Wymiana rozrządu 1.5 TSI

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Kaziczek
    Classic
    • 2025
    • 2

Wymiana rozrządu 1.5 TSI

Witam.
    Chciałem zapytać o wymianę rozrządu w Skodzie Octavii 3 z silnikiem 1.5 150KM.z 2019 roku.
    Kupiłem Skodę od kolegi auto było Serwisowane przez 5 lat,zadbane,przebieg 145tys.jeżdzone bardziej na trasie niż w mieście za kadencji kolegi,Ja.zrobiłem nim na razie 5tys.i mam najechane w tej chwili 150tys.
    Z tym rozrządem pytałem w serwisach i każdy serwis mówił że tak do 170tys.wymienić.
    A jeszcze jakiś czas temu jak wyczytałem to serwisy miały do tych rozrządów zaglądać po 230tys.a sam rozrząd miał wytrzymać 300tys.
    Spotkałem się już że auta z tym silnikiem nie koniecznie Skoda wymieniane miały te rozrządy grubo powyżej 200tys.
    I nasuwa sie tu zapytanie czy te rozrządy skrócili i mówią żeby wymieniać teraz wczesniej bo nie mają z tego kasy.
    Czy po prostu komuś strzelił taki rozrząd i skrócili przebieg i każą wymieniać wczesniej.
    Jak ktoś spotkał się z tym rozrządem to proszę o swoją opinię.

• peri26
    Classic
    • 2022
    • 17

wymiana po 200 tyś w cyklu miejskim czy na trasie ??

Komentarz

• abrymarz
      Ambiente
      • 2010
      • 201
      • Octavia III (5E3)
      • DKTB 2.0 TSI RS 245 KM

Na pewno to nie jest odpowiedź dokładnie na Twoje pytanie, ale ...
      Jak chcesz tą Skodą pojeździć jeszcze 5 lat (do tych 300 tys.) to zrób rozrząd teraz - tylko i wyłącznie dla samego siebie. Potem, po 5 latach, jak będziesz sprzedawał, to nie będzie istotnie czy zrobiłeś rozrząd przy 150 czy przy 170. Ważne że zrobiłeś i sam miałeś "spokojną głowę". Ja na pewno nie czekałbym na 300 tys. No chyba, że tą Skodą chcesz jeździć jeszcze 10 lat (do 450 tys.) no to może bym odwlekał do 200 tys., ale to jest pod dużym znakiem zapytania, bo kolejny dobrze by było zrobić przy 350-400 tys. W szczególnych przypadkach, niektóre rozrządy wytrzymają do 300 tys. ale na pewno nie wszystkie rozrządy i nie we wszystkich przypadkach.
      Podsumowując.
      Powinieneś się przygotować na jego wymianę (wg. mnie jeszcze przed 200 tys.). No chyba, że będziesz jeździł tylko w trasach i w stylu "eco". Ale to też nie daję Ci żadnej gwarancji. Może ten rozrząd, mimo Twoich dobrych chęci, tego nie wytrzymać a wtedy i nerwy i koszty. Takich sytuacji lepiej unikać.
      Szerokości.

Komentarz

• Kaziczek
        Classic
        • 2025
        • 2

Przeważnie robię trasę do pracy z Piekar do Gliwic.
        25km.w jedną stronę,więc kilometry przybywają dosyć szybko.
        Do tego jakieś wyjazdy i tak wychodzi mi średnia 25tys.na rok.
        Bynajmniej tyle przejeżdżałem Hyundaiem i30.
        Nastukałem nim 247tys.przez ten czas.
        Skodę mam mieć zamiar jeszcze jakieś 4,5roku,bo kolega kupił sobię nową Octavie i on tak sprzedaje po 5latach,więc jak nie rozbije czy się nie wydarzy nic złego,to warto odkupić takie autko.
        Tak myślę żeby jeszcze przeciągnąć do 160tys.ten rozrząd,żebym nie musiał tego rozrządu poraz kolejny wymieniać.
        Ewentualnie będzie wymieniał ten rozrząd nowy właściciel.

Komentarz

Pracuję...