Ostatnio rozmawiałem z sąsiadem o serwisie olejowym w jego Seacie z silnikiem 1.5 TSI. Serwis zaleca wymianę co 30 tys.km. Sąsiad chciałby jednak wymieniać olej co 10 tys.km. Auto jest nowe i na gwarancji. Zastanawialiśmy się czy można wymienić olej przez pierwszych 10 i 20 tys. na własną rękę w niezależnym warsztacie, a dopiero przy 30tys.km wraz z przeglądem samochodu w ASO. Auto ma czujnik zużycia oleju. Jego zużycie na pewno będzie dla ASO zauważalne gdy wymiana będzie co 10tys.km, a nie co 30tys.km. Konieczna będzie wizyta w ASO co 10tys.km?
Serwis olejowy po za ASO, a czujnik zużycia oleju.
Zwiń
X
-
Tu nie ma sie co zatstanawiać tylko wymieniąć conajmniej co 15kkm
Koszt dobrego oleju syntetycznego (takiego prawdziwie syntetycznego, nie Hydro Crack ) z fitrem nie powinien przekroczyć 200 PLN.
Tylko brać z pewnego źródła
Przyoszczedzisz, to potem morze pięniędzy za wymiane prescieni zabulisz.
Komentarz
-
-
Ja akurat wymieniam co 15 k km ( a i tak jezdze trasa 80% lub wiecej) , ale robie to tez w ASO, póki na gwarancji , oni to robią na mój koszt, z tym że olej zawsze ja im przywoże - pomijając tutejsze forumowe dyskusje , nie mam zaufania do Castrola , wiec zawsze im przywoże swój Motul 5w30 Specific , nawet na te wymiany które sa na ich koszt.
ASO jest drogie , no ale jeszcze do zniesienia cena za wymiane oleju + filtr ( który de facto tez im swój przywoże) wiec płace za samą usługe.
Poza tym , jak jeżdzisz bardzo często po miescie to dopiero wtedy Twój styl jazdy będzie zmniejszał kilometry do wymiany oleju ktora bedzie ustawiona . To raczej żaden czujnik oleju a bardziej stylu jazdy ( średnie predkosci , pokonywane odcinki i jakis tam algorytm)
Nastepnym razem mozesz w ASO poprosić aby ustawili Ci przeglądy co 30 tyś km a wymiane oleju co 15 tyś km , ja tam własnie mam zrobione .2.0 TDI , 11.2017 -> Style , Black Pearl , HB
Komentarz
-
Komentarz