OIII 2.0 tdi eksploatacja wokół komina.

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Bambek1
    Elegance
    • 2015
    • 967
    • Octavia I (1U2)
    • AZJ 2.0 MPI 115 KM

OIII 2.0 tdi eksploatacja wokół komina.

Witam.
    Mam możliwość zakupu przedliftowej O3 2.0TDI w wersji VRS 184 KM, z niewielkim przebiegiem 210kkm w dobrej cenie. Chciałbym jednak zasięgnąć opinii użytkowników tego silnika. Generalnie wiem co to za motor, nie oczekuję opinii w stylu "łooo panie bierz Pan, jak to kurła idzie, itd"

Mój sposób użytkowania auta prywatnego to niestety jeden z trudniejszych i wymagających. Użytek można powiedzieć naprawdę, okazjonalny i jeśli już to krótkie dystanse 10-20km jednorazowo, wyjazdy do rodziny, świąteczne, czasem miasto, weekend, coś gdzieś załatwić, rzadziej 70-100km jednorazowo. Do tego 2-3 razy wypady urlopowe po kraju i bliskiej zagranicy.
    Jak taką eksploatacje znosi 2.0tdi, jakie potencjalne problemy na mnie czekają, ich częstotliwość, koszt. Wiem, że to wszystko zależy...
    Wiem, też że z obecnej mojej OI 2.0 MPI jestem mega zadowolony. Mimo wieku i nalotu jeździ rewelacyjnie, tu nie chodzi o zmianę na siłę bo muszę. Ot po prostu naszło, autostrad przybywa i jak już śmigać to śmigać, wiadomo, że OI autostradowym potworem nie jest i jazda 140 (+10)km/h to nie jest jej mocna strona, a i motoru trochę szkoda bo jednostka rewelacyjna a 6 biegu brak.
    Warto się w diesla pchać przy takim sposobie użytkowania czy sobie to odpuścić?
    ŻONA = Ekspert w każdej dziedzinie.
    Jak ja mam mało czasu na wszystko... ale najlepszy jestem w nic nierobieniu.
    Spalanie - Motostat.pl
    Spalanie - Motostat.pl
  • Bambek1
    Elegance
    • 2015
    • 967
    • Octavia I (1U2)
    • AZJ 2.0 MPI 115 KM

Dziękuję. Przekonaliście mnie.
    Spalanie - Motostat.pl
    Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• kylo125
      L&K
      • 2009
      • 1014
      • Octavia I (1U2)
      • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Zostaw sobie jedynkę w koło komina i tyle na krótsze jazdy i tyle.

Komentarz

• Bambek1
        Elegance
        • 2015
        • 967
        • Octavia I (1U2)
        • AZJ 2.0 MPI 115 KM

Zamieszczone przez kylo125 Zobacz wpis
        Zostaw sobie jedynkę w koło komina i tyle na krótsze jazdy i tyle.
        Tak zdecydowałem.

Na dalsze wyjazdy zostanie też benzyna 1.6 valvematic w E21 i chociaż OI jest żwawsza i bardziej elastyczna to jednak skrzynia 6b robi robotę na dłuższej trasie, no i komfort lepszy.

Rozważałem jeszcze przez chwilę ten egzemplarz
        56 900 zł: Sprzedam Skode Octavie 3 2019 z silnikiem 1.6TDI 115km. Auto posiada 111800km przebiegu. Wyposażenie: -Grzana przednia szyba -Elektryczna klapa -Oświetlenie Ambiente -Aktywny tempomat -Grzane przednie...

​​​​​​Ale import Francja mnie trochę wstrzymał, bo w sumie mógłby być i 1.6 tdi, nie mam zapędów rajdowca.
        Spalanie - Motostat.pl
        Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• kylo125
          L&K
          • 2009
          • 1014
          • Octavia I (1U2)
          • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Moja O1 to import Francja i jakoś na to nie narzekam, ale to wiadomo każdy przypadek inny.

Komentarz

• Bambek1
            Elegance
            • 2015
            • 967
            • Octavia I (1U2)
            • AZJ 2.0 MPI 115 KM

Zamieszczone przez kylo125 Zobacz wpis
            Moja O1 to import Francja i jakoś na to nie narzekam, ale to wiadomo każdy przypadek inny.
            Jasne, że tak, każdy przypadek jest inny.
            Ja tylko mam obawy w jakim stanie to auto było przed sprowadzeniem bo import z Francji aut nieuszkodzonych nie jest jakoś szczególnie opłacalny.

A patrząc na to, że ma virtual cockpit, LED lampy z przodu była to raczej wersja "bogatsza" = droższa przy wyjeździe z salonu. Tu w ogłoszeniu ma niewielki przebieg, dość ładnie wygląda a cena też niezbyt wysoka trzymająca się powiedzmy w okolicach "średniej niższej" z innych ogłoszeń (trochę tego porównałem) aut mniej bogatszych wyposażeniem w tej wersji silnikowej.

Ale w tym momencie nie chcę już tego rozkminiać. Na razie tabor zostawiam bez zmian.
            Spalanie - Motostat.pl
            Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

Pracuję...