza, ze nie mozna dojazdowki wsadzic na przod ?? Pisze jedynie, aby jechac wolniej z takim kolem i ze 400KM auto nie przeniesie trakcji na oponie 125.

Audi do modelu Allroad dawalo taka dojazdowke, ktora zajmowala malo miejsca, bo wneka byla troche mniejsza i przed zalozeniem wyciagalo sie kompresor i pompowalo kolo.

Spritmonitor.de

Komentarz

• spin
                        Classic
                        • 2018
                        • 15
                        • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

Z tego watku: http://forum.octaviaclub.pl/forum/oc...d-styropianowy

Zamieszczone przez Maicroft Zobacz wpis
                        Przy 16" trzeba kombinowac z przekladaniem przod-tyl i dopiero zapas, wiec lekko sie komplikuje jednak. No a jak przyjdzie tuningowac tyl na wieksza tarcze, to juz na pewno nie podejdzie

Komentarz

• Maicroft
                          Moderator
                          S_OCP MemberModeratorr
                          • 2004
                          • 25757
                          • Audi

Jak na przod Wam nie wchodzi 16" bo macie tarcze 345mm to gwarantuje, ze na tyl tez nie wejdzie bo tam tez siedzi duza tarcza.

Temat cwiczylem w Tiguanie, bo tym jak kawalek asfaltu przecial opone i chcialem wsadzil kolo z Superba 16" z zapasu i error byl. Nie wejdzie, musi byc 17" Dlatego jednemu pasuje ta 16" na zapas, a inny musi brac dojazdowka 18.
                          Spritmonitor.de

Komentarz

• spin
                            Classic
                            • 2018
                            • 15
                            • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

Brakuje właśnie takich jednoznacznych opinii. Nie zdejmowałem koła, ale widzę, że u mnie siedzi z przodu chyba 288mm, na pewno nie więcej, więc zapas 16' powinien spokojnie zmieścić tarczę.

Komentarz

• pzyro
                              Classic
                              • 2018
                              • 27
                              • Octavia III (5E3)

A czy ktoś kiedy używał tego zestawu naprawczego w skodzie mam koła 17 lato i 16 zima - stalowe. Częsyo jezdze w trasy po za granice i tak sie teraz zaczalem zastanawiac czy ten zestaw w ogole działa ?

Komentarz

• xcex
                                Rider
                                • 2017
                                • 268
                                • Octavia III (5E3)
                                • CRMB 2.0 TDI 150 KM

No ja po powrocie rok temu zza granicy , stwierdziłem ze jechałem na duzym ryzyku - nic sie nie stało ale jak przeanalizowałem ryzyko to stwierdziłem ze jakbym rozerwał opone to zestaw naprawczy by nie pomógł , a ja bym musiał dzwonic na assistance , czekać na pomoc w nieznanej formie . Pewnie bym starcił sporo czasu i nerwow zanim bym ruszył dalej.

Dlatego wymieniałem zestaw naprawczy na nową wkładke z kluczami + zakup koła (opona wielosezonowa) 16".... Reasumując , wymiana koła zajmie moze 15 minut i jade dalej.
                                2.0 TDI , 11.2017 -> Style , Black Pearl , HB

Komentarz

• spin
                                  Classic
                                  • 2018
                                  • 15
                                  • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

dokładnie jak xcxex pisze, ja sporo jeżdżę po zadupiach i wizja oczekiwania pośrodku niczego na assistance, tym bardziej za granicą, mocno mnie zmotywowała za używkę 16` w dobrym stanie w wkładką i zestawem zapłaciłem 220 zł, więc da się kupić dość tanio.

Komentarz

Pracuję...