1.4 TSI 140 KM i automat 7 biegowy DSG

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Prim
    L&K
    • 2013
    • 1040
    • Audi

Ja po pierwszych prawie 2000 km mogę potwierdzić moje "wyniki" z podpisu. Komp/dystrybutor przekłamane u mnie o 0,3 l +\-

Mozna 1.4 tsi jeździć ekonomicznie - przy mrozach -10 średnia z 30 km odcinka przez w-wa poludnie - północ przed 7:00 czyli bez stania w korku ale juz w sporym towarzystwie sąsiadów z Piaseczna potrafię jadąc normalnie osiągane 6,2 - 6,6. Wracam obwodnica z północy do wjazdu na Puławska mam 5,2 - 5,6 jadąc do 100 km/h - wbijam sie w regularny korek i do Piaseczna średnia wzrasta do 6,5. Oczywiście te wartości sa przykładowe - nie codziennie jeżdzę z takimi prędkościami i pokonuje dokładnie ta sama drogę.
    Paseratti B8 1.8 TSI DSG

VW Jetta 1.2 TSI

Komentarz

• Maicroft
      Moderator
      S_OCP MemberModeratorr
      • 2004
      • 25757
      • Audi

Prim, To jeszcze zacznij notowac srednia z kazdego baku, to porozmawiamy o zakorkowanym przejezdzie oraz jezdzie po miescie To jest bardzo cenne info, jesli rozmawiac o spalaniu.
      Spritmonitor.de

Komentarz

• Prim
        L&K
        • 2013
        • 1040
        • Audi

Maicroft, jasne - nie odbierajcie mojej informacji jako "obraz spalania 1.4 TSI" - opisałem konkretną drogę/przejazd. Oczywiście spalanie 8-9 w pełnym korku jest absplutnie normalne.

Baki "notuje" w motostat
        Paseratti B8 1.8 TSI DSG

VW Jetta 1.2 TSI

Komentarz

• Maicroft
          Moderator
          S_OCP MemberModeratorr
          • 2004
          • 25757
          • Audi

Prim, To notuj, ze srednia Tego tam nie widze :P
          Spritmonitor.de

Komentarz

• Festexx
            Rider
            • 2013
            • 286

Zamieszczone przez karolusw22
            porownajmy jeszcze wage paska i octavii? chyba troche sie rozni... mowie o trasie... dlatego spalanie 1.4 troche mnie przeraza, a jak u Ciebie Festexx?
            U mnie średnio wychodzi 6,9 - 7,5 l na 100 km, w zależności od tego czy utknę gdzieś w korku w Łodzi czy w miarę płynnie idzie.
            Oczywiście można spalić mniej, ale ja jednak lubię dynamiczną jazdę
            Skoda Octavia 3 1.4TSI ELEGANCE Biel Candy + Amazing + Chrom + Dynamic + Canton + Amundsen + Sunset + PA 2.0 + Drive Setup + Pakiet Skórzany (3 ramienna kiera)
            http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=72190

Komentarz

• Prim
              L&K
              • 2013
              • 1040
              • Audi

Zamieszczone przez Maicroft
              Prim, To notuj, ze srednia Tego tam nie widze
              niepaniemaju.... w notatkach wpisuje średnią z komutera (z banku)... jest -0,3l w stosunku do Motostat
              Paseratti B8 1.8 TSI DSG

VW Jetta 1.2 TSI

Komentarz

• Maicroft
                Moderator
                S_OCP MemberModeratorr
                • 2004
                • 25757
                • Audi

Srednie predkosci, srednie spalanie tez widze tylko wyliczone, a nie z BC
                Spritmonitor.de

Komentarz

• leszekmw
                  RS
                  • 2005
                  • 5356

Zamieszczone przez karolusw22
                  Przy wyjezdzie na narty do Zakopanego dopiero na powrocie w polowie drogi tankowalem, i to nie raz tak bylo.
                  a może Ty bkd nie masz tylko coś innego...
                  wychodzi na to że spokojnie robisz około 1100km na baku..
                  jeszcze jak dodać do tego prędkości przelotowe 130 km/h... ,
                  nawet na autostradzie by się to nie udało jadąc ze stałą 130...
                  O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
                  GVI 1.4TSI
                  LANCIA YPSILON 1.2 MPI
                  tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• mac_aaron
                    Elegance
                    • 2012
                    • 984
                    • Octavia III (5E3)
                    • CJSA 1.8 TSI 180 KM

Berlin to Warsaw in one tank

Komentarz

• piotrek_os
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2006
                      • 8162
                      • Octavia II (1Z3)
                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez Maicroft
                      Widzisz Kolego nie jeden tu ma 2.0TDI BKD i smiac mu sie chce jak slyszy o 4l przy 130
                      i uzytkownika 1,9 tdi BXE również może śmiech ogarnąć :diabelski_usmiech
                      Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• ketivv
                        L&K
                        • 2011
                        • 1155

Zamieszczone przez leszekmw
                        wychodzi na to że spokojnie robisz około 1100km na baku..
                        nie wiem jaka jest pojemność baku ale przy ok 50 litrach około 1000 km
                        jadąc ze stałą prędkością pomiędzy 120-140 km/h jest możliwe w Focusie 2.0 TDCI (fabrycznie bez DPF-a)
                        więc może jest to także możliwe w VW 2.0 diesel i 6b manualną skrzynią

Komentarz

• leszekmw
                          RS
                          • 2005
                          • 5356

ketivv, na autostradzie z kompa przy 150-170 mam 7,5 . niemożliwe żeby zeszło na 5 l , chyba że po płaskim terenie to może .. ,ale to chyba bliżej 120a nie 140. u kolegi mówimy o wartościach 4.3 na normalnej szosie , gdzie żeby sie rozpędzić do 130 to trzeba jednak troche przycisnąć , bo inaczej zaraz mamy a to zakręt , a to ciężarówkę , i te 130 mamy prze 2 sekundy..
                          teraz zrobiłem trasę którą dobrze znam , na jaworzynę , w 4 osoby , narty itd , według mnie szybko , wyszło mi coś koło 6.2 i jechałem tak pod 150 jak się dało , a auto mam po chipie więc rozpędzam się naprawdę szybko i sporo przejeżdżałem z wysokimi prędkościami.. . nawet jak wracałem to pojechałem autostradą dębica - rzeszów , całe 43km :twisted: gdzie cały czas ~ 170 . czas przejazdu tylicz - lublin równe 4h i ostatnie 50km zwalniałem bo mi sie ropa zaczynała kończyć a do shella miałem kawałek jeszcze.
                          z tym ze napompowałem sobie z tyłu 3.0 a przód 2,5 , opony 195. może w tym jest jakaś przyczyna że kolega śmiga na dużym ciśnieniu ?
                          aaa..i jakoś tak sie udało że zrobiłem 810km na zbiorniku i jeszcze miałem jedną kreseczkę jak sie auto ustabilizowało , a zazwyczaj tankuję przy około 700-750 , to ciśnienie tak zmniejszyło spalanie na bank.
                          jak jadę rano do pracy typowo psj , to na trasie która znam na pamięć jadąc max 90km/h schodzę na 5.3 w lecie na odcinku 25km - w tym 5km lekkiego miasta. jakiekolwiek przyspieszenie , wyprzedzanie od razu powoduje zwiększenie spalania o min 2 setki...
                          więc sorki ale w 4.3 przy 130-140 nie uwierzę nigdy , nawet jakby ktoś superekonomicznie jechał , rozpędzał się...

[ Dodano: Pon 10 Lut, 14 12:04 ]
                          aaa..i tez słyszałem że silniki forda i psa mało palą przy spokojnych jazdach..
                          GVI 1.4TSI
                          LANCIA YPSILON 1.2 MPI

Komentarz

• ketivv
                            L&K
                            • 2011
                            • 1155

też mi ciężko uwierzyć w 4.3 przy 130 km/h ;-)

chyba, że to prędkośc do 130 km/h średnia wyjdzie z 80-90 km/h a jazda nocą jak drogi puste

Focusem zszedłem "po płaskim" do 3,1 l/100 km wg. wyświetlacza
                            pogodną nocą znanej sobie drodze z ograniczeniami 50 i 90 2x35 km

moj ojciec jeździ Yeti 2.0 TDI 110 5b manual i na trasie z ograniczeniami 50/70/90 trasa długości 180-190 km znana, którą śmiga 2x w tygodniu ma spalnie 4,1-4,3 wg. Maxi-dot
                            ale jeździ do 100km/h nie rozpędza auta "na darmo" a rozpędzone nie hamuje bez potrzeby

ogólnie wyraźnie poniżej 5 l/100km dla diesla 2.0 jest możliwe ale nie są to "życiowe wartości"

Komentarz

• Dig Dug
                              L&K
                              S_OCP Member
                              • 2005
                              • 1306
                              • Seat

Raz się komuś uda przejechać trasę w nadzwyczaj sprzyjających warunkach i uzyskać lepszą średnią spalania i zaraz traktuje jak dogmat. I zaraz wpisuje, że "a mi to pali ...." Tyle, że normalnie mu spala 1-1,5 litra więcej, ale to nie ważne, bo raz się udało i WooW, ale mam oszczędne auto. W najlepszych przypadkach zbliżymy się do osiągów deklarowanych przez producenta, ale to zbliżymy się, a nie że w typowej jeździe osiągamy lepsze wyniki. Nie przesadzajmy. Poza tym to co podaje producent to jest pewnie z jazdy zgodnej z podpowiadaczem, czyli na dobicie silnika i skrzyni. Ja życzę powodzenia jak ktoś tak jeździ w imię niskiego spalania.
                              Była O1 jest F2.

Komentarz

• hetman72
                                Classic
                                • 2012
                                • 32

Jak było ciepło (jesienią) testowałem spalanie do pracy (40km, dużo zwolnień) i w jedną stronę mogłem zejść spokojnie do 5.5 a w drugą nigdy poniżej 6.2.
                                Teoretycznie droga ta sama ale jazda zupełnie inna.
                                Aha, dane z komputera, realne to 0.5 więcej.

Komentarz

• leszekmw
                                  RS
                                  • 2005
                                  • 5356

Zamieszczone przez hetman72
                                  testowałem spalanie do pracy (40km, dużo zwolnień)
                                  a co szef na te zwolnienia ?
                                  :wink:
                                  GVI 1.4TSI
                                  LANCIA YPSILON 1.2 MPI

Komentarz

Pracuję...