1.4 TSI 140 KM i automat 7 biegowy DSG

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• 1.4 TSI 140 KM i automat 7 biegowy DSG

qu_bek, dokładnie tak. Zastanawia mnie tylko, kto w Krk ma busa
    eaglemirek, aniol, dzięki

Liczyłem, że uda mi się dziś zjawić na spocie, ale obawiam się (a nawet jestem tego pewien), że skończyłoby się jak rok temu, a jutro mam 12 godzinny dyżur w pracy i mogłaby mnie ochrona nie wpuścić :P

1.4 TSI 140 KM i automat 7 biegowy DSG

Witam

Osobiście uważam że to świetne połączenie i przetestowałem takie zestawienie silnika ze skrzynią w salonie vw. Skoda akurat nie posiadała takiego auta do jazdy testowej. Moje lekkie obawy są co do jakości i trwałości i tego silnika i skrzyni. Czy są uzasadnione? Wiem że w silniczku jest pasek - to dobrze. A czy skrzynia, jej sprzęgła, mechatronika, soft jest na dopracowanym poziomie w O3? Wiecie, tak pytam kolegów jakie macie obserwacje (nie tylko posiadacze już nwej O3), bo za kilka miesięcy będę posiadaczem O3 w takim zestawieniu ;-)
    Oczywiście obiecuję się dzielić wrażeniemi a przede wszystkim spalaniem...

Komentarz

• szplukasz
      Ambiente
      • 2013
      • 111

Ja byłem zachwycony tym połączeniem.
      Pierwszy raz jeździłem z ręczną skrzynią - jakoś nie mogłem się przyzwyczaić do tak częstej zmiany biegów jakie zalecał komputer. 6 biegów to już trochę wachlowania lewarkiem jest.
      Drugi raz jeździłem z DSG. Przełączanie, płynność rewelacja. Nie testowałem jedynie włączania sie do ruchu i występującego przy tym opóźnienia.
      Spalanie z ręczną skrzynią 7,8 a z automatem równe 7.
      Też zastanawiam się jak z trwałością. Ciekawe jakie przebiegi to DSG robiło bez awarii w poprzednich modelach.

Komentarz

• tomekb1
        Rider
        • 2013
        • 352

Zamieszczone przez szplukasz
        Wg katalogów z automatem pali więcej. Myślę, że zbyt pochopnie wypowiadasz się na temat spalania po krótkim testowaniu.
        Pozdrawiam
        Tomek

Komentarz

• fellipe80
          Classic
          • 2013
          • 1

Witam.

Wydaje mi się ze 1.4Tsi + DSG to chyba najlepsza opcja w O3. Mam przejechane 2500km. Jazda po Krakowie + wypad nad morze + Wiedeń. Spalanie 6.2 średnio. Jedyne zastrzeżenie ze DSG lubuje się w niskich prędkościach obrotowych. Czasem obr spadają poniżej 1500 i lekko muli ale od czego są lopatki

Komentarz

• szplukasz
            Ambiente
            • 2013
            • 111

Zamieszczone przez tomekb1
            Wg katalogów z automatem pali więcej. Myślę, że zbyt pochopnie wypowiadasz się na temat spalania po krótkim testowaniu.
            W przypadku 1.4 wg katalogu pali mniej. W rzeczywistości dzięki 7 biegom też bedzie mniej. Automat wykorzystuje każda chwilę spokojnej jazdy na wyrzucenie wyższego biegu. Kierowca już niekoniecznie.

Komentarz

Bardzo nietreściwa dyskusja offtopic :roll:

Komentarz

• tomekb1
                Rider
                • 2013
                • 352

Zamieszczone przez Palmer
                Bardzo nietreściwa dyskusja offtopic :roll:
                Dlaczego?
                Przecież sam napisałeś:
                Oczywiście obiecuję się dzielić wrażeniemi a przede wszystkim spalaniem...
                Skoro spalanie nieważne to możemy nie kontynuować o tym w tym wątku.
                Ale jeszcze tylko jedno:

W przypadku 1.4 wg katalogu pali mniej.
                Rzeczywiście ops: ops: ops:
                Zerknąłem w nowy katalog w necie i rzeczywiście pali mniej . A w katalogu jaki dostałem w salonie na początku czerwca było na odwrót.

Przepraszam za odbieganie od właściwego tematu.
                Pozdrawiam
                Tomek

Komentarz

Wspominając tylko o spalaniu miałem na myśli rzeczywiste monitorowanie, nie porównywanie różnych danych podawanych przez producenta. Tylko ile wychodzi mi rzeczywiście. To tyle. Szkoda że brak wypowiedzi na temat nowego? DSG.

pozdrawiam

Komentarz

• BiDi01
                    Rider
                    • 2013
                    • 460

Wspominając tylko o spalaniu miałem na myśli rzeczywiste monitorowanie, nie porównywanie różnych danych podawanych przez producenta. Tylko ile wychodzi mi rzeczywiście. To tyle. Szkoda że brak wypowiedzi na temat nowego? DSG.

pozdrawiam
                    nowe DSG7 jest niesprawdzone ale jak już chodzą słuchy gorsze od DSG6. To potrzebuje jeszcze chwile czasu na dopracowanie. Podejrzewam że pojawią się jakieś softy usprawniające je.
                    O3 Combi 1,4 TSI 140KM Elegance
                    Błękit RACE
                    Beżowa Alcantara
                    Columbus
                    Webasto

Komentarz

• Grabosz
                      Classic
                      • 2011
                      • 27

Jeśli DSG7 w O3 to ta sama skrzynia co montowana w O2 i S2 to ja bym odpuścił konfigurację z tytułu tego wątku.

Komentarz

Zamieszczone przez Grabosz
                        Jeśli DSG7 w O3 to ta sama skrzynia co montowana w O2 i S2 to ja bym odpuścił konfigurację z tytułu tego wątku.
                        Nie ma szans. Zaliczka wpłacona i tylko czekać..Mże i ta sama, ale usprawniona itp.? Nie wiem, nie znam się.

Komentarz

• Maicroft
                          Moderator
                          S_OCP MemberModeratorr
                          • 2004
                          • 25757
                          • Audi

O ile to jest nowa skrzynia, to jest to druga generacja tych skrzyn. Tak wiec moze nie byc tak zle. W sumie poza sprzeglami i mechatronika to reszta skrzyni działa bez problemu.

Na spalanie aut testowych nie ma co patrzec. Tam mozna tak pokombinowac, zeby auto palilo 20% mniej niz w rzeczywistosci. Jedynie wyjezdzone kilka zbiornikow paliwa moze cos powiedziec.

Zamieszczone przez fellipe80
                          Mam przejechane 2500km. Jazda po Krakowie + wypad nad morze + Wiedeń. Spalanie 6.2 średnio
                          Ale to masz 2000km w trasie i 500km po miescie. Wiec w 6l na trasie widac miesci sie.
                          Spritmonitor.de

Komentarz

• Grabosz
                            Classic
                            • 2011
                            • 27

A sypiące się sprzęgła i mechatronika i taki mały szczegół tak? Zwłaszcza gdy wspomniane elementy dają o sobie znać po przebiegu nastu tysięcy km. Dla mnie ta skrzynia to porażka. Może ktoś kto do tej pory nie jeździł dobrym automatem będzie zachwycony jej pracą dla mnie pozostawia ona dużo do życzenia. Głównie chodzi mi o jazdę miejską, w korku, etc. ale chyba głownie po to kupuje się automat?
                            Pozostaje tylko mieć nadzieję, że ta w O3 jest już pozbawiona powyższych cech.

Komentarz

• krzy111
                              Ambiente
                              • 2013
                              • 122

Skrzynia dsg w o3 jest raczej ta sama co w o2 i s2, przynajmniej nic nie słyszałem o jakiejś nowej generacji dsg
                              o3 1.8 tsi dsg Elegance kolor niebieski "milicyjny" niemetalik

Komentarz

• Prekompilator
                                Rider
                                • 2013
                                • 420

Od niecałych 2 lat mechatronika i sprzęgła są wzmocnione w dsg7.

Komentarz

• Northeusz
                                  RS
                                  • 2010
                                  • 1677
                                  • Octavia I (1U2)
                                  • AUM 1.8 20VT 150 KM

Zamieszczone przez Prekompilator
                                  Czyli te w nowszych O2 i obecnie w O3 powinny być bezproblemowe. Czas pokaże, na ile poprawili i wzmocili :roll:
                                  Pozdrawiam
                                  Northeusz

Komentarz

Też mi się tak wydaje. Czytałem o akcjach vw w róznych zakątkach świata polegających na wymianie skrzyń w wadliwych markach ich aut z roczników 2009-2011. Oczywiście po masowym proteście ludu. Na pewno Chiny, Australia. W mniejszości była to marka Skoda.

[ Dodano: Sob 10 Sie, 13 10:34 ]
                                    Zamieszczone przez Prekompilator
                                    A skąd masz takie dane?

Komentarz

• leohar
                                      Classic
                                      • 2013
                                      • 23

ja takie swoje zestawienie 1,4 CHPA + DSG odbieram w przeszlym tygodniu wiec postaram sie opisac wrazenia
                                      OCT 3 1.4 TSI CHPA ,DSG, ELEGANCE

Komentarz

Zamieszczone przez leohar
                                        ja takie swoje zestawienie 1,4 CHPA + DSG odbieram w przeszlym tygodniu wiec postaram sie opisac wrazenia
                                        Twoje wrażenie na pewno będą znakomite. Chodi o to by potwierdzić, że takie pozostaną na długie lata.

Komentarz

• Prekompilator
                                          Rider
                                          • 2013
                                          • 420

Northeusz,
                                          Czytałem o akcji w Australii - dotyczyła skrzyń do 10.2011 chyba.

Komentarz

• Grabosz
                                            Classic
                                            • 2011
                                            • 27

A czy ktoś z Was orientuje się czy jeśli miałem w lipcu br. wykonywaną gwarancyjną wymianę zespołu sprzęgieł oraz mechatronikę to te nowe elementy są już pozbawione wad? Niestety ASO, w którym to robiłem nie potrafiło odpowiedzieć na to pytanie.

Komentarz

Czy pozbawione wad? niewiadomo. Ale z naszej dyskusji wynika, że napewno masz usprawnione...

Komentarz

• Maicroft
                                                Moderator
                                                S_OCP MemberModeratorr
                                                • 2004
                                                • 25757
                                                • Audi

Grabosz, Pojezdzij innymi automatami, wtedy bedziesz mogl powiedziec czy ta jest dobra czy jest zla. Ja powiem tak, jest duzo gorszych skrzyn od tej.

Ta... dwoch lat :lol:

Jak ja wymienialem sprzegla w marcu to byla juz ktoras tam (3 albo 4) generacja od 07.2011 :diabelski_usmiech

Panike siejecie. Kupcie, wydluzenie gwarancji na 5 lat to nie jakis kosmos cenowy i niech sie nawet rozpada co roku :lol: Jednak tych aut troche jezdzi, akcja znana jest powszechnie na swiecie, wiec raczej nowsze powinny dzialac duzo lepiej od starych.
                                                Spritmonitor.de

Komentarz

• ryjeks
                                                  Rider
                                                  • 2010
                                                  • 488
                                                  • Octavia III combi (5E5)
                                                  • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez tomekb1
                                                  Natomiast ja myślę, że nie wiesz o czym piszesz.
                                                  Przejrzyj te katalogi najpierw dokładnie, a potem wypowiadaj się na ten temat 8)

DSG to skrzynia zautomatyzowana, nie powoduje dodatkowegp tarcia/oporu i jako tako nie ma wływu na spalanie.
                                                  Natomiast bardzo pomaga w redukcji spalania, bo bardzo szybko i sprawnie wrzuca biegi "do góry" przy rozpędzaniu.

W manulanej skrzyni trzeba by się sporo napocić, żeby robić to tak szybko jak DSG, a w zasadzie na dłuższą metę jest to niewykonalne.

DSG to wygoda, komfort i oszczędność w jednym.

Porównywałem ostatnio do automatu 8 biegowego w nowym BMW 1 i DSG chodzi lepiej.

[ Dodano: Sob 10 Sie, 13 17:25 ]
                                                  Przecież DSG7 jest już jakiś czas na rynku, co było źle to poprawili i tyle.

U mnie aktualnie 64 kkm i przy skrzyni nie było nic robione. (1.4 TSI 180 KM)

Poza tym, brać przedłużoną gwarancją (Life Plus) i cieszyć się jazdą

Duet 1.4 TSI 140 KM + DSG będzie idealny do bicia rekordów spalania :lol:

Na tą chwilę wydaje się też najrozsądniejszym wyborem, bo dopłata 8000 zł do 1.8 TSI,
                                                  jest dość kontrowersyjna.
                                                  Z jednej strony + 40 KM i wielowahacz, a z drugiej 8000 zł :roll:
                                                  Dobrze jeśli budżet nie ma nic przeciwko to wtedy wybór jest prosty

[ Dodano: Sob 10 Sie, 13 17:27 ]
                                                  Zamieszczone przez Grabosz
                                                  A czy ktoś z Was orientuje się czy jeśli miałem w lipcu br. wykonywaną gwarancyjną wymianę zespołu sprzęgieł oraz mechatronikę to te nowe elementy są już pozbawione wad? Niestety ASO, w którym to robiłem nie potrafiło odpowiedzieć na to pytanie.
                                                  Napisz coś więcej.
                                                  Jakie były objawy, jaki przebieg, auto z jakiego rocznika/miesiąca ?

Komentarz

Pracuję...